"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Părinți plecați, copii afectați @Timp romanesc

Părinți-plecați-copii-afectați“comunicarea şi nevoia de afecţiune rămân probleme nerezolvate”
Plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de emoţional, cât și social. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şi tendinţa de abandon şcolar, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor, caracterizează situaţia multora dintre aceştia.

În acest context, la Camera Deputaților din Roma Asociatia Femeilor Romance din Italia – ADRI a organizat conferința națională  ”La famiglia nel processo migratorio, tra distanze e ricongiungimenti” (”Familia în procesul migratoriu, între distanțe și reîntregire”).

Conferința a fost o premieră în activitatea Camerei Deputaților, fiind pentru prima dată când în Parlamentul Italian s-au discutat  și căutat soluții pentru probleme cu care se confruntă nu numai comunitatea românească din Italia, dar și familiile acestora rămase în țară.

Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu a subliniat că: ”Este un semn de deschidere al aleșilor poporului italian la problemele străinilor. Migrația este frecvent tratată din punct de vedere al remitențelor, forței de muncă, siguranței publice, dar azi vorbim și despre dimenisunea personală, afectivă, socială. Nu vorbim despre lucruri care fac știrile, ci lucruri care produc compasiune. Reîntregirea familiei are în centru femeile, deși acestea sunt mai vulnerabile emoțional, fizic și material”. Ambasadorul a arătat că România este, fapt binecunoscut, țara cu cei mai mulți  emigrați în Italia și, implicit, cu cele mai multe probleme la acest capitol și că așteaptă un semnal pozitiv și mai multe informații și linii directoare în rezolvarea problemelor.

Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Românce din Italia, promotoarea proiectului ”Te iubește mama”, a prezentat noi, îngrijorătoare, despre situația femeilor emigrate în Italia și despre condiția copiilor rămași acasă. Una dintre plăgile majore care privesc familia și femeia, a spus Silvia, este așa-zisa nouă categorie a ”orfanilor albi”, acei copii rămași acasă, lipsiți de grija părinților, emigrați în căutarea unui loc de muncă

Silvia Dumitrache a atras atenția că în timp ce părinţii se gândesc la bunăstarea familiei, specialiştii în asistenţă socială semnalează efectele negative şi, uneori, irecuperabile ale acestui fenomen asupra copiilor. https://dumitrachesilvia.wordpress.com/2016/05/11/conferinta-familia-in-procesul-de-migratie-intre-distante-si-reunire/

@Timp romanesc http://www.timpromanesc.ro/parinti-plecati-copii-afectati-2

 

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: