"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Noi reglementari privind cresterea si ingrijirea copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate

Data: 20-08-2015 @Stiriong.ro

noi-reglementari-privind-cresterea-si-in-1Guvernul a aprobat in data de 19 august a.c. o Hotarare prin care completeaza procedura de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copiilor cu cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, serviciile de care acesti copii pot beneficia, precum si modul de lucru al autoritatilor publice cu atributii in domeniul asistentei sociale si protectiei copilului.

Completarile legislative au in vedere aprobarea unor instrumente unitare la nivel national privind identificarea si monitorizarea situatiei tuturor copiilor aflati in risc de separare de familie, inclusiv a copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate, precum si de reglementare detaliata a etapelor si responsabilitatilor ce revin autoritatilor publice in instrumentarea acestei cazuistici.

Modificarile aduse prin Hotararea aprobata astazi vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte.
In primul rand, sprijinirea si eficientizarea procesului de identificare a tuturor copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si a celor care au revenit in tara dupa o experienta de migratie de cel putin 12 luni. Astfel, sunt mentionate modalitatile concrete prin care unitatile scolare si serviciile publice de asistenta sociala trebuie sa colaboreze in sprijinul acestei categorii de copii. Potrivit actului normativ, serviciul public de asistenta sociala va solicita in ultimul trimestru al fiecarui an unitatilor scolare aflate pe raza lor administrativ-teritoriala, informatii cu privire la copiii:

  • cu un singur parinte plecat in strainatate;
  • cu ambii parinti plecati in strainatate;
  • cu parintele unic sustinator plecat in strainatate;
  • reveniti in tara dupa o experienta de migratie de cel putin 12 luni.

Unitatile scolare vor trimite serviciului public de asistenta sociala listele nominale cu toti copiii aflati in aceste situatii, in cel mult 15 zile de la solicitare. Listele vor cuprinde, de asemenea, datele personale si adresele de domiciliu ale copiilor si ale familiilor acestora. Dupa primirea datelor, serviciul de asistenta sociala are obligatia de a se deplasa la domiciliul copilului si de a verifica daca parintele plecat in strainatate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum si desemnarea unei persoane eligibile pentru ingrijirea copilului. Pentru a fi eligibila, o persoana trebuie sa fie majora, sa faca parte din familia extinsa si sa indeplineasca toate conditiile materiale si morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil. In plus, persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului are obligatia de a furniza datele de contact ale parintilor plecati in strainatate si de a face dovada mentinerii legaturilor cu acestia.

In primele 6 luni de la nominalizarea persoanei, serviciul public de asistenta sociala va vizita o data la doua luni domiciliul persoanelor desemnate, in vederea informarii si consilierii acestora privind raspunderea ce le revine in cresterea si ingrijirea copilului. Ulterior, vizitele vor fi realizate semestrial.

Potrivit actului normativ, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala urmareste randamentul scolar al copilului si, in cazul scaderii acestuia, il informeaza in scris pe invatator sau diriginte care are obligatia de a solicita sprijinul consilierului scolar. Invatatorul sau dirigintele copilului cu parinti plecati la munca in strainatate are obligatia de a solicita sprijinul consilierilor scolari din cadrul centrului judetean de resurse si asistenta educationala si, in cazul in care, in termen de trei luni de la inscrierea la scoala, situatia scolara si integrarea in mediul scolar nu se imbunatatesc.Nu in ultimul rand, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala va solicita sprijinul unui psiholog sau al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului atunci cand exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului.

De asemenea, prin noile modificari legislative se are in vedere identificarea copiilor care se afla in situatii de risc de separare de familie. Aceste situatii de risc vor fi identificate de catre angajatii serviciului public de asistenta sociala ca urmare a vizitei la domiciliul in care locuieste copilul, pe baza unor criterii stabilite prin acest act normativ. Criteriile pe baza carora se evalueaza situatiile de risc au in vedere date despre gospodarie, despre familie si situatia economica a acesteia, date despre membrii familiei si despre persoana care ingrijeste copilul/copiii, informatii referitoare la practicile parentale si sanatatea copilului, precum si dezvoltarea sa in functie de segmentul de varsta in care se afla, date despre educatia si bunastarea copilului, precum si date despre locuinta. In cazul in care numarul riscurilor este stabilit la mai putin de 5 situatii, vizitele reprezentantului social vor fi facute anual. In schimb, vizitele reprezentantului social vor fi semestriale, in cazul identificarii unui numar intre 6 si 10 situatii de risc, pe cand o rata de 10 situatii de risc va impune vizite trimestriale.
In urma vizitelor, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala va intocmi un raport ce va fi adus la cunostinta atat familiei, cat si persoanei care ingrijeste copilul, raport ce va contine informatii cu privire la performantele scolare, starea fizica a copilului, grupul de prieteni si anturajul acestuia. In cazul in care, in urma evaluarii, se constata ca exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului, situatia scolara si integrarea acestuia in mediul scolar nu se imbunatatesc, starea sa de sanatate este degradata sau este constatata afilierea copilului la grupuri cu un comportament infractional, reprezentantul social are obligatia de a solicita in scris sprijinul serviciilor de specialitate, in conformitate cu problemele remarcate. In cazul identificarii unor semne de abuz/neglijenta/exploatare, va fi contactata directia generala de asistenta sociala si protectia copilului pentru initierea procedurilor prevazute de lege.

Elaborarea acestui act normativ a avut la baza consultari realizate cu reprezentantii autoritatilor administratiei publice centrale, judetene si locale, ai mediului non-guvernamental si specialisti independenti, in cadrul unui grup de lucru constituit la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Informatii suplimentare:
Conform datelor centralizate la nivel national, in evidentele autoritatilor administratiei publice locale se aflau, la 30 septembrie 2014, aproximativ 83.000 copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate.
In 2013, Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost modificata si completata, introducandu-se o sectiune destinata protectiei copilului cu parinti plecati la munca in strainatate. Intre altele, aceste sectiune vizeaza obligatia parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, sa notifice serviciile publice de asistenta sociala cu minimum 40 zile inainte de a parasi tara.

copil-privind-pe-fereastra-400x266Citeste si “Cu ochii pe copii” @Timp romanesc

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: