"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

De ce toată familia este fericită când mama este fericită

Diana Lucia Vasile, psihoterapeut, Preşedinte ISTT

diana conferinta fbct 2014 2Toată lumea vrea să fie fericită şi să evite suferinţa, spunea Dalai Lama. Este adevărat pentru fiecare fiinţă în parte, fie ea copil sau adult. Este adevărat pentru mine şi pentru tine. Este motivul pentru care avem tendinţa naturală de a identifica şi căuta oamenii, grupurile, locurile care inspiră stare de bine, bunăstare. Această stare este simplă şi uşor de recunoscut. Plăcerea şi fericirea fac parte din stările emoţionale care sunt recunoscute pe chipul oricărui om. Nu contează ţara sau rasa din care faci parte, nu contează dacă eşti tânăr, copil sau vârstnic, nu contează gradul de educaţie: dacă îţi merge bine şi eşti fericit se vede şi oricine îşi dă seama de asta. Deci oricine! Adică, din nou, nu contează vârsta sau educaţia sau originea.

De ce?

Pentru că avem de la naştere, în dotarea noastră psihologică de bază, mecanismele de identificare a emoţiilor fundamentale şi de reglare în funcţie de aceste emoţii. Iar plăcerea şi starea de bine sunt emoţii fundamentale, alături de frică, furie, dezgust. Şi ce-i fericirea? Fericirea este o stare de bine intensă. Ea contribuie la creşterea noastră, la dezvoltarea noastră fizică şi psihică. Acesta este motivul pentru care natura ne-a dotat cu identificarea şi căutarea tuturor resurselor necesare ajungerii la starea de bine şi, deci, şi la fericire.

Acum probabil te gândeşti: de ce trebuie să fie mama fericită, adică într-o stare de bine (cât se poate de intensă, dar măcar să îi fie bine!) şi nu tatăl! De ce? Iar vorbim de discriminare? Iar totul se învârte în jurul femeii? După ce că “trebuie” să facă o mulţime de lucruri, mai “trebuie” să fie şi fericită!!

Iată răspunsul meu, după o mulţime de căutări personale şi profesionale. Sper să te ajute, chiar dacă poate, într-o primă fază poate nu o să te şi bucure!

După cum ştie toată lumea, mama este persoana în interiorul căreia apare şi se dezvoltă din prima clipă copilul. Astfel, buna creştere şi dezvoltare a oricărei fiinţe umane depinde de buna funcţionare a mamei. Dar buna funcţionare a mamei, depinde de mecanismele sale de reglare şi de resursele pe care le are pentru a se simţi bine, din punct de vedere fizic şi psihic (le separ doar pentru că îmi doresc să fie mai clar, nu pentru că fizicul şi psihicul ar fi cu adevărat separate!). Şi cum spuneam mai sus că fiecare dintre noi este dotat natural cu mecanisme de identificare a emoţiilor şi de reglare a funcţionării cu scopul unei dezvoltări optime, atunci cred că e destul de evident că şi copilul face acest lucru de la bun început. Încă de când se află în burtica mamei lui. Şi până când devine adult autonom (ceea ce sperăm să se întâmple!).

Cu alte cuvinte, copilul, pentru mai bine de vreo doi ani, se reglează fizic şi emoţional în funcţie de starea de bine a mamei. Dacă ea există. Dacă nu, adică dacă mamei nu îi este bine (adică simte frică sau furie sau dezgust mai des si mai repetat decât plăcere şi stare de bine), atunci copilul se va regla în funcţie de aceste emoţii. Iar reglajul său, deoarece depinde de mamă, va însemna adaptarea la emoţiile mamei. Şi asta va influenţa dezvoltarea sa emoţională şi tipurile de emoţii pe care le va manifesta şi folosi în relaţionare. Dacă este vorba de starea de bine, atunci şi copilul se va simţi bine şi va folosi starea de bine în relaţiile sale. Pentru că asta a exersat şi ştie. Restul, sunt doar emoţii care sunt trăite cu scopul de a ajunge la starea de bine (şi implicit, fericire). Dacă este vorba de celelalte stări emoţionale – adică frică, de exemplu – atunci starea de frică va fi trăită şi folosită în reglajul cu propria persoană şi cu ceilalţi. Îţi imaginezi, cred, deja, că şansa apariţiei conflictelor şi problemelor este foarte mare! În această situaţie, copilul, fie el băiat sau fată, se va simţi predominant speriat şi tensionat şi se va relaţiona cu cei care se potrivesc stării lui. Aşa va ajunge să aleagă prietenii şi partenerul de cuplu. Aşa îşi va creşte, mai departe, copiii.

De aceea, da, dacă mama este bine, este fericită, şi restul familiei este fericită. Căci copiii ei se vor regla în funcţie de ea şi vor avea astfel şansa să intre în relaţii şi să rămână în relaţii care generează stare de bine. Asta înseamnă că şi partenerul sau partenera copilului crescut de o mamă care se simte bine va fi o persoană care se simte bine. Şi vor avea copii care se simt bine! Şi uite asa, există o şansă ca finalul poveştilor copilăriei părinţilor de azi să fie adevărat: „Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi!

Sper, însă, să observaţi şi care este soluţia, mai ales dacă propria mamă nu a trăit constant şi fundamental într-o stare de bine: să ne cunoaştem, să ne explorăm mecanismele fundamentale şi cele de reglaj emoţional şi relaţional din profunzimile noastre psihice pentru a ajunge la starea de bine! Mai ales când experienţele pe care le-am traversat sau le traversăm ameninţă starea de bine şi generează stări de neputinţă, de durere, de frică. Şi asta indiferent dacă suntem bărbaţi sau femei, şi mai ales, dacă se poate, chiar dinainte de a avea proprii copii. Căci starea de bine este acolo şi ne aşteaptă, dincolo de cele mai mari blocaje şi dureri. Dar este necesar să alegem acest drum. „Fericirea nu este la capătul drumului, ea este chiar drumul”, afirma Andre Comte-Sponville. Este drumul către a fi bine cu tine! Şi astfel, şi copilul tău va fi bine cu el!

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il maggio 2, 2016 da in Romana/Romeno con tag , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: