"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

În Europa, 500.000 de copii trăiesc fără părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate

IMG_4936-840x420“(…) Părinţii copiilor transmit periodic genţi cu tot ce au nevoie cei mici, de la hăinuţe până la produse alimentare. „Pentru a înlocui lipsa acestora şi a-i face măcar pentru ceva timp mai fericiţi, părinţii încearcă să le îndeplinească orice capriciu, dorinţă”, ne spune psihologul Sergiu Toma. Potrivit lui, copii au nevoie de afecţiune, comunicare, dar nu de cele mai noi jucării sau gadgeturi.

Totodată, potrivit lui, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare sunt afectaţi moral şi emoţional. Separarea de părinţi dezvoltă la copii un sentiment de nesiguranţă şi de inferioritate uneori, reieşind din faptul că nu pot apela la ajutorul părinţilor în mod obişnuit.

Ana Burlacu, asistenta socială din satul Bujor, Hânceşti, ne povesteşte despre un copil din localitate care creşte cu bunica de mai mulţi ani. „Mama copilului lucrează în Israel şi nu-i prea trimite bani bătrânei pentru creşterea copilului. Bătrâna munceşte mult, ca să-i ofere nepotului tot ce are nevoie, dar acesta este mai irascibil, mai obraznic, face tot felul de bazaconii…”, povesteşte asistenta socială. În acest sens, psihologul susţine că agresivitatea poate fi o reacţie la sensibilitatea legată de plecarea părinţilor, dar este şi o consecinţă a dezvoltării emoţionale incomplete, stagnate la o etapă anterioară. „E important să se înţeleagă că plecarea în sine nu este motivul de bază, ci sunt mai mulţi factori care influenţează, cum ar fi: relaţia până la plecare, vârsta copilului, calitatea îngrijitorului care a rămas şi abilităţile pe care le are… Toate acestea marchează efectele asupra personalităţii copilului”, punctează Sergiu Toma.

În R. Moldova, peste 150 de mii de copii sunt separaţi de părinţii plecaţi la muncă peste hotare.

În Europa, 500.000 de copii trăiesc fără părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate. Ei provin din ţările Europei de Est. Sociologii i-au numit pe aceşti copii, „orfani albi”. Potrivit statisticilor europene, fenomenul copiilor separaţi de părinţi a atins în Moldova unul dintre cele mai înalte niveluri printre ţările din Europa, după România. În ultimii ani, în fiecare a cincea familie cu copii, cel puţin un membru se află la muncă în afara ţării. Peste 70 la sută dintre aceste familii sunt din mediul rural.”

Citeste mai mult: http://www.zdg.md/editia-print/social/durerea-r-moldova-copiii-parasiti-de-parinti

Adera si tu la Campania “Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune!” @FB 

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: