"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Costul invizibil al dezrădăcinării românilor plecaţi la muncă în străinătate: familii destrămate şi copii ai nimănui

Autor: Corina Mirea

În ultimele două săptămâni un băiat de 14 ani a fost înjunghiat de tatăl său, doi fraţi de zece şi 15 ani au fost luaţi din grija tatălui pentru că erau bătuţi în mod frecvent şi alţi doi fraţi în vârstă de cinci şi 12 ani au rămas fără mamă după ce aceasta s-a sinucis. Toate au un numitor comun – unul dintre părinţi este plecat sau urma să plece la muncă în străinătate. Aceasta este cealaltă faţetă a monedei, pentru că mulţi analişti susţin că România a fost salvată în toţi aceşti ani de criză de banii trimişi de românii din afara graniţelor. De la începutul anului 2009 şi până la finalul anului trecut, ei au trimis în ţară aproape 20 mld. euro, potrivit datelor de la Banca Naţională a României.
copil-singur
Din nevoia disperată a părinţilor din România de a le oferi copiilor o educaţie mai bună, un acoperiş deasupra capului sau o bucată de pâine, peste 81.000 de minori au rămas la finalul anului trecut acasă în grija bunicilor, a rudelor sau a unui părinte abuziv.

„Majoritatea părinţilor care pleacă o fac pentru că vor să asigure copiilor şi familiei un trai mai bun, nu pentru că ar vrea să scape de responsabilităţi. Diminuarea unor astfel de situaţii, a dorinţei oamenilor de a pleca nu ţine decât de elaborarea unor politici economice care să le ofere un confort în ţară. Când veniturile vor fi decente, când locurile de muncă vor fi mai multe, probabil că majoritatea românilor care pleacă acum vor rămâne în ţară. Acum, în Italia câştigă mai mult ca îngrijitori de bătrâni decât la un job care necesită calificare în România“, spune psihologul Bogdan Lucaciu.

Datorită celor peste 2,3 milioane de români care se află în străinătate şi care acceptă, în mare parte, să îngrijească bătrâni, să fie bone, să lucreze pe şantiere sau în agricultură, România a câştigat doar anul trecut 3,6 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR. Ce le oferă ţara în schimb? Salarii mai mici de cinci ori decât în Italia şi neadaptate la costurile de trai, prea puţine locuri de muncă şi şanse aproape sigure de destrămare a familiilor.

În luna septembrie a anului trecut, din aproape 60.000 de familii unul dintre părinţi era plecat la muncă în străinătate, iar copiii din peste 16.000 de familii au rămas în grija rudelor, ambii părinţi lucrând în afara graniţelor, conform datelor centralizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului din Ministerul Muncii, pentru Mediafax. Iar costul social este uriaş: copiii rămân nesupravegheaţi, nu se mai duc la şcoală, riscă să ajungă delincvenţi sau tot mai mulţi sunt maltrataţi de părintele lăsat acasă.

Recent, un băiat de 14 ani din Braşov fost înjunghiat de tatăl său (care apoi s-a sinucis). Mama elevului lucrează în Italia şi până în urmă cu o lună el rămăsese în grija rudelor, tatăl fiind şi el plecat la muncă tot în Italia. În aceeaşi perioadă, în Vaslui, doi copii, de zece şi 15 ani, au fost preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din grija tatălui pentru că acesta îi bătea în mod frecvent pentru a se răzbuna pe soţie (plecată la muncă în străinătate). Iar o femeie de 34 de ani, din Gorj, s-a sinucis pentru că soţul urma să plece să lucreze în domeniul construcţiilor în Franţa. Familia avea doi copii, de cinci şi 12 ani, conform Mediafax.

„Cred că părinţii rămaşi acasă şi care ajung să abuzeze copiii nu dezvoltă un astfel de comportament din cauza plecării partenerului, ci cred că, în majoritatea cazurilor, sunt abuzivi dinainte“, mai precizează Lucaciu.

Cei mai mulţi dintre părinţii care aleg să plece la muncă în străinătate şi să îşi lase copiii acasă în grija rudelor sau, uneori, chiar şi singuri iau o astfel de decizie pentru a-şi asigura venituri mai mari, care să le permită să îşi construiască o casă sau să îi ţină pe cei mici în şcoală. Românii sunt printre cei mai prost plătiţi dintre salariaţii europeni, cu un venit mediu net lunar de circa 360 de euro, de aproximativ cinci ori mai mic decât cel din Italia, Spania sau Germania (ţările cu cei mai mulţi imigranţi români). Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), la începutul anului 2012 aproape 1,1 mil. de români se aflau în Italia, circa 800.000 în Spania şi aproximativ 180.000 în Germania.

Sunt însă şi părinţi care au ales să se mute definitiv într-o altă ţară, luând cu ei şi copiii. Astfel migraţia cetăţenilor din economiile slabe spre ţările „locomotivă“ ale Europei a condus şi la fenomenul prin care limba engleză din şcolile britanice, spre exemplu, a încetat să mai fie prima limbă vorbită de elevi, având în vedere că numărul copiilor est-europeni care învaţă în Marea Britanie aproape că s-a triplat în perioada 2008-2013, până la 123.000 de persoane. De altfel, numărul elevilor români a crescut de peste cinci ori în aceeaşi perioadă, de la mai mult de 1.400 la circa 8.900 de persoane, potrivit Daily Mail, citat de Mediafax. Prin urmare, româna ocupă locul al patrulea în topul celor mai vorbite limbi străine din învăţământul britanic, după rusă, lituaniană şi poloneză.

„Efectele pe care le are o astfel de plecare, mai ales dacă vorbim despre ambii părinţi, sunt semnificative la nivelul disciplinei şi al educaţiei. Bunicii, mătuşile nu au motivaţia, nici priceperea necesară pentru a ţine copiii în frâu. Până la urmă, mulţi copii se descurcă pentru că apreciază sacrificiul părinţilor, în special dacă au avut o relaţie bună cu ei. Pe de altă parte, prea multă libertate îi poate atrage în anturaje nefericite, le scade interesul pentru şcoală, astfel că nu se mai califică într-o meserie şi riscă să meargă pe linia delincvenţei“, mai spune Bogdan Lucaciu. El precizează că, de multe ori, copiii care rămân singuri acasă devin, practic, orfani şi ajung să fie mai puţin disciplinaţi decât cei care trăiesc în centre de plasament, chiar dacă se pot descurca mai uşor în viaţă pentru că au mai multă iniţiativă.

În sistemul de învăţământ din România, rata abandonului atât în clasele primare, cât şi cele de liceu a crescut în ultimii ani. Dacă în perioada 2008-2009 rata abandonului din învăţământul liceal era de 3,6%, iar în 2009-2010 de 2,9%, în anul şcolar 2011-2012 aceasta a crescut la 4,2%, potrivit datelor de la INS.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2014 http://www.zf.ro/zf-24/costul-invizibil-al-dezradacinarii-romanilor-plecati-la-munca-in-strainatate-familii-destramate-si-copii-ai-nimanui-12162103
FB: https://www.causes.com/posts/901261?auto_prompt_sharing=1

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: