"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Drama copiilor cu părinți plecaţi la muncă în străinătate

Conform studiilor, 36% dintre copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate se simt singuri și 20% cred că nimeni nu îi iubește. O treime sunt deprimați.
shutterstock_111996836-300x234
Pe lângă aceste statistici seci, ne mai izbește din când în când câte o știre ca aceasta: o fetiță abandonată de mama ei, plecată în Italia la muncă, a murit într-un spital din Arad. Suferea de un an de anorexie nervoasă și niciun medic nu i-a putut vindeca boala. Micuța mânca doar când mama venea să o viziteze, iar acest fapt nu s-a întâmplat decât de două ori în perioada în care a fost internată.

Ai mai auzit poate de copii care s-au sinucis sau de alții care au devenit, din elevi cuminți, delincvenți – toate acestea fiind puse în seama faptului că părinții au plecat la muncă în străinătate.


Înlocuitor al celui plecat în străinătate

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește ce să faci ca, dacă plecarea nu poate fi evitată, copiii tăi să o suporte cât mai bine. Cel mai indicat ar fi să emigreze doar unul dintre părinţi, pentru a se ocupa celălalt îndeaproape de micuţi. Bineînțeles că cel mai important criteriu este dacă cel care pleacă își poate găsi mai ușor de lucru și poate fi plătit mai bine, dar țineți cont și de alte lucruri când alegeți cine să meagă la muncă. Până la vârsta grădiniței, mama este centrul vieții copilului. Pe măsură ce încep să crească, fetele își vor lua ca exemplu mama, iar băieții, tatăl.

De aceea, cel mai bine ar fi ca aceștia să fie lângă ei în perioada formării. Totuși, dacă ei lipsesc, trebuie să existe o figură feminină/masculină în viața lor pe care s-o prețuiască și care să se implice în educația copiilor. Ar putea fi o mătușă sau un unchi, dar chiar și un profesor.

Consilierea psihologică, de ajutor

Înaintea plecării unui părinte, Cristina Ion-Rădulescu spune că “ar fi bine să-i explici copilului din timp situația și să participați împreună cu el la sesiuni de consiliere psihologică, pentru a se preveni apariția problemelor”. Dacă plecați amândoi, “puteți ține legătura cu profesorii celor mici. Dacă părinții voștri sunt cei care rămân responsabili, ar fi bine să se găsească și o altă persoană care să îi verifice pe copii, pentru că bunicii sunt adesea ușor de păcălit și, în situația în care nu verificați periodic evoluția celui mic, lucurile se pot agrava, de la probleme mărunte, până la abandon școlar, delincvență etc”. Psihologul subliniază că “niciodată nu trebuie lăsați adolescenții să se descurce singuri sau chiar în rol de mamă sau de tată pentru frații mai mici”.

Faceţi vizite cât mai dese
Este necesar ca părinții să ia legătura cu copiii cât mai des. În ziua de azi, se poate comunica ieftin prin internet. În plus, cu ajutorul camerelor web vă puteți și vedea, așa că depărtarea ar putea fi mai ușoară. Totodată, vizitați-i de câte ori aveți ocazia. În plus, în școli există consilieri și în unele zone există chiar programe speciale pentru copiii ai căror părinți sunt plecați din țară.
Nu ezita să îl înscrii și să îl încurajezi să ceară ajutorul de câte ori are nevoie.

Text: Libertatea pentru femei
http://baby.unica.ro/drama-copiilor-cu-parinti-plecati-la-munca-in-strainatate-2205295.html

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: