"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Stirile ProTv: Uitati de parinti si pasati intre institutii

De ce nu functioneaza legea care ar trebui sa-i apere pe copiii “capsunarilor” @ProTv

Copiii ai caror parinti muncesc in strainatate sunt ai nimanui. Asta desi o lege data in 2013 ii obliga pe adulti sa-si anunte plecarea cu cel putin 40 de zile inainte si sa spuna in grija cui raman cei mici.

“>Video

4

In caz contrar, risca amenzi semnificative. Si totusi, dupa mai bine de un an, realitatea este alta. In multe judete nu s-a dat nicio sanctiune, iar institutiile de protectie a minorilor nu au facut nici un control, ca sa verifice daca prevederile sunt respectate.

Patru frati au ajuns intr-un centru de plasament din Iasi, dupa ce parintiilor nu le-a mai pasat de ei. Au plecat la munca in Cipru si i-au lasat in grija bunicii. Batrana s-a stins, iar copiii au ramas ai nimanui. De zece ani nu si-au mai vazut tatal, iar mama de un an.

Reporter: Ce au spus parintii?

Fata: Ca pleaca si ca se va intoarce in curand…

Reporter: Si?

Fata: Si nu s-a intors.

Legea 272, data in octombrie 2013, trebuia sa previna tocmai astfel de situatii. Mai mult, cei de la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala ar fi trebuit sa ii amendeze pe adultii iresponsabili. Impreuna cu asistentii sociali, sunt obligati sa intocmeasca o situatie clara a minorilor lasati in grija rudelor. Insa…

Pe perioada anului 2014 nu am avut nici o campanie tematica pentru verificarea familiilor care sunt plecate in strainatate“, a spus Costel Grojdea, director AJPIS Iasi.

Noi nu putem sa ne autosesizam sau sa mergem prin sondaj in comunitati sau locuinte sa vedem daca sunt astfel de cazuri“, a spus Sebastian Tocariu, director AJPIS Botosani.

Sesizarile, spun acesti inspectori, ar trebui facute de asistentii sociali. Cei din urma insista ca nu e treaba lor, ci a serviciului public de asistenta sociala.

Per total, numarul copiilor ai caror parinti sunt la munca in strainatate a crescut in 2014 fata de 2013. SPAS-ul stie ca trebuie sa monitorizeze o astfel de situatie. Noi o sa venim in plus si ajutorul acestor SPAS-uri si cu o metodologie de evaluare a situatiei copilului“, a spus Gabriela Coman, presedinte Protectia Copilului.

Adica abia acum, dupa mai bine de un an, responsabilii realizeaza ca nu au metodologie. Iar in tot acest timp, cei care sufera sunt copiii, desi au o lege care ar trebui sa ii protejeze.

O statistica din 2012 arata ca in Romania 350 de mii de copii au un parinte plecat la munca in strainatate, iar peste 120 de mii ambii parinti.

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il febbraio 26, 2015 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: