"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Mama, cand te intorci? Ai spus ca nu o sa stai mult

Questo articolo è disponibile anche in lingua italiana

Reportaj de Samantha Malandrucco si Marzia Marino pentru workshop-ul Raccontare L’intercultura @PiùCulture 

Multumesc Samantha Malandrucco, Marzia Marino si Silvia Dumitrache pentru placuta colaborare si experienta. Sper ca acest articol sa fie de ajutor si sa inlesneasca intelegerea unor motive si cauze care determina pe unele mame sa munceasca in strainatate. Geanina

Mamme-straniere-1a

De cate case trebuie sa aiba grija o mama? “De zece” ar spune unii. Cat costa sa platesti una? Cineva ar raspunde “Andrei”.

Orfanii albi, asa sunt numiti copiii ramasi in tara de origine in timp ce mamele lor au fost nevoite sa plece departe pentru a lucra, iar potrivit estimarilor facute de Fundatia Albero della vita, in 2009 in Romania numarul lor ajungea la 350.000. Acesti copii cresc impreuna cu bunicii sau cu alte rude, in timp ce mamele lor sustin sistemul italian de welfare. In urma unui studiu realizat de Censis si de Ismu pentru Ministerul Muncii si Politicilor Sociale s-a ajuns la concluzia ca in Italia in 2012 erau un milion 655 de mii de colaboratoare domestice iar sapte din zece erau de origine straina.

Exista doua posibilitati pentru o mama singura care in urmatorii douazeci si cinci de ani trebuie sa plateasca lunar o rata, echivalentul a trei salarii medii: fie sa piarda casa, fie sa lucreze intr-o alta tara. In 2011 Geanina a ales a doua varianta: “Dupa ce m-am despartit de sotul meu, nu aveam cum sa platesc rata la casa”. Fiul ei Andrei, care atunci avea 10 ani, a ramas in Romania cu bunica: “As vrea sa locuiasca cu mine, dar situatia economica nu permite acest lucru”.

Astazi Geanina locuieste la Roma intr-un apartament pe care-l imparte cu o alta familie de romani si lucreaza ca ingrijitoare si menajera in 8 case, iar ziua ei libera este duminica. S-a acomodat in Italia, vorbeste bine limba italiana, ii place sa se plimbe si sa rasfoiasca reviste cu retete culinare. Desi are doar 35 de ani Geanina nu iasa sa se distreze: “Nu cred ca as putea si nici nu mi s-ar parea corect deoarece baiatul meu este departe si prefer sa-mi petrec timpul in casa sau sa lucrez pentru a castiga mai mult”.

Putem spune ca dorul Geaninei nu mai este atat de apasator, datorita unei oferte de 15 euro pe luna care-i permite sa vorbeasca cat doreste in Romania la telefon. Asadar, in fiecare dimineata isi saluta fiul iar seara pana nu vorbeste si il vede din nou pe messenger  nu poate sa doarma. El ii povesteste despre prietenele pe care le are, despre ce ar dori sa faca cand va creste, in acest moment este nehotarat intre a fi mecanic sau coafor. Are 14 ani si este pasionat de fotbal, de karting si ii place sa manance pasta, iar Geanina marturiseste ca a renuntat sa-i mai cumpere haine deoarece creste si este dificil sa-i gaseasca masura potrivita. Cu incaltamintea este mai complicat, de aceea tanara mama prefera sa-i cumpere alte lucruri cum ar fi conserve cu diverse sosuri.

“Mama mi-ai spus ca dupa doua luni te vei intoarce”. Andrei ii reaminteste mereu aceasta fraza. Anul acesta Geanina nu a reusit sa fie alaturi de fiul ei de Craciun, dar in ianuarie, la implinirea varstei de 14 ani, Andrei a sarbatorit impreuna cu mama lui: “Probabil este o zi mai importanta pentru ca il sarbatorim doar pe el, Craciunul este sarbatorit de toata lumea”.

mamme straniere - la storia di Geanina

Ne arata cu bucurie poza tanarului pe care o tine in portofel, mainile ii tremura dar incearca sa zambeasca cand o priveste: “intr-o zi Andrei nu mi-a raspuns la telefon si am aflat mai tarziu ca a avut un accident si era la spital. Eram in stare sa merg in acea noapte pe jos pana la el”.
Craiova se afla la 1.638 km distanta fata de Roma si se trece prin Trieste.
Un milion sase sute treizeci si opt de mii de pasi, iar daca fiecare pas masoara un metru atunci vorbim de 339 de ore, echivalentul a 14 zile de mers fara oprire.

Marzia Marino si Samantha Malandrucco
(9 martie 2016)

Traducerea si adaptarea de Alina Barbulescu @PiùCulture

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: