"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Presa italiana: Mamele imigrante din Romania, acuzate pe nedrept ca isi abandoneaza copiii

VlasanCalin-Ioan0751068180saymorre@yahoo.comTargu-LapusMaramures_visator
Romancele nevoite sa isi caute un loc de munca in strainatate sunt deseori acuzate ca isi abandoneaza copiii in tara natala, insa situatia este mult mai compelxa, scrie presa italiana.

Concluzia ii apartine unui antropolog italian, Cristina Bezzi, care a facut o cercetare referitoare la situatia romanilor care vin la munca in Italia, arata Osservatorio Balcani e Caucaso.

Astfel, incepand din anii 90′, Italia s-a confruntat cu o crestere puternica a migratiei din tarile est-europene, mai ales din Romania. Fenomenul a luat amploare dupa prabusirea sistemului socialist, iar oamenii au devenit din ce in ce mai saraci din cauza restructurarilor politice si a implemantarii economiei neo-liberale.

La Repubblica: “Parintii mei au emigrat” – Depresia celor 300.000 de copii romani

In anul 2011, comunitatea de romani din Italia era de peste un milion de persoane. In contextul unei imbatraniri rapide a populatiei europene si a cresterii nevoii de ingrijire, multe femei din Romania isi cauta de munca in acest sector, lasandu-si familiile si copiii acasa.

Femeile care provin din mediul rural, unde oportunitatile de a gasi un job sunt si mai restranse, privesc migratia ca pe o sansa de a creste nivelul de trai al familiei. Aceste femei au devenit “stalpul casei”, rol rezervat, pana nu demult, barbatilor.

Plecarea lor este vazuta ca o cauza pentru destramarea familiei, iar comportamentul femeilor fata de copiii lor este considerat lipsit de scrupule, pentru ca ii abandoneaza pentru un trai mai bun.

Peste 350.000 de copii romani au cate un parinte la munca in strainatate

Sociologul Viorela Foamete-Ducu, citat de antropologul italian, a analizat in teza sa de doctorat strategiile maternitatii transnationale in cazul femeilor din Romania. Ducu a observat ca, in tara natala, femeile sunt discriminate atat la nivel de comunitatea din care provin, cat si prin construirea unei perceptii sociale negative prin mass media.

Totusi, in lucrarea sociologului se demonstreaza ca, in cele mai multe dintre cazuri, nu se poate considera ca minorii au fost abandonati de mamele lor, pentru ca, in ciuda distantei, femeile mentin o legatura emotionala si continua sa le ofere educatie copiilor, care sunt ingrijiti de rude precum bunici sau surori.

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: