"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Mii de copii cresc singuri

Mii de copii din Botoşani sunt nevoiţi să crească departe de părinţi, care iau calea străinătăţii şi se sacrifică în speranţa că le vor asigura micuţilor un trai mai bun.

298603mareDatele centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean arată că 9.130 de elevi şi preşcolari botoşăneni au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, 1.836 dintre aceştia fiind lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude.

Potrivit inspectorului şcolar, Mihaela Huncă, aceşti copii sunt cuprinşi în diferite programe pentru a nu se confrunta cu probleme în privinţa parcursului şcolar. Totodată, ei sunt sprijiniţi şi consiliaţi de profesorii diriginţi şi de psihologii şcolari.

Dorel Băitănciuc, profesor psiho-pedagog în cadrul Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), susţine că plecarea părinţilor atrage efecte grave asupra unora dintre copii. „Singurul suport care mai apare la unele familii este cel material, dar suportul moral, lipsa de control a copiilor, faptul că pot să intre sub influenţa unor grupuri delincvenţiale şi să înceapă să consume substanţe interzise, sunt pericole majore”, a precizat Dorel Băitănciuc.

Dacă unii copii s-au obişnuit să vadă în bunici sau rude o a doua familie, trăind normal, alţii, însă, nu reuşesc să depăşească suferinţa provocată de plecarea părinţilor peste hotare şi încearcă să-i pună capăt.

Dacă statisticile la nivel naţional au arătat că suicidul este mai frecvent primăvara şi toamna, pentru că psihozele şi depresiile sunt mai frecvente în aceste perioade, la Botoşani numărul „sinucigaşilor” este influenţat de plecările părinţilor în străinătate, calendarul de examene sau certurile din familii. Anual, la Botoşani, zeci de adolescenţi ajung la spital după ce iau pastile sau substanţe toxice. Majoritatea iau cantităţi care nu le fac rău, scopul fiind de a atrage atenţia persoanei apropiate.

Există, însă, şi cazuri disperate, cum a fost cel al fetei de 15 ani, care s-a aruncat de la etaj după ce nu a reuşit să-şi convingă mama, care plecase în străinătate şi o lăsase în grija statului, să vina înapoi.

Alţi copii se prefac bolnavi doar pentru a-şi convinge părinţii să se întoarcă acasă. @Monitorul de Botosani

Virginia CONSTANTINIU

Tudor CHIRIAC

Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune, comunicarea este importanta pentru parinti si vitala pentru copii.

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il febbraio 25, 2016 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: