"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Prof. univ. dr. Mihai Aniţei, psiholog: “Românul modern este epuizat psihic“

Trăim într-o iluzie a comunicării, muncim foarte mult în condiţii de stres la limita suportabilităţii şi de aici pleacă majoritatea problemelor de sănătate psihică, dar şi fizică, atenţionează prof. univ. dr. Mihai Aniţei (65 de ani), preşedintele Colegiului Psihologilor din România
De la 1 iunie, românilor li s-a dat undă verde să meargă gratuit la psiholog. De când vor beneficia concret de aceste servicii rămâne, însă, neclar. Dar este pentru prima dată când autorităţile înţeleg cu adevărat importanţa serviciilor psihologice şi fac un pas fundamental spre normalitate.
Am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Mihai Aniţei, şeful comunităţii psihologilor din România, despre vestea cea nouă, dar şi despre trăsăturile românilor „globalizaţi“ şi despre angajatorii care îi storc pe angajaţi „ca pe lămâi“. Am avut o discuţie largă, rostogolită cu pricepere prin cotloanele mentalităţii românilor. Au fost şi accente uşor critice, şi autoironice, dar şi multe momente în care discursul său a luat forma unor poveţe aproape părinteşti. Am stat în biroul său aproape două ore şi probabil că am mai fi rămas încă vreo două. Ne-a oprit o alarmă care-i amintea de-o întâlnire importantă la Rectoratul Universităţii. Am selectat cele mai interesante pasaje ale discuţiei. Le regăsiţi alături.

„Weekend Adevărul“: De ce, în momentul de faţă, mulţi dintre români nu merg la psiholog, dar preferă să meargă la astrolog, la preot, la bioenergetician, la vrăjitor?
Prof. univ. dr. Mihai Aniţei: La preot e foarte bine că merg. Şi relaţia cu biserica este, fără îndoială, necesară. Nici specialiştii în terapii alternative nu sunt toţi răi. Unii, de exemplu, practică acupunctura. Eu am avut o experienţă bună cu acupunctura. În 2001 am suferit o hemipareză a frigore (n. r. – paralizia unei jumătăţi de faţă, din cauza inflamării unui nerv, pe fondul expunerii la curenţi de aer). Doctorii m-au ţinut în spital cu cortizon şi alte medicamente şi nu mă vindecam deloc. La recomandarea unui medic, am făcut acupunctură şi împachetări cu parafină şi, după opt şedinţe, m-am vindecat definitiv. Sunt, deci, terapii alternative care sunt bune. Dar a crede în tăiatul sub limbă sau în vrăjitoare este o dovadă de incultură. Oamenii sunt tentaţi să creadă în minuni.

De ce?

Pentru că aceste minuni ar trebui să îndrepte nedreptăţi, să aducă soţul sau soţia acasă, să vindece boala. Magie…

De unde această reticenţă faţă de seviciile psihologice?

Oamenii trebuie învăţaţi că există psiholog, că acesta îi poate ajuta, că psihologul nu se ocupă neapărat de „nebuni“, cum se spune, şi nici numai de tulburări sexuale. Psihologul este un om care îţi poate sta alături şi să te ajute în diferite împrejurări din viaţă, când altcineva nu poate să te ajute.

Credeţi că vor veni mai mulţi români la psiholog odată cu noile reglementări?

Da, sunt convins. Pentru că mulţi oameni care ar fi dorit să meargă la psiholog nu au făcut-o, pentru că nu au resurse. Tulburările psihice nu aleg. Afectează şi oameni mai sărmani, şi oameni mai avuţi.
…………..

Ce facem cu acei copii ai căror părinţi muncesc zi-lumină şi nu au parte de prezenţa acestora în viaţa lor?
images (11)
Da, din păcate, de aici porneşte cercul vicios…

Răbufniri agresive, ieşiri violente

Se vorbeşte tot mai des de depresia la copii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă privind acest fenomen. În România cum îl percepeţi?

Există manifestări depresive şi la copii, care pot să apară pe fondul stresului. Încărcătura de activităţi foarte mare, cerinţele foarte ridicate, pretenţiile familiei, lipsa părinţilor – toate acestea pot contribui la apariţia acestui tip de manifestări. Apropo de lipsa părinţilor, am pledat cu ani în urmă pentru încurajarea celor care pleacă la muncă în străinătate să ia şi copiii cu ei. E OK dacă vor fi la o şcoală în Italia, vor învăţa italiana şi, la întoarcere, vor fi mai deştepţi. Vorba ceea: fiecare limbă străină învăţată înseamnă o jumătate de creier în plus.

Cum identificăm semnele de depresie la copii?

Se observă o tristeţe şi o tendinţă de izolare. Uneori pot exista răbufniri agresive, ieşiri violente. Aceasta înseamnă că acel copil este ca o coardă întinsă până la maximum şi nu mai are mijloace de a-şi gestiona stresul.

În anumite ţări sunt telefoane gratuite pentru sinucigaşi. Ar trebui să existe şi la noi. Trebuie să fie acolo un psiholog care să stea de vorbă cu persoanele la ananghie. Linia sinucigaşului.

Citeste mai mult in ziarul “Adevarul”

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: