"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

„Ecoul copiilor rămași singuri acasă îl vom simți la următoarea generație”

Fenomenul migrației nu mai este o noutate pentru R. Moldova.

În căutarea unui loc de muncă, de cele mai multe ori, părinții pleacă peste hotare, lăsându-și copiii cu vecinii, rudele sau, în cel mai bun caz, cu bunicii. Potrivit ultimului studiu realizat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), copiii care au un părinte sau ambii părinți peste hotare au declarat că nu au prieteni și se simt singuri, iar o parte dintre ei consumă alcool sau chiar droguri. Mai mult, specialiștii menționează că, fiind sub tutela unui străin, copiii pot suferi atât psihologic, cât și fizic, iar acest lucru îl vom resimți în viitor.
copil singur
La aceste concluzii au ajuns mai mulți specialiști în domeniu, întruniți la o masă rotundă ce viza „Impactul migrației asupra copiilor rămași acasă”, organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice. Astfel, potrivit Rodicăi Chilimar-Moraru, specialist în cadrul MMPSF, ulterior unei analize efectuate pe parcursul anului trecut privind situația copiilor aflați în dificultate și a copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare, rezultatele acesteia sunt de-a dreptul îngrijorătoare. „În cadrul studiului au fost evaluați peste 168 mii de copii, din circa 65 mii de familii din R. Moldova. Din toți copiii chestionați, mai mult de jumătate au un părinte sau chiar ambii părinți plecați peste hotare. Mai mult, circa patru la sută din copiii cu părinții migranți au declarat că fumează, iar circa 1700 dintre ei au recunoscut că nu au niciun prieten. Aceste rezultate ne impun să ne gândim cum să ajutăm copiii în dificultate”, a menționat Rodica Chilimar-Moraru.
Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut, Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege privind protecția specială a copiilor în situații de risc și a copiilor separați de părinți. „În prezent, acest proiect de lege se află în examinare în parlament și a fost votat în primă lectură. Prin acest proiect de lege am ținut să reglementăm atribuțiile și responsabilitățile autorităților tutelare locale și ale structurilor teritoriale de asistență socială cu privire la procedurile de identificare, evaluare, asistență, monitorizare a situației copiilor care se află în situații de risc”, a spus Rodica Chilimar-Moraru.

Nu doar părinții, ci și copiii iau calea pribegiei
Potrivit psihologului Lilia Gorceag din cadrul Centrului de Asistență și Protecție a victimelor Traficului de Persoane, în prezent, în R. Moldova nu există centre care ar acorda servicii specializate copiilor. „Centrul nostru este specializat într-un anumit domeniu, dar, de multe ori, acordăm asistență psihologică și altor categorii. Încercăm să le oferim sprijin tuturor, în limita posibilităților. Mai mult, în ultimul timp, am observat că avem tot mai multe cazuri nu doar a părinților plecați, dar și a copiilor care au luat calea pribegiei”, a relatat Lilia Gorceag. Potrivit ei, ecoul copiilor care au rămas singuri acasă îl vom simți la următoarea generație.

În afară de aceasta, specialiștii punctează că nu doar starea emoțională a copiilor rămași singuri acasă are de suferit, dar și reușita lor la școală. „Acești copii într-adevăr suferă, iar pentru a-și ispăși cumva păcatele, deseori părinții le fac cadouri scumpe. Am întâlnit un caz când o fetiță era cu zece teme mai înainte decât toată clasa, pentru că mama i-a promis un cadou, doar dacă va avea zece. Și atunci când fetița a primit nota nouă, a ajuns la spital”, a spus Iosif Moldovanu, specialist din cadrul Ministerului Educației (ME). Potrivit specialistului, sunt multe cazuri când copiii nu frecventează școala.

Prezentă la eveniment, Eugenia Parlicov, consultant principal al ME, a spus că RM nu-și poate permite luxul de a angaja câte un psiholog în toate instituțiile din învățământ. Cu toate acestea, în fiecare instituție ar trebui să lucreze un specialist, deoarece nu doar copiii au nevoie de acest serviciu, dar și pedagogii și chiar părinții. „O soluție ar fi serviciile psihologice mobile, care acordă asistență, în funcție de problema care a fost identificată într-o anumită localitate sau instituție”, a mai spus Eugenia Parlicov.
Stela Televca
Sursa: http://www.timpul.md/articol/ecoul-copiilor-ramai-singuri-acasa-il-vom-simi-la-urmatoarea-generaie-42815.html

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il luglio 24, 2013 da in Romana/Romeno con tag , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: