"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

“Copilul pe care îl vezi rar”

“Copilul pe care il vezi rar”, prima intalnire a parintilor romani din Franta cu un expert in educatie
10410369_1555018951443730_3701311267931812489_n
Comunitatea română din Franţa se mobilizează împotriva fenomenului denumit “Orfanii albi şi/sau sindromul Italia”, ce se referă la copiii rămaşi singuri acasă, fără părinţii plecaţi la muncă în străinătate, şi care se află în grija altor persoane.
Un grup de iniţiativă s-a constituit astfel la Paris, prima întâlnire interactivă numită generic “Copilul pe care îl vezi rar” urmând să aibă loc pe 4 aprilie, la Theatre de L’Orme, din capitala Franţei. (…)
“Copiii lăsaţi acasă suferă pe de o parte, dar şi părinţii plecaţi trec prin momente foarte dificile. Faptul că ei sunt adulţi, asta nu înseamnă că nu trec prin momente de extremă fragilitate. Faptul că sunt adulţi nu înseamnă că vor găsi singuri cele mai bune metode pentru a face dificultăţilor cu care se confruntă. S-au rupt de copii, cu chinuri sufleteşti, pentru că s-au agăţat de un sâmbure de speranţă. Speranţa unui viitor mai bun, speranţa unei vieţi decente. Există extrem de multe cazuri în care din sâmburele de speranţă rodesc doar spinii tristeţii şi ai dificultăţilor”, a declarat, pentru AGERPRES, Simona Le Roy.
“Potrivit acesteia, mulţi dintre părinţii din România care vin în Franţa nu găsesc un loc de muncă bine remunerat sau lucrează în condiţii extrem de dificile. În plus, mulţi dintre aceştia rămân izolaţi din punct de vedere social şi afectiv, sunt lipsiţi de posibilitatea de a avea alături persoane de încredere care îi pot susţine şi încuraja. Peste toate acestea, se suprapun sentimente şi emoţii extrem de complexe şi puternice: tristeţe, frustrare, mâhnire, vinovăţie faţă de copilul şi rudele lăsate acasă, neputinţă. Toate acestea pot duce spre forme grave de anxietate şi depresie”, spune experta în “parenting”. (…)

Potrivit acesteia, rezultate foarte bune încep să aibă cei din diaspora română din Italia, care s-au mobilizat exemplar.

“Să amintesc doar proiectul lor, ‘Te iubeşte mama!’, foarte mediatizat. Exemplul lor este un model pentru noi, cei din Franţa. Acum este rândul nostru, semnalele de alarmă au fost trase, trebuie să-i ajutăm pe cei din jurul nostru într-o formă mai organizată. Oamenii trebuie să ştie unde să ne găsească. Veneau spre noi – asociaţiile din diaspora română din Franţa – în mod sporadic, cu diferite alte probleme şi, în timp, aflam că marea durere era copilul rămas acasă. E momentul să oferim soluţii practice, viabile, eficiente, părinţilor şi copiilor care se confruntă cu dureroasa probă a absenţei, a distanţei”, a subliniat experta. (…)
“Copilul are nevoie de lucruri tangibile, de materializări palpabile ale iubirii părinteşti. De un obiect pe care el poate să-l ţină în mână, pe care el poate să-l strângă la piept în momentele de incertitudine. Copilul are nevoie nu doar să primească, ci şi să facă gesturi de iubire. De exemplu, părintele poate să-i trimită copilului, în mod regulat, vederi din zona în care lucrează. Copilul poate fi ajutat să-i trimită mamei o floricică presată, un desen făcut de el. De asemenea, el poate fi ajutat să meargă la biserică şi să aprindă o lumânare pentru părintele aflat la distanţă”, a mai spus experta.
În România, fenomenul “Orfanii albi şi/sau sindromul Italia” a început să fie cunoscut în momentul în care foarte mulţi medici, psihologi, s-au confruntat cu problemele pe care le au copiii rămaşi singuri acasă, fără părinţi, în grija altor persoane.
Foarte mulţi copii ajung la medic cu simptome nespecifice, greaţă, dureri de burtă etc., a căror cauză a fost identificată ca fiind absenţa părinţilor, modalitate prin care copiii lansau un fel de S.O.S. părinţilor aflaţi la distanţă. http://www.i-medic.ro/stiri/copilul-pe-care-il-vezi-rar-prima-intalnire-a-parintilor-romani-din-franta-cu-un-expert

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: