"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Sentimente scrise, mesaje necitite în străinătate: “Dragă mamă, te iubesc. Te rog să vii înapoi!”

“Dragă mamă, te iubesc din toată inima. Mi-a fost greu fără tine. Dumnezeu să aibă grijă de tine”, “Mama te iubesc. Am fost supărată că m-ai lăsat singură” sau “Dragă mamă, te iubesc. Să ştii că mi-e greu fără tine. Te rog să vii înapoi” – sunt doar câteva din mesajele unor copii de 6 ani care tocmai ce au terminat clasa pregătitoare la Școala Gimnazială Scoreiu. Sunt mesaje care exprimă dorul şi nevoia de a-şi vedea mamele lângă ei. Învățătoarea a scris în colț clasa și numele elevilor care au transmis prin puţine cuvinte mesaje importante.
10490342_895681610458694_1517186935_n
Şcoala din Scoreiu nu are calculatoare şi skype, iar bibliotecă în localitate nu există, ceea ce face dificilă comunicarea dintre copii și părinții plecați la lucru în străinătate, pentru că nici aceștia din urmă nu au calculatoare cu conexiune internet.

Mesajele au fost publicate prin intermediul proiectului “Te iubeşte mama”, iniţiat de Silvia Dumitrache, o româncă emigrantă la Milano, care îşi dedică timpul liber copiilor din România care duc dorul părinţilor plecaţi la lucru departe de casă.
img001
Proiectul se derulează în cadrul Programului Național Biblionet, fiecare copil putând să folosească aplicația Skype, disponibilă în biblioteci, pentru facilitarea comunicării audio-vizuale cu părinții lui, care lucrează în diferite țări ale Uniunii Europene.

Timp romanesc
Conform statisticilor citate de Asociația Femeilor Românce din Italia, 36% dintre copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate se simt singuri și 20% cred că nimeni nu îi iubește. O treime sunt deprimați.

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: