"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Efectele plecarii parintilor la munca in strainatate asupra copiilor ramasi singuri acasa

Societatea romaneasca se confrunta cu o generatie intreaga de copii cu parinti plecati in strainatate, teoretic ca sa le faca lor un viitor. Oficial, sunt aproximativ 82.000 de copii, in toata tara, care au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate. Neoficial, sunt mult mai multi, pentru ca foarte multi parinti nu au declarat autoritatilor in grija cui si-au lasat copiii. Sunt cazuri de copii care au fost lasati singuri acasa. Se ajuta si se cresc unii pe altii. Deja nu mai este o problema punctuala a fiecarei familii, in care parintii decid sa plece la munca in strainatate.
copil-singur-13035-400x300

Este o problema a intregii noastre societati.

Foarte importanta in relatia copiilor cu parintele/parintii plecati la munca in strainatate este comunicarea. Comunicarea reala, sincera, bazata si insotita de emotie si sentimente, axata cu predilectie asupra a ceea ce simte copilul, si nu impersonale si generale, de genul “ce mai faci?” si “cum e la scoala?”.

Unii parinti mentin o relatie apropiata si, foarte important, constanta cu proprii copii. Astfel, isi suna copiii destul de des, uneoric chiar in fiecare zi, incercand sa stabileasca o legatura apropiata cu ei prin abordarea problemelor si dificultatilor pe care acestia le intampina in viata de zi cu zi. Mai mult, unii dintre ei ajung chiar si sa se intereseze de performantele lor scolare, mentinand legatura cu invatatorii sau dirigintii copiilor. Toate acestea ii confera copilului siguranta de care are nevoie pentru o dezvoltare psiho-sociala normala.

Este foarte important ca aceasta comunicare care se stabileste intre copii si parinti sa fie constanta. O comunicare care nu decurge in mod constant creeaza sincope si goluri in relatia dintre acestia. Copiii se indeparteaza astfel de parinti, fara a mai gasi sprijin in acestia. Mai mult, lipsa unei comunicari constante pana in prezent ii face pe adolescenti si tineri sa se simta chiar mai putin confortabil langa parinti in situatia unei reintalniri.
copil-plange-2
Efecte negative genereaza si situatiile in care parintii isi mint copiii, amana luarea anumitor decizii legate de acestia sau nu le iau in considerare dreptul de a participa la deciziile care ii implica si pe ei. Exista parinti care isi amagesc continuu copiii in legatura cu perioada de timp petrecuta de ei in strainatate. Ei promit ca se intorc la o anumita data, fara a respecta ceea ce au promis. Toate acestea determina scaderea increderii in parinti si adulti in general, scaderea stimei de sine, scaderea starii de optimism privind viitorul familiei.
copil_abandonat_b466cc1c04
Se recomanda evitarea situatiilor in care copii au o anumita varsta, 13-14 ani, sa ramana sa se ingrijeasca singuri, avand eventual sprijin partial din partea unui adult (ruda, vecin, o cunostinta a parintilor, gazda)

Situatiile in care copiii raman o perioada de timp fara prezenta unui parinte sau a unui alt adult de referinta
(bunici activi si implicati, alte rude apropiate) care sa ii supravegheze, protejeze si sa ii sustina mai ales la nivel afectiv in actiunile pe care ei le intreprind , pot avea asupra acestora efecte negative, atat la nivel emotional cat si la nivel comportamental.
s615

La nivel emotional, copiii se pot simti:

– lipsiti de speranta, de certitudinea unui viitor implinit si fericit;
fara nici un fel de sustinere si incurajare in orice activitate de participare ( includem aici si participarea la activitatile scolare );
– fara sustinere in perioadele considerate a fi decisive pentru ei (de exemplu examenul de capacitate, bacalaureat, alegerea unei facultati etc);
– retrasi si cu tendinte de izolare, lipsiti de dorinta de a comunica cu ceilalti.

Dintre efectele comportamentale ale separarii indelungate a copiilor de parinti se pot mentiona:
– abandon scolar (tendinta intalnita majoritar in randul baietilor );
– participare scoalara scazuta (absenteismul este des intalnit printre minorii adolescenti ramasi singuri acasa fara o supraveghere constanta din partea unui adult);
– izolare si comunicare slaba, atat cu ceilalti copii, cat si cu invatatorii sau profesorii;
tendinta de asociere in grupuri deviante, uneori chiar infractionale (intalnita in special in randul baietilor);
risc de consum de droguri.
Efectele mentionate, atat la nivel psiho-emotional cat si comportamental, se regasec intr-o anumita masura si la copiii care, desi teoretic se afla in grija unui adult, adica locuiesc cu un bunic sau alta ruda, nu gasesc un sprijin real in acestia sau, mai mult, nu resimt autoritatea, lipsa parintilor de acasa este un prilej de a-si exprima libertatea, ajungand in aceeasi situatie de risc (abandon scolar, asociere cu grupuri cu actiuni mai putin dezirabile social).

D.G.A.S.P.C. Neamt Efectele psiho-comportamentale ale plecarii parintilor la munca in strainatate asupra copiilor ramasi singuri acasa.
Te iubeste mama! @FB Causes
www.teiubestemama.it

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: