"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Cum cresc copiii când părinţii lor sunt “afară”

Suferinţa şi maturizarea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la lucru în străinătate, într-un spectacol emoţionant, jucat de adulţi şi copii, sâmbătă seară la festivalul Temps dÍmages din Cluj.
safe_image (2)
Dinamism, emoţie, revoltă, resemnare, voioşie, melancolie, dezorientare, responsabilitate sunt ingredientele unui spectacol în care copiii ies la rampă, la propriu şi la figurat.
Copiii distribuţi în spectacolul “Familia offline”, text Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, joacă pe scenă ca şi cum ar fi o zi obişnuită din viaţa lor; asta pentru că ingredientele copilăriei, jocul, visele pentru când vor creşte mari, “lupta” de-a şcoala şi de-a învăţatul, cu care se confruntă orice copil, sunt prezente şi aici.
Ce diferenţiază însă personajele spectacolului produs de asociaţia culturală Replika şi Teatrul Foarte Mic din Bucureşti şi przentat sâmbătă la Cluj este confruntarea acestora cu absenţa fizică a părinţilor, plecaţi la lucru în “afară”, transformaţi într-o voce care se aude la celălalt capăt al telefonului, tocmai din Spania. Apelurile, banii chiar, cadourile trimise din străinătate – este sugestivă în acest sens reprezentarea cadourilor prin intermediul cartoanelor, sugerând iluzia, valoarea artificială de fond a darurilor respective – nu pot substitui proximitatea, autoritatea, căldura parentală.
Lăsaţi fără părinţi, copiii “căpşunarilor” – se simt disconfortant şi ei cu acest apelativ – respectă anevoie orice regulă şi se simt îndreptăţiţi să trăiască aşa cum le vine, contrabalansând faptul că părinţii i-au lăsat în grija altora, fie ei rude. Fratele mai mare, deşi îi îngrijeşte cu responsabilitate, nu îşi poate depăşi condiţia şi nu poate căpăta în ochii mai micilor fraţi autoritatea de mamă sau de tată, deşi se străduieşte şi în privinţa chestiunilor casnice practice reuşeşte într-o măsură destul de mare.
Pe de altă parte, reprezentarea bunicului ca un personaj atins de senilitate este una sugestivă, ce poate trimite la ideea că bunicii, priviţi adeseori de “căpşunari” ca soluţii viabile de a le substitui prezenţa în esenţă pur şi simplu eşuează în acest demers, ei înşişi fiind cei care au nevoie la rându-le de ajutor. În loc să confere autoritate, nu una neaparat restrictivă, ci mai mult un reper, bunicul devine mai mult o pistă de expoatat, în spectacol fiind aleasă varianta bunicului în cărucior, scos de copii la cerşit.
Luând drumul străinătăţii şi lăsându-şi copiii acasă părinţii devin pentru aceştia voci pe care le aud la telefon, fiind la rându-le instrumentalizaţi în ochii odraslelor. Unii dintre copii refuză, în semn de revoltă şi durere înăbuşită, dialogul telefonic cu părinţii, alţii îi privesc ca surse care le pot trimite diverse obiecte de trebuinţă. În lipsa părinţilor care să le îndrume paşii copiii vor să devină “transmiţător” (reporter), atunci când au probleme cu stomacul schimbă “trei chiloţi de perechi”, iar numele lor sunt prescurtări-porecle: Tonto, Vice, Dudi. Cu gândul la părinţi cei mici preferă să vorbească doar în spaniolă şi sunt în pericol de a se accidenta, destul de grav.
1395823_566287326776752_1426350384_n
Sursa responsabilităţii nu este dată în ultimă instanţă de vocile parentale, sporadice şi nedublate de prezenţa fizică, fapt greu de suportat de copii, ci cade tot în sarcina fratelui mai mare, dar mai precis chiar în sarcina lor, a copiilor. Sunt ilustrative în acest sens biletele personalizate – transmise de fratele mai mare tuturor, chiar şi părinţilor şi citite în absenţa acestuia – care joacă, fiecare în parte, rolul unei conşţiinţe de sine, ce trasează îndemnurile cele mai oportune pentru fiecare dintre personaje, inslusiv pentru părinţi, îndemnaţi să nu îşi mai lipsească atât de mult copiii de prezenţa lor.
Citeste mai mult: http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/cum-cresc-copiii-cand-parintii-lor-sunt-afara–120011.html

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: