"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

About

1526970_412202992216284_1556711183_n

Proiectul ”Te iubeşte mama!” ©2011 Silvia Dumitrache

este iniţiat de Asociaţia Femeilor Românce din Italia (ADRI), se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Fundaţia IREX România şi beneficiază de patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, al Consulatului General al României la Milano şi de cel al Asociaţiei Bibliotecilor din Italia (ABI).

Proiectului „Te iubeşte mama!” (autor Silvia Dumitrache ©2011) vine în sprijinul copiilor care trăiesc în România fără unul sau fără ambii părinţi, plecaţi la muncă în străinătate, pentru a le oferi fiilor un trai mai decent.

Scopul principal este acela de a preveni și diminua numărul cazurilor sociale în rândul copiilor rămași în România, urmărind îmbunătățirea vieții psiho-emotionale a copiilor, a mamelor/părinților, a persoanelor care rămân acasă, susținerea rolului parental și al familiei la distanță, cât și reducerea abandonului școlar și menținerea legăturii cu limba și patria materne, precum și integrarea romanilor în viața socială și culturală a țării de adopție.

“Te iubeste mama!”/”The mothers’ perspective and the project ‘Mum loves you’”
Silvia Dumitrache, Romanian Women Association in Italy – ADRI (IT) see pdf 

  • In Italia, reteaua de biblioteci ca puncte de comunicare se afla in constructie, urmand a se individualiza partenerii aderenti proiectului (Exemplu: “Face to face” @Biblioteca finestra sul mondo/Biblioteca Gallaratese, Milano)
  • Acordarea suportului psihologic necesar in acest domeniu, atat copiilor, cat si parintilor aflati in aceasta situatie
  • Abordatea temei “relatia parinti-copii”
  • Îmbunătăţirea vieţii psiho-emoţionale a copiilor şi tinerilor datorita comunicarii cu parintii aflati in strainatate, portalul “Te iubeste mama!” oferind in acest sens posibilitatea interagirii audiovizuale constante
  • Sensibilizarea comunităţii asupra problemei apariţiei unui nou grup de risc –  copiii din familii dezintegrate
  • Instruirea părinţilor în domeniul comunicării şi dezvoltării copiilor.

Info:

It: La mamma ti vuole bene!” (“Te iubeste mama!”) è un progetto creato per sostenere la comunicazione audio-visiva gratuita con i membri di famiglia che lavorano all’estero, per prevenire e ridurre il numero di casi di disaggio sociale tra i bambini rimasti in Romania.
si tratta di porgere un sostegno ai cosiddetti “orfani bianchi”, bambini che vivono in Romania senza uno o entrambi i genitori, migrati per garantire ai figli un futuro migliore. Il fenomeno degli “orfani bianchi” riguarda la Romania in modo particolare, perché il flusso migratorio proveniente da questo paese si è intensificato significativamente negli ultimi anni: in Italia i romeni rappresentano la principale comunità di immigrati (1.200.000 circa) su una popolazione totale del paese di origine di circa 20 milioni di abitanti. Secondo uno studio Unicef, nel 2008 sono 350 mila i bambini romeni che hanno almeno un genitore all’estero, cioè il 7% della popolazione tra 0 e 18 anni. Di questi un terzo (126mila) hanno ambedue i genitori all’estero e hanno un’età inferiore ai 10 anni. Altri 400 mila bambini hanno sperimentato l’assenza di uno dei genitori per periodi più o meno lunghi di tempo.
“Te iubeste mama!” (c) è uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana proponendosi di diminuire l’abbandono scolastico, di migliorare la vita psichico emozionale dei bambini, delle mamme/genitori, offrendo la possibilità di mantenere i legami con la madrepatria.

Info:

e-mail: adri_milano@live.it; teiubestemama@gmail.com

21 commenti su “About

  1. Petrov Luisa- Daniela
    gennaio 4, 2012

    Pentru ca suntem oameni trebuie sa ajutam. Fiecare dupa masura posibilitatilor. Daca nu putem prea mult ,sa-i incurajam pe cei care o fac! Sa ne rugam pentru ei!

    • Silvia Dumitrache
      gennaio 14, 2012

      Và multumim pentru mesaj si pentru implicare, sustinerea dv este importanta..
      Ramaneti alaturi de noi,
      Cu drag,
      Silvia Dumitrache

  2. Pingback: “Sindrome Italia” – La ferita dell’Est Europa « Il Referendum

  3. Pingback: “Sindromul Italia” – plaga Europei de Est « panoramicalife

  4. Pingback: “Sindromul Italia” – plaga Europei de Est | ADRI

  5. Pingback: “Sindromul Italia” – plaga Europei de Est | ADRI

  6. Pingback: | Pianeta Nuovo

  7. Silvia
    aprile 6, 2012

    Felicitari pentru aceasta initiativa si pentru curajul de a incepe acest proiect, deloc usor!!
    Stima si respect sunt poate cam sarace pe cat este recunostinta fata de persoanele carora le pasa si pun trup si suflet .

  8. Ana Gavrila
    aprile 28, 2012

    Da, ma gandesc ca ar putea fi ajutati, daca acesti copii si mamicile lor ar avea posibilitatea sa comunice, sa zicem , odata pe saptamana, mama sa le zambeasca p[rin camera web, sa le spuna in direct acest miraculos-te iubeste mama – si sa-si verse ofurile unul altuia intr-un mod ce ar putea substitui, in caz de forta majora,prezenta fizica propriu zis si care i-ar ajuta sa le mai treaca dorul, iar mamicile ar mai scapa de sentimentul de vinovatie si de nesiguranta….si-ar vedea copiii, le-ar auzi glasciorul si s-ar asigura cat de cat ca sunt bine,ar putea sa-si spuna lucruri intime si personale si sa-si rezolve de la o saptamana la alta unele din nedumeriri si din angoase…Dar ei sunt saraci si n-au uneltele necesare. Aici ne-am putea implica, sa strangem fonduri, in Romania si Italia-ca si italienii se pare ca nu mai pot ei de grija copiilor lasati acasa- iata, sa dovedeasca asta si sa faca ceva. Sa plaseze niste tablete cu net pe la colturi de strada.Ma gandesc la situatia moldovenilor, daca sunt atat de multi de acolo- poate ca o caravana ar putea trece cu regularitate pe la ei pe acasa cu statia si cu tot ce trebuie-sau sa li se plaseze internet la scoala,sa fie programati pentru intalnirea in eter, cu parintii lor. si sa fie lasati singuri, ca sa poata spune tot ce-i doare si sa se bucure impreuna, sa planga impreuna si apoi 1 saptamana sa se gandeasca fericiti la intrevederea viitoare. . Iar din Italia, manele ar trebui sa aiba o cursa gratuita pentru vizite mai dese acasa. Sau cate o caravana plina de copii care sa faca o vizita mamelor, in vacanta.Sa vada si ei ca miraculoasa lume despre care vorbeau in taina parintii si unde cu atatea sperante a plecat mama, nu-i de fapt un disney land, unde mama se distreza singura, din egoism.Exista vreo societate de binefacere care sa poata pune la punct si sa sustina toate astea?

    • A.D.R.I.
      Maggio 8, 2012

      Multumim pentru implicare si pentru sugestii. Ar fi minunat sa se intample macar jumatate dintre ele. Nu cunosc o astfel de societate de binefacere, am lansat o serie de invitatii de colaborare si sustinere la care inca nu s-a raspuns.
      Recent, insa, Consiliul Primariei Milano a aprobat proiectul “Te iubeste mama!” ca proiect-pilot, cu derulare din 4 biblioteci de zona, pe perioada de un an, cu sustinere psihologica. Suntem in faza de a definitiva modalitatile concrete de aplicare, avand in vedere ca proiectul nu este sustinut se bucura de finantare sau de sponsorizari. In Romania, proiectul este deja operativ din 150 de biblioteci publice, mai cu seama din zone rurale.

  9. Pingback: Sustinerea comunicarii audio-vizuale cu membrii de familie aflati la munca in Italia-scris de Silvia DUMITRACHE din Roma/ITALIA- RadioMetafora.ro

  10. Mona Sagadin
    febbraio 24, 2013

    Acest proiect s-a nascut din curajul si din vointa unei persoane careia ii pasa ceva mai mult decat altora de dimensiunea afectiva dintr-o familie, si, mare lucru, nu doar din propria familie ci a familiei in general.
    Orice idee este binevenita, cat de utopica ar putea parea.
    Scopul proiectului este acela de a sensibiliza publicul direct sau indirect interesat de problematica abordata si de a incerca, prin orice mijloc, sa diminueze impactul dezechilibrului oricum existent.
    Ideea caravanei este mai “romantica”…implica o organizare ampla din punc de vedere al personalului implicat, ar fi o munca de echipa dar ar impresiona mult opinia publica. E de ajuns sa ne gandim la faimoasa “Din dragoste…”…nici nu stiu daca mai exista!
    Multe din asociatiile italiene de promovare sociala au in dotare un camper cu care se deplaseaza in grup pentru a sustine si pentru a putea oferi “ad hoc” un loc marcat de “privacy” persoanelor care au nevoie…
    Se poate cere si se poate spera la ajutorul oricui!
    Daca o institutie ne refuza nu inseamna ca toate celelalte din aceeasi categorie o vor face!
    Nu ne putem permite sa credem asta, altfel nici un proiect de genul nu ar mai lua nastere!
    Sa continuam sa ne imaginam o lume in care comunicarea esentiala dintre mama – fiu sa nu intalneasca piedici! Voi cum ati vedea-o?
    AVETI CUVANTUL!

  11. Pingback: COMUNICATO STAMPA | ADRI

  12. Pingback: La crociata delle mamme | A.D.R.I.

  13. Pingback: La mia crociata, la nostra battaglia | A.D.R.I.

  14. Pingback: Silvia Dumitrache: impegno e coraggio per tenere unite le famiglie migranti | Silvia Dumitrache

  15. Pingback: Te iubeste mama! | "Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

  16. Pingback: Copiii din Romania isi vor parintii acasa | "Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

  17. Pingback: Copiii noștri au nevoie de noi! Asociaţia Femeilor Românce din Italia (ADRI), vă invită să aderați la campania "Comunică zilnic cu copilul tău și ascultă ce-ți spune!" - Il24Internazionale.it

  18. Pingback: Campania “Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune!”/Inca o drama care putea fi evitata: “Părinții plecați în străinătate, copilul de 11 ani s-a spânzurat într-un centru de plasament” | "Te iubeste mama!&

Lascia un commento