"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

„Te iubeste mama!“ @Monitorul de Neamt

• „Te iubeste mama! acesta este titlul unui proiect ce are ca scop crearea unei punti de legătură între copiii rămasi în tară si părintii plecati în Italia • una din actiuni a avut loc la Biblioteca Orăsenească Bicaz •
Judetul a fost zilele trecute gazda unei delegatii româno-italiene pe tema proiectului „Te iubeste mama“, dedicat relatiilor dintre copiii nemteni si părintii plecati la muncă în Italia. Proiectul se desfăsoară prin implicarea bibliotecilor, în Neamt coordonator fiind Biblioteca „.G.T. Kirileanu“. După o escală la institutia judeteană, delegatia tv, compusă din Silvia Dumitrache, coordonatoarea proiectului, Antonio Buozzi, jurnalist italian si Elena Dinu, redactor si cameraman, a descins la Biblioteca Bicaz pentru a purta un dialog cu cîtiva copii si bibliotecari. Discutiile cu cei mici s-au referit la modul în care suportă depărtarea de părinti, singurătatea si felul în care comunică prin internetul pus la dispozitia lor de bibliotecă. Răspunsurile au fost interesante, copiii oferindu-le oaspetilor chiar o probă de dialog on-line cu cei din străinătate. Printre cei spornici la vorbă s-au numărat Andreea Scutariu, Ovidiu Ungureanu si Andrada Marc, care si-au descărcat sufletul fată de partenerii de dialog. Printre mici glumite si-au povestit crîmpeie din viata de scolari, si-au prezentat rezultatele obtinute la învătătură si modul în care îsi petrac viata alături de bunici si, de ce nu, alături de ceilalti copii prin actiunile comune organizate de bibliotecă. „Eu si fratele meu geamăn, Andrei, sîntem cu bunicii de la vîrsta de 2 ani. Ne-am învătat, dar tot ne este dor de părinti. Mai vin din cînd în cînd acasă, dar nu prea pot, că trebuie să muncească pentru a face bani. Vin aproape zilnic la bibliotecă pentru a vorbi cu ei pe chatc, a povestit Andreea Scutariu. Si discutiile au curs firesc. Asta, datorită disponibilitătilor de comunicare si apropierea sufletească de care au dat dovadă oaspetii, cei care de altfel au si lansat proiectul „Te iubeste mama“, pornit în urmă cu cîtiva ani, din dorinta de a crea o punte de legătură între părti si estompa din drama trăită de copii, ca urmare a exodului românesc din ultimele două decenii.
20140827_110147
„Am venit în România să cunoastem niste copii, care ne-au trimis desene, mesaje pentru părinti. Deci am venit să-i cunoastem si să aflăm cîte ceva despre plecarea părintilor în Italia, ca mai apoi să-i cautăm si să stabilim legătura. Îmi pare bine că am sosit la Biblioteca Bicaz, unde am aflat lucruri noi. Faptul că, zilnic, 10 copii ai Bicazului, cu părintii plecati în Italia, vin la bibliotecă si întră în legătură cu părintii pe Skype, Chat sau Facebook, este fantastic. Să-i vezi în realitate si să observi cum le înfloresc obrajii si le apare zîmbetul pe buze atunci cînd dialoghează cu părintii, este un lucru extraordinar. Nu mă asteptam la asa atmosferă de lucru cu copiii la Bicaz, de aceea vă multumesc si mă bucur din suflet“, a declarat Silvia Dumitrache, presedinta Asociatiei Femeilor Române din Italia (ADRI) si coordonatoare proiectului. Cît îl priveste pe jurnalistul italian, acesta s-a aflat zilele trecute pentru a treia oară în tară. „Mi-am propus să ajut comunitătile scriind articole si difuzînd informatia în Italia, privind cu un ochi atent către copiii orfani sau aflati în dificultate prin plecarea părintilor. Cunosc viata românilor din Italia, este prin munca ce-o desfăsoară una închisă, dar am o impresie bună despre români“, a spus Antonio Buozzi.
Ion ASAVEI

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...