"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Parlamentul a aprobat proiectul de lege care prevede ca parintii care pleaca la munca in strainatate sunt obligati sa notifice autoritatile cu 40 de zile inainte

Deputatii au aprobat marti un proiect de lege privind protectia si promovarea drepturilor copilului, noutatea actului normativ constand in faptul ca parintii care pleaca la munca in strainatate au obligatia sa notifice autoritatile cu 40 de zile inainte si sa desemneze persoana in grija careia ramane copilul, anunta Agerpres. Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege cu 322 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.
images (11)
Secretarul de stat in Ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat in plen ca prin proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sunt introduse o serie de elemente noi care “sa stea la baza luarii de catre profesionisti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului”.

El a explicat ca prin acest nou proiect de act normativ sunt introduse prevederi menite sa asigure o protectie adecvata a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Potrivit secretarului de stat, acest proiect de lege clarifica si procedura de inregistrare a nasterii copiilor parasiti. In acelasi timp, sunt reglementate si sanctiunile care ar putea fi aplicate in situatia indeplinirii defectuoase a responsabilitatilor, crescute prin acest proiect de act normativ.

La randul sau, deputatul PSD Ana Birchall a afirmat ca prin intrarea in vigoare a Legii 272/2004 a fost instituit principiul interesului superior al copilului drept criteriu fundamental care sta la baza oricarei dezbateri si decizii luate de autoritatile publice si de organismele private.

Ea s-a referit la noutatea adusa prin acest act normativ, aceea ca parintii care doresc sa mearga la munca in strainatate au obligatia sa notifice cu 40 de zile inainte de data plecarii autoritatile locale, precum si nominalizarea persoanei in grija careia copilul o sa fie lasat in toata aceasta perioada.

“Eu consider ca protectia si promovarea drepturilor copilului trebuie sa se numere si printre prioritatile noastre legislative si tocmai de aceea rog toti colegii si colegele parlamentari, indiferent de grupurile politice, sa voteze acest proiect de lege. PSD sustine si va vota pentru aprobare”, a aratat Birchall.

Potrivit raportului Comisiei juridice, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul si care urmeaza sa plece la munca in strainatate are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de care apartine cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.

“Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz. Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi”, se arata in raportul Comisiei.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Plenul Senatului a aprobat actul normativ pe 10 iunie.

Alina Neagu http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15502599-parlamentul-adoptat-proiectul-lege-care-prevede-parintii-care-pleaca-munca-strainatate-sunt-obligati-notifice-autoritatile-40-zile-inainte.htm

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il settembre 3, 2013 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: