"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Comuna din Galaţi în care au mai rămas doar bătrânii şi copii.

Aproape o jumătate din populaţia comunei gălăţene Cosmeşti munceşte în străinătate. Peste 2000 de bărbaţi şi femei, cu vârste până în 45 de ani, şi-au găsit un loc de muncă în Italia sau Spania. Vin acasă vara sau de sărbători, dar banii lor alimentează tot anul prosperitatea localităţii. La tot pasul se înalţă case cu etaj sau chiar vile, iar drumurile sunt asfaltate ca la carte.

646x404 (1)Silvia Bârlădeanu are 75 de ani petrecuţi în comuna sa natală, Cosmeşti. Nu s-a gândit că la bătrâneţe va rămâne singură şi că cei doi fii vor lua calea străinătăţii. Sunt 19 ani de când băieţii au plecat la muncă în Italia. Din 2005 s-a mutat în casa cu două etaje pe care băiatul ei a ridicat-o cu banii câştigaţi în străinătate şi de care tot ea se îngrijeşte. „Eu sunt cea care a rămas acasă, aşa că îi ajut cu munca. Am livadă în spate, întreţin toată casa, toată ograda. Dacă faci treabă cu rost o dovedeşti, dacă nu faci treabă cu rost, n-o dovedeşti”, ne-a mărturisit Silvia Bârlădeanu. Bătrâna recunoaşte că singurătatea o doare cel mai mult. Are şi toate motivele. Fiul său vine acasă doar trei săptămâni pe an, în luna august. Spune insă că ajutorul financiar primit de la el o ajută să supravieţuiască. „În fiecare lună îmi trimite, în fiecare lună. Sunt datorii, este casă de întreţinut. Pe urmă am o pensie de numai patru milioane, el mă întreţine”, ne-a declarat Silvia Bârlădeanu.

Ca ea sunt alţi mii de bătrâni din comuna gălăţeană Cosmeşti. Localitatea a reuşit să prospere datorită celor plecaţi în afară. Iar primarul se bucură că autorizaţiile de construcţie încă se dau ca pâinea caldă. Nu de altceva, dar şi valoarea la impozit creşte odată cu dimensiunea caselor, după cum şi primarul comunei Cosmeşti, Ion Tuchiluş, recunoaşte: „Au apărut ca ciupercile peste noapte, ştiţi? Dacă ne uităm şi când veniţi de la Tecuci sau de la Mărăşeşti în partea din zona cealaltă când treceţi podul la Cosmeşti, ele se văd, adică sunt impunătoare. Cu etaj, frumoase, exact ca în vest.”     Unii dintre săteni sunt melancolici atunci când merg pe uliţele aproape pustii ale comunei şi îşi amintesc de vremurile bune. „Când eram noi era plin satul, şi erau baluri, nunţi, hore! Acuma, nu mai e nimic din ce era. Iar case părăsite sunt foarte multe. Lângă noi sunt trei, de exemplu”, ne-a declarat un localnic.

Pe lângă casele impunătoare, unii dintre cei plecaţi în străinătate au lăsat în urmă şi copiii. Rămaşi în grija unui bunic sau doar a unuia dintre părinţi, cei mici sunt extrem de afectaţi de această situaţie. „Soţia mea este plecată în Austria. Lucrează acolo de câţiva ani. Şi văd mereu cum îl afectează pe copilul meu. Cel mai tare îl doare atunci când pleacă din nou de acasă. Timp de câteva zile este afectat, nu reuşeşte să dea randament la şcoală, este trist. Mă doare sufletul când îl văd. Este foarte greu”, ne-a mărturisit Gheorghe Luchian.

Statistic, comuna Cosmeşti are pe hârtie 5000 de locuitori, dar peste 2000 dintre ei sunt plecaţi în Italia sau Spania. Populaţia din zonă este în scădere şi din cauza faptului că anual se nasc 7 copii şi mor 60 de bătrâni. Pentru că nu mai sunt elevi ca altădată şi şcolile din zonă s-au comasat.

Comuna din Galaţi în care au mai rămas doar bătrânii şi copii. Părinţii plecaţi la muncă în străinătate trimit acasă bani şi construiesc vilă lângă vilă @Adevarul 28 octombrie 2015

Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune! Comunicarea este importanta pentru parinti si vitala pentru copii! 

www.teiubestemama.it 

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il ottobre 28, 2015 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: