"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

ÎNTR-UN CUVÂNT: O GENERAȚIE ÎN PĂTRĂȚELE

Nu așa, mami. Mai bine să tragi căruciorul decât să îl împingi. Așa e mai ușor de cărat, dar și oamenii se dau în părți mai repede.
1238314_635057986527387_1754128411_n
Primele amintiri sunt legate de vremurile când veneam de la bunica. Fratele mi-a zis că mama ascunde portocalele în divan.
Noi mâncam și aruncam cojile la vecin peste gard.

Prin ’94 mama a început a merge la Iași. La Mama Mare. Pe la 6 ani am mers cu ea. Tare îmi plăcea cuvântul merci și abia așteptam să am ocazia să îl utilizez. Am avut ocazia. Am dat peste cineva, am zis merci, și mi-am dat seama ca era un manechin.
Mama mi-a zis să mă țin de cărucior și să nu casc gura. Că la Iași se fură și copiii.

Pe langă șlapi Bumerang și șăpci USA mama aducea gume. Turcești.
Noi cu fratele le-am găsit. Ne-am pus într-o dimineață la prins porumbei cu lada și până la prânz am mancat două blocuri de jâvacică.
Atunci mama a înțeles că nu mai are rost să ascundă marfa de noi. Dar nici să mai aducă marfă comestibilă.

Când nu se mai putea de adus marfă de la români, mama a încercat Cernăuțiul. A stat cîteva ori peste noapte cu celelalte femei de pe piața. A dormit pe lăzi de carton și cu capul pe cărămizi. A renunțat. Mai bine copii fără cadouri de Crăciun, decât fără mamă.

Când au descoperit ai noștri Sedimoi kilometr eu am învățat ce-i aia mită.
Mergeam cu mama la Odessa și pe un cărucior de 60 de lei căram 4 – 6 genți pline de încălțăminte.
În tren, la vamă, tremuram cu toții.
Vameși – bani. Controlori – frică.
Atunci nu înțeleageam de ce uneori mama vine de la Odessa și nu ne aduce bomboane.

Prin 2000 veneam cu tata și fratele cu Niva la gară. Opream departe de peron. Pe partea cealalată.
Mama arunca încă din trenul în mișcare genți în pătrățele.
Fugeam cu ele aplecați, peste șine, pînă la mașină.
Uneori auzeam planset de femeie în amalgam cu strigăte de polițai. Abia a doua zi la piața mama ne povestea cine atunci seara a fost prins.

Au trecut mai bine de 25 de ani.
Mama încă nu a lăsat gențile în pătrățele.
Mie și fratelui ne pare rău că am mâncat 2 blocuri de jâvacică.

Într-o seară, mama s-a întors de la Iași fără genți, fără bani, fără pașaport. Dar cu bomboane…

Sursa: http://intr1cuvant.wordpress.com/2013/09/10/intr-un-cuvant-o-generatie-in-patratele/

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il settembre 11, 2013 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: