"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Te iubește mama! – proiectul care unește diaspora cu România

Proiectul “Te iubește mama!” a fost prezentat în cadrul Feste Romene a Verbania (18-19 octombrie 2014) la 10393879_10204358319152377_450623961652363645_n ințiativa A.D.R.I., cu sprijinul suporterilor proiectului din Italia și România. “Te iubeste mama!” apre un ponte virtuale tra le mamme romene e i figli rimasti in patria captura_buozzi_240_160

ES Dana Constantinescu, Ambasadorul Romaniei in Italia, Silvia Dumitrache, presedinte ADRI, in legatura skype cu utilizatori, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Neam t si bibliotecari din Centrul de Informare Comunitara - Biblioteca Judeteana  Piatra-Neamt (Romania)

ES Dana Constantinescu, Ambasadorul Romaniei in Italia, Silvia Dumitrache, presedinte ADRI, in legatura skype cu utilizatori, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Neam t si bibliotecari din Centrul de Informare Comunitara – Biblioteca Judeteana Piatra-Neamt (Romania)

Manifestările ocazionate de sărbătoarea locală a românilor din diaspora au durat 2 zile și s-au bucurat de prezența a numeroși participanți, oficialități ale administrației italiene și române, precum și parteneri, jurnaliști și colaboratori din ţară şi străinătate. http://youtu.be/rPX-np7sjmY Detalii despre derularea evenimentului din Verbania, Piemont, Italia, sunt disponibile aici.

Membrii comunităţii româneşti din Italia s-au reunit, în data de 18 octombrie 2014, la Biblioteca «Pietro Ceretti» din Verbania, Piemont, Italia, cu ocazia Festa Romena, sărbătoarea locală dedicată diasporei românești. În cadrul evenimentului, s-a înscris și prezentarea proiectului «Te iubește mama!», acțiune organizată de Associazione delle Donne Romene in Italia – A.D.R.I., în coordonarea președintei Silvia Dumitrache. Evenimentul a strâns laolaltă reprezentanţi ai diasporei românești, oficialități ale administrației italiene și române, precum și parteneri, jurnaliști și colaboratori din ţară şi străinătate. Relația părinți-copii trebuie să rămână indestructibilă “Proiectul este foarte important pentru noi ca reprezentanți ai autorităților române în Italia, pentru că este o tentativă de a păstra vie relația în cadrul familiei. Sper să putem lărgi consensul și susținerea acestei inițiative în Italia, unde românii reprezintă cea mai mare comunitate străină, dar și cea mai numeroasă comunitate de români din afara granițelor României”, a declarat ES Dana Manuela Constantinescu, Ambasadoarea României în Italia. “Este fundamentală promovarea comunicării între părinți și copii”, a spus Silvia Dumitrache. În luna august a acestui an, am venit în România pentru a face un reportaj și pentru a-i cunoaște pe unii dintre copiii care au părinții emigrați în străinătate. Primisem, prin intermediul unor școli și biblioteci, desene din partea lor care exprimau suferința provocată de traiul la distanță față de părinți, desene cu mesaje impresionante care reprezintă un apel sfâșietor către părinți pentru a se întoarce acasă la ei. Am adunat aceste mărturii într-un reportaj pe care l-am prezentat la Verbania. Mulțumesc pe această cale Primăriei din Verbania și comunității românești care a aderat la acest proiect. Este un pas mic, dar foarte important. (…) Sper ca inițiativa mea să fie susținută de un program guvernamental, în Italia și în România, pentru ca rezultatele să aibă continuitate. Viitorul multor copii care trăiesc în situații dificile separați de familie depinde de noi toți și de felul în care îi putem ajuta să recupereze, fie chiar și virtual, o relație statornică cu părinții lor”, a conchis Silvia.

afis 2

 

Actualitatea Ambasadei Romaniei in Italia Vizita la Verbania, efectuată la invitația consilierul român Adrian Chifu, a mai fost marcată de prezentarea în cadrul bibliotecii din localitate a proiectelor Abecedarul și Te iubește mama, dedicate copiilor din familiile de lucrători migranți.

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: