"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Mama mea, bunica

Am 46 de ani si de cinci ani pot spune ca sunt o femeie fericita si norocoasa. Imi dau seama ca a avea copiii cu mine este un mare noroc, dar ca sa ajung aici am trecut prin altele mai dureroase.
M-am nascut pe 28 iunie 1967, tatal meu era italian si mama romanca. S-au cunoscut la Bucuresti unde lucra tata, s-au indragostit si au convietuit trei ani pana cand am sosit eu (eram una din Ceausei, cum ne chemau pe vremea aceea). In luna a sasea a sarcinii tata a plecat in Italia sa-si aduca ceilalti doi copii care avea de la prima nevasta “ca sa cresca fratii impreuna”.
Dar “uitase” un mic detaliu: in Italia nu exista divortul, nu se puteau recunoaste copiii nascuti in afara casatoriei, iar el isi terminase munca in Romania. Cand m-am nascut eu alaturi de mama era doar bunica. Tata disparuse……
Aveam 5 luni cand mama a luat hotararea sa plece ca sa-l caute pe tata. Eu am ramas cu bunica. Nu a fost usor pentru mama, au pus-o in izolament in Italia si timp de sase luni nu a avut viata usoara. Pe vremea aceea tecnologia nu era asa de avansata si doar scrisorile ne uneau si cate o poza care arata cat de mare deveneam. A facut de toate mama ca sa ne aduca in Italia (unde intre timp descoperise ca tata era insurat, deci nu putea fi si tatal meu).
1385482_10202108888554606_637744881_n
Cu putine zile inainte de a implini doi ani am sosit cu bunica (pe care o chemam mama ….singura mama care eu cunosteam) in Italia. A intins mama bratele ca sa ma imbratiseze, iar eu am fugit dupa fusta bunicii. Ma uitam la ea si nu intelegeam de ce doamna aia vroia sa ma ia in brate si nici de ce plangea. Eu am inceput sa plang exact cand a reusit sa ma ia in brate cu teama ca ma lua de la “mama” mea.
Am putine amintiri din copilarie. Nu stiu de ce, dar mintea mea a anulat aproape toata copilaria. Stiu ca la sase ani ne-am reintors in Romania. Mi-o amintesc pe bunica, pentru mine a ramas mama mea pana a murit. Cu mama nu am amintiri, acel an si jumatate a rupt ceva in mine. Ani de zile m-am simtit a nimanui, ani de zile am platit acea despartire. Un copil are nevoie de mama, are nevoie de familie.
1378510_10202108841393427_742744646_n
M-am maritat la 17 ani ca sa-mi fac o familie. Am trecut prin multe si de abia azi pot spune ca sunt fericita. Lipsa familiei pentru mine a fost cruciala. Chiar cand eram cu mama o simteam o familie incompleta. Nu aveam un tata cu care sa-mi petrec duminicile, sa ma duc in parc, nu aveam cui sa spun tata, iar in putinul acela de timp petrecut impreuna, in inima mea bunica a devit mama si nimeni nu a mai putut-o inlocui.
Cerasela Darosa Jica

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il ottobre 17, 2013 da in Marturii, Romana/Romeno con tag , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: