"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

“Cadourile nu-mi inlocuiesc mama.” Traumele copiilor parasiti de parintii care pleaca in strainatate

VIDEO “Cadourile nu-mi inlocuiesc mama.” Traumele copiilor parasiti de parintii care pleaca in strainatate
Pentru copiii care au parintii plecati la munca, in strainatate, bucuria revederii de sarbatori s-a terminat, odata cu intoarcerea oamenilor la munca.
Profesorii lor spun ca, uneori, despartirea este atat de dureroasa, incat unii elevi isi schimba mult comportamentul. Din pacate, nu si-l schimba in bine.
Ghita este in clasa a 7 si a fost crescut de bunici. Parintii au plecat in Spania acum 8 ani, si cel mai mult ii vede in poze. Parintii vin totusi acasa, in fiecare an, dar vacanta lor se termina mult prea repede. Cand pleaca inapoi, Ghita ramane cu o tristete cu care s-a obisnuit.
Ghita din Rebrisoara
Bunicii l-au crescut, dar nu pot lua locul parintilor.
61449937
“Incercam sa ii inlocuim, dar tot nu pot lua locul de mama eu, eu rolul de bunica. Mama e mama, buna e buna”, a declarat Maria Tupcil, bunica lui Ghita.
La scoala din Rebrisoara unde invata Ghita, un copil din 10 este in aceeasi situatie. Profesorii spun ca vizita parintilor este o mare bucurie, dar plecarea lor ii afecteaza mult pe copii.
“Unii copii, din pacate ajung sa-si schimbe comportamentul in mod negativ, nu mai invata, umbla noaptea pe strazi”, a declarat Lucian Nicolat Caian, profesor.
In Tara Oasului, la scoala din comuna Tarna Mare, un sfert dintre cei 600 de elevi au parintii plecati la munca in strainate. Pachetele cu daruri nu ii inlocuiesc, se confeseaza copii profesorilor.
“Ea mi-a raspuns ceva ce m-a marcat. Cadourile, d-na profesor, nu-mi inlocuiesc mama”, marturisit Claudia Pacurar, profesor de religie.
Vizita parintilor in perioada Sarbatorilor este prilej de bucurie, dar prea scurta. Copii mai mici raman cu tristetea, cei mari cu grijile.
Rebrisoara
“Dupa ce au plecat, fiind copii mai mari astia au si grija gospodariei. Vine perioada cand trebuie sa am grija de lemne, trebuie am grija de… Deci preia copilul atributile parintelui”, a spus Tiberiu Poliac, profesor de matematica.
Poate dein acest motiv acesti copii sunt mult mai apropiati de profesorii de la scoala decat ceilalti elevi.
Sursa: PRO TV
Sustine Campania “Comunica cu copilul tau si asculta ce-ti spune!” – https://www.causes.com/posts/892913; https://www.facebook.com/pages/Proiectul-Te-iubeste-mama/124511094318810

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il gennaio 14, 2014 da in Marturii, Video con tag , , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: