"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

„Orfanii” cu părinţi ai României

Să te plimbi prin parc, de mână, cu ambii părinţi este un gest obişnuit pentru majoritatea copiilor din România. Pentru circa 100.000 dintre ei, acest lucru este imposibil.
Lipsa locurilor de muncă, precum şi salariile insuficiente au forţat mulţi părinţi să aleagă între a fi aproape de copiii lor sau a le asigura un viitor mai bun, muncind în străinătate. De fapt, opţiunea nu a existat niciodată. S-a născut astfel o sub-populaţie de minori lipsită de dragostea părintească, depresivă din pricina dorului de părinţi şi indecisă asupra propriului viitor. Ei sunt copiii crescuţi prin telefon şi camere web de către părinţii lor care au emigrat în statele din vestul Europei.
generatiacopiilorsinguri
Subiectul copiilor rămaşi singuri acasă a revenit în prim-planul deputaţilor săptămâna trecută atunci când aceştia au adoptat noi modificări ale legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Noua variantă de lege aprobată de Camera Deputaţilor îi obligă acum pe părinţi să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte de plecare şi să desemneze persoana în grija căreia rămâne copilul, aceasta primind drepturi şi îndatoriri egale cu părintele după ce este confirmată de o instanţă de judecată.

„Legea nu este rea, dar este insuficientă”

Chiar dacă în esenţă măsura are ca scop realizarea unei evidenţe mult mai clare a copiilor rămaşi singuri din pricina migraţiei economice a părinţilor, multe dintre resursele statului sunt insuficiente pentru a se ocupa de acest fenomen. „Legea nu este rea, dar este insuficientă. Statul trebuie să aibă şi capacitatea de a răspunde nevoilor. Să monitorizeze, dar şi să intervină acolo unde situaţiile sunt critice, să aibă servicii de consiliere. În momentul de faţă capacitatea statului este redusă. Chiar dacă oblig acum părintele să declare, eu, ca stat, practic nu am cum să asigur serviciile de care un copil ar avea nevoie într-o asemenea situaţie. Este un cerc vicios atâta vreme cât nu se permite angajarea unui număr suficient de asistenţi sociali”, precizează Voica Pop, specialist în protecţia copilului din cadrul UNICEF.

Deşi autorităţile vor să protejeze mai bine copiii rămaşi singuri, până în prezent, niciun studiu al statului nu a fost realizat pentru a înţelege în ce măsură circa 100.000 de copii români pot deveni o generaţie cu deficienţe, mai ales că fenomenul migraţiei este unul complex. „Vorbim pe de-o parte de copii care au rămas singuri acasă, dar la fel de bine avem şi minori care au fost luaţi de părinţii lor în străinătate, integraţi acolo, apoi, din pricina unor diverşi factori, au fost forţaţi să revină în România, prin urmare să se reintegreze acasă, rămânând din nou singuri unii dintre ei”, declară Voica Pop.

Amploarea fenomenului

În prezent, numărul copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi din pricina migraţiei economice este de 82.073 din peste 58.000 de familii, în scădere faţă de anii anteriori, conform informaţiilor oficiale ale Direcţiei Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV). Aproximativ 24.000 dintre ei sunt cu adevărat singuri deoarece fie au ambii părinţi plecaţi, fie unicul părinte susţinător este plecat.
safe_image
Specialiştii susţin însă că cifra reală a copiilor rămaşi singuri acasă e de fapt mult mai mare, un studiu UNICEF din 2008 avansând o incidenţă a fenomenului pentru 350.000 de copii. „Estimarea corectă ar fi între cifra oficială şi a noastră, deoarece datele raportate Direcţiei pentru Protecţia Copilului sunt cazuri înregistrate din declaraţiile voluntare ale familiilor. Omisiunile se produc şi din pricina faptului că familiile nu pleacă în străinătate cu un contract de muncă, forţând astfel părinţii să evite contactul cu autorităţile. Fenomenul este în uşoară descreştere în urma crizei economice”, precizează Voica Pop, specialist protecţia copilului în cadrul UNICEF.

Un asistent social pentru 4.500 de locuitori în mediul rural

Datele oficiale arată de asemenea că mai puţin de 5 % din numărul total de copii rămaşi singuri sunt incluşi în sistemele speciale de asistenţă socială ce includ plasamentul la o familie sau la un asistent. În martie 2013, au fost înregistraţi 76.988 de copii care au un părinte sau ambii plecaţi să lucreze în străinătate, în timp ce 3.902 s-au aflat în sistemul special de asistenţă al statului, alţi 1.183 de copii având situaţii speciale, conform Direcţiei Protecţia Copilului din cadrul MMFPSPV.

Potrivit legii, toţi copiii sunt vizitaţi de un asistent social, iar cei aflaţi în situaţii de risc sunt integraţi în sistemul special de asistenţă al statului. „În realitate se întâmplă rar aşa ceva. Una din cauze este că, mai ales în zona rurală, există un singur asistent social, ce are mai degrabă activităţi birocratice, nicidecum pe teren. Dacă în ţările nordice există un asistent social la 300 – 400 de locuitori, în România, în mediul rural, avem un asisten social la circa 4.500 de locuitori”, declară Voica Pop, specialist UNICEF în protecţia copilului.

„Legislaţia impune măsurile de protecţie specială atunci când viaţa şi securitatea copilului sunt puse în pericol în propria familie. Copiii cu părinţi plecaţi reprezintă o categorie de copii expuşi riscului de separare de familie, al cărei mod de creştere trebuie monitorizat de serviciile publice de asistenţă socială”, declară Cristina Cuculas, şef serviciu – Direcţia Protecţia Copilului din cadrul MMFPSPV.

Dorul care ucide

În timp ce părinţi plecaţi din România îngrijesc bătrânii sau alţi minori din statele europene pentru a câştiga mai mulţi bani, proprii copii din ţară ajung la gesturi extreme din cauza dorului. Statisticile oficiale vorbesc de peste 25 de copii români care s-au sinucis, însă cifrele reale sunt mult mai mari. Cel mai recent caz, întâmplat în martie 2013, este cel al unei fetiţe de 14 ani din judeţul Gorj care s-a spânzurat chiar înainte de a pleca la şcoală. Fata locuia cu tatăl ei, însă mama acesteia lucra de mai mulţi ani în străinătate. Evitate de autorităţi şi considerate tabu chiar de societate, cazurile copiilor sinucigaşi au fost subiectul unui film documentar realizat de jurnalistul Ionuţ Cărpătorea. Lansată în 2011, pelicula „Singur acasă – O tragedie românească” prezintă trei familii care şi-au pierdut copiii deoarece au încercat, aşa cum au putut, să le asigure un viitor mai bun.

„Sinuciderea unui copil mi se pare cel mai trist lucru cu putinţă. Ironia amară a situaţiei este că decizia de a pleca la muncă în străinătate a fost luată tocmai în interesul copiilor, pentru a le asigura condiţii de trai mai bune. Nu părinţii poartă responsabilitatea acestor tragedii. Rudele nici nu au putut să-şi dea seama că urmează să se întâmple ceva”, afirmă jurnalistul Ionuţ Cărpătorea.

„Situaţiile critice nu pot fi preîntâmpinate decât cu o colaborare strânsă între copil, familie şi ceilalţi actori instituţionali. O responsabilitate mare le revine şi părinţilor plecaţi care trebuie să ştie că încredinţarea minorului unei alte persoane sau plasarea lui în sistemul de asistenţă socială nu poate substitui rolul părintelui în viaţa copilului”, afirmă Cristina Cuculas, şef serviciu – Direcţia Protecţia Copilului.

„Atâta vreme cât nu putem asigura un asistent social, un asistent medical comunitar, un mediator şcolar în fiecare comunitate – care să fie prezenţi şi aproape de familiile vulnerabile, de copiii care au nevoie de ajutor – nu o să putem pune niciodată în practică nici legislaţia foarte bună pe care o producem, nici recomandările Parlamentului sau Comisiei Europene”, declară Voica Pop, specialist UNICEF în protecţia copilului.

„Copiii sunt abandonaţi pentru că părinţii au fost la rândul lor abandonaţi”

Efectele migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi singuri pot fi extrem de diferite în fiecare caz. De asemenea, durata plecării şi lipsa comunicării cu părinţii pot crea dezechilibre majore pe plan afectiv copilului. „Absenţa părintelui pe un termen lung devine una «traumatică» în sensul că este asimilată cu o situaţie de deces. Nu migraţia este cea care face ca starea să fie problematică, ci vinovăţia pentru ea. Cei care pleacă se simt vinovaţi de faptul că au «părăsit» copilul, neputând să lucreze aici, această vinovăţie ajungând inclusiv la copil”, precizează psihologul Claudiu Ganciu.

Familiile sunt încurajate să îşi consulte copilul atunci când decid să plece în străinătate, acest lucru ajutând minorul să înţeleagă situaţia părinţilor. De asemenea, comunicarea prin internet sau telefon cu un copil este benefică, dar psihologii atrag atenţia asupra conţinutului comunicării, orice stare de rău a părintelui fiind foarte uşor transmisă celui de acasă.

„Faptul că există acest fenomen al copiilor rămaşi singuri şi este explicat prin faptul că au fost abandonaţi de părinţi este pentru că aceşti părinţi sunt la rândul lor abandonaţi. Ei au găsit această soluţie şi au profitat de ea. Faptul că ei nu au reuşit să devină întreprinzători particulari sau să lucreze în altă parte decât la fabrica ce nu mai există este un fapt. Că ei nu ştiu să lucreze pământul şi nimeni nu-i învaţă este un alt fapt. Ce se poate face? În niciun caz o comisie care să se ocupe de problema copiilor cu părinţii afară”, declară psihologul Claudiu Ganciu.

Iar migraţia nu se opreşte la o singură generaţie. Copiii rămaşi singuri acasă ar putea avea în viitor o conduită asemănătoare cu cea a părinţilor, preferând mai degrabă să lucreze în străinătate decât în România. „S-ar putea ca fenomenul să aibă efecte negative asupra stării de sănătate actuale şi de perspectivă a acestor copii, cu potenţial impact viitor asupra mortalităţii populaţiei şi, posibil, asupra capacităţii reproductive. Cred însă că mai degrabă vom avea un efect demografic negativ printr-o probabilitate mai ridicată la aceşti copii de a emigra atunci când vor deveni tineri-adulţi, experienţa de emigrant (şi de viaţă) a părinţilor fiind una stimulativă, consideră profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române.


Antonio Glodeanu

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/orfanii-cu-p%C4%83rin%C5%A3i-ai-rom%C3%A2niei-170528419.html

https://www.causes.com/actions/1760651-orfanii-cu-parinti-ai-romaniei#

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: