"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Copiii percep emotia din spatele cuvintelor

627x0Psihologul Mihaela Ghircoiaş, specialistă care face de peste 25 de ani terapie cu copii, a explicat pentru „Weekend Adevărul“ cum sunt influenţaţi cei mici de evenimentele care se petrec în jurul lor, de persoanele cu care intră în contact şi de activităţile lor de zi cu zi. „Copiii sunt simptomele şi părinţii sunt boala“, spune Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru care, de fiecare dată când îi este solicitat ajutorul pentru un copil-problemă, îi cheamă şi pe părinţi la terapie.

Specialista arată că majoritatea deciziilor părinţilor îi influenţează pe copii, care ajung să dezvolte afecţiuni psihosomatice, manifestate prin dureri abdominale, febră, chiar vărsături, simptome pentru care medicii pediatri nu găsesc explicaţii de cele mai multe ori. Tulburarea emoţională cauzează aceste stări pentru că stresul resimţit de copil se localizează în stomac, provocându-i neplăceri, explică specialista. Copiii sunt destabilizaţi de lipsa de comunicare, de plecarea părinţilor în străinătate, de refuzul acestora de a le explica transformările specifice vârstei adolescenţei şi, mai ales, de dispariţia unuia dintre părinţi.

(…) Copiii care au părinţii plecaţi în străinătate dezvoltă tulburări psihosomatice de mici. Copilul cel mai mic pe care l-am tratat avea 1 an şi ceva. El a ajuns la spital cu tulburări digestive. A fost adus de bunica sa care l-a căutat peste tot. Bietului copil i s-au făcut investigaţii şi parainvestigaţii, iar la spital, în jurul lui, era foială mare. Veneau toate neamurile să-l vadă, numai părinţii nu ajungeau, pentru că erau plecaţi în străinătate amândoi. Eu nu ştiu în ce context erau părinţii plecaţi sau ce i-au spus copilului lor când au plecat – pentru că întotdeauna trebuie spus adevărul copilului. El, la vârstă mică, nu va înţelege ce spui, sensul cuvintelor pe care le foloseşti, dar mesajul din spatele cuvintelor îl înţelege foarte bine, fiindcă el percepe emoţia din spatele cuvintelor. Din fericire, la copil a venit o mătuşă care era medic veterinar, deci avea o pregătire superioară, şi am putut discuta despre starea copilului. I-am spus că micuţul suferă de lipsa părinţilor, nu de altceva. Doamna respectivă a fost de acord cu mine, dar bunica, nu. Şi prin urmare nu am avut niciun succes. Copilul a rămas în spital, i-au dat pastile, i-au făcut în continuare investigaţii. La cealaltă margine a vârstei, am făcut terapie cu un tânăr de 20 de ani care atunci a conştientizat efectele plecării părinţilor în străinătate. A venit la cabinet şi mi-a spus clar că el nu se poate adapta la lipsa părinţilor şi nici nu se poate acomoda cu ideea că ei sunt departe.

„Efectele terapiei cu copiii şi părinţii sunt magice“ Citeste mai mult: adev.ro/obh894

Adera si tu la campania “Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune. Comunicarea este importanta pentru parinti si vitala pentru copii!” 

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Un commento su “Copiii percep emotia din spatele cuvintelor

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: