"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

8 martie sărbătorit în școlile italiene de elevii români @Radio Romania Actualitati

Cu câteva zile înainte de 8 Martie – Ziua internațională a Femeii – copiii români din școlile din Italia organizează împreună cu profesorii lor de limba română serbări dedicate femeii și în mod special mamelor. O astfel de serbare a avut loc în școala I.C. Melone din orașul Ladispoli, serbare la care erau invitați de onoare și 15 profesori de la opt școli din județele Neamț, Maramureș, Caraș Severin, Timiș, aflați în aceasta perioadă la Roma.

elena-postelnicu-roma

Micuții erau emoționați, dar și mai emoționați decât ei erau mamele și chiar profesoarele, care cum au intrat în clasă s-au arătat curioase să afle cât mai multe despre ei. Interesant este că deși toți cei aproximativ 30 de elevi – protagoniști ai serbării, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani – s-au născut în Italia, ei au reușit să vorbească perfect în limba română, au spus poezii și au cântat.

Ghiocei văzuți doar în cărți

Paula Adriana Bendorfian, în vârstă de 10 ani, a spus o poezie și ne-a mărturisit că deși desenează în fiecare an în această perioadă câte un ghiocel, ea până acum nu a avut ocazia și posiblitatea să vadă această floare.

O desenează doar din cărți. Fetița spune că părinții ei sunt din Sibiu și că de cinci ani vine la toate cursurile de limba română împreună cu fratele ei.

Alexandru Neculai Popovici are 10 ani, s-a născut la Bracciano, iar părinții lui sunt din Piatra Neamț. Mama este persoana cea mai importantă pentru Alexandru, care de 8 martie îi va oferi flori și un cadou surpriză.

Băiețelul mărturisește că frecventează cursul de limba română de trei ani și că este interesat să cunoască cât mai multe despre tradițiile românești, pe care vrea să le respecte și să le mențină în timp. ”Nu vreau să fac ca alți oameni care vin în Italia și le uită” completează tăios copilul.

La 10 ani, Nicoleta transmite mamelor sa nu-și lase copiii singuri acasă în România

De aceeași vârstă cu cei doi copii este și Elisa Nicoleta Stejar, care – foarte timidă – spune că se bucură că poate să participe la o serbare pentru mame. ”Mama pentru mine reprezintă totul și o iubesc foarte mult” ne mărturisește fetița, care doar de un an frecventează cursul de limba română. Am întrebat-o pe Nicoleta ce vrea să le transmită tuturor mamelor de ziua de 8 martie. ”Să fie fericite cu copii lor și să aibă mereu grijă de ei și să fie atenți cu ei, să nu plece, să nu-i lase niciodată singuri acasă dacă decid să plece în străinătate, dacă hotărăsc să vină în Italia” este mesajul Nicoletei, care are numai 10 ani.

În timpul serbării mamele și bunicile venite să-i vadă pe cei mici, plângeau. ”De fiecare dată când venim la aceste serbări de la școală ne emoționăm” spune Angelica Prisecariu, originară din Bacău, care mulțumește totodată profesoarei Angela Nicoară de la cursul de limba română datorită căreia toți cei trei copii ai săi vorbesc bine limba maternă.

”Cât timp se face cursul de limba română, Răzvan, cel mai mic dintre copiii, va merge la curs. Noi nu vorbim italiană în casă. Toți vorbim românește. Vorbim limba noastră. Sunt mândră că sunt româncă și nu îmi este rușine” concluzionează mama, cu lacrimi în ochi.

Lacrimi în ochii profesoarelor venite din România

Printre pãrinții emoționați s-au aflat și 15 profesori de la opt școli din județele Neamț, Maramureș, Caraș Severin și Timiș. Unele dintre profesoare chiar au plâns auzindu-i pe acești elevi – născuți în Italia – recitând și cântând în limba română.

”Această experiență a fost în primul rând pentru noi o surpriză. Am știut că vom vizita o școală, dar nu am știut exact ce vom vedea aici. Am descoperit lângă Roma o comunitate de români care păstrează și în care se depun eforturi pentru a păstra tradițiile specifice poporului român, pentru ca acești copii să fie în contact cu rădăcinile lor” a constatat și ne mărturisește la finalul serbării Adelina Tudec, profesor de limba română la Colegiul tehnic ”Valeriu Braniște” din Lugoj.

Foto: Elena Postelnicu.

”Nu se poate să rămâi nemișcat la atenția și dragostea cu care acești copii au spus acele strofe în limba română și s-au chinuit să le învețe, când ai văzut pe fețele mămicilor un zâmbet de bucurie că acel copil a reușit să-și spună poezia și m-am emoționat foarte mult, pentru că toți au fost extraordinari de drăgălași. Mi-am amintit de copii mei, mi-am amintit de fiul meu și n-am putut rămâne nemișcată” mărturisește Andreea Borcă, învățătoare la Școala gimnazială ”Eftimie Murgu” din Lugoj, care pe parcursul serbării a plâns în repetate rânduri.

Nici una dintre profesoare nu s-au așteptat să vadă că la o distanță de 2000 de km distanță de țară acești copii să organizeze o serbare pentru Mama la fel ca alți copii din țară.

Tocmai de aceea ele consideră că pasiunea Angelei Nicoară, profesoara de limba română de la Ladispoli, este extraordinară, așa cum și părinții sunt de apreciat că își dau odraslele la cursul de limbă, cultură și civilizație română.

Profesorii veniți din România fac parte din proiectul „Leonardo Da Vinci -Lifelong Learning Programme” a programului european Europa 2020 Erasmus şi are rolul de a ajuta elevii străini să fie motivaţi, să studieze cu plăcere, fapt care ar contribui şi la scăderea ratei abandonului şcolar, atât de ridicată în rândul copiilor străini din Italia.

Elena Postelnicu, Romalogo

Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune @Causes “Te iubeste mama!” https://www.causes.com/causes/561490/updates/946269

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il marzo 6, 2015 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: