"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Numarul copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate este in crestere

Numarul copiilor ramasi acasa, ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, a crescut la jumatatea acestui an, comparativ cu finele anului trecut, ne-au precizat reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii.
images (11)
Potrivit datelor Directiei pentru Protectia Copilului (DPC), la sfarsitul lunii iunie numarul copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate se ridica la 81.891, in crestere fata de sfarsitul lui 2012 cand numarul acestora era de 79.901.

Dintre acestia, cei mai multi copii ramasi acasa, adica 48.612 copii, provin din familii in care un singur parinte este plecat la munca in strainatate. Numarul acestora a crescut comparativ cu anul trecut cu 3,6%.

In cazul copiilor cu un singur parinte plecat la munca in strainatate, mai mult de jumatate se afla in grija rudelor pana la gradul IV, in timp ce 1.415 de copii sunt fie in grija unui asistent maternal, fie in centre de plasament.

Reprezentantii DCP ne-au mai precizat ca numarul copiilor care provin din familii in care ambii parinti sunt plecati la munca in strainatate a scazut la 22.739 in iunie 2013, de la 22.993 la finele anului trecut.

In schimb, numarul copiilor care sunt din familii in care parintele unic sustinator este plecat la munca in strainatate a urcat la 10.540 de copii in iunie, comparativ cu 9.991 de copii la 31 decembrie 2012.

Conform unor noi reglementari care au intrat in vigoare la inceputul lunii octombrie, parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii minori acasa sunt obligati sa desemneze o persoana majora din familie, care sa se ocupe de intretinerea acestora pe toata perioada absentei lor. Daca acestia nu vor face acest lucru, atunci vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 lei.

Mai exact, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece in strainatate pentru a munci, are obligatia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara, mentioneaza documentul citat.

In notificarea inaintata catre cei de la asistenta sociala, parintii trebuie sa specifice in grija cui isi vor lasa copilul. Astfel, acestia vor trebui sa desemneze o persoana din familia extinsa (n.r. – rudele pana la gradul IV inclusiv, de exemplu unchi, matusi, veri, bunici), care sa aiba minimum 18 ani si care sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.

Elena Voinea

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_35108/Numarul-copiilor-ai-caror-parinti-sunt-plecati-la-munca-in-strainatate-este-in-crestere.html#axzz2kTxM0CUH

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il novembre 13, 2013 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: