"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Incredibilul efect vindecator al atingerii mamei

Corpul uman nu este doar un sistem biochimic si genetic, dinamic si sofisticat; exista puternice aspecte energetice, emotionale si psihologice care interactioneaza decisiv cu partile lor corespondente ale corpului si pot face o diferenta cat se poate de masurabila in functiile noastre fiziologice.

O proba valida a acestui lucru provine de la metoda de ingrijire neonatala Kangaroo(cangur – metoda K) care cere contact intre pielea mamei si a nou-nascutului. Desi aceasta simpla interventie furnizeaza sprijin superior pentru cei nascuti prematur si sub greutatea normala in comparatie cu practicile conventionale, cum ar fi utilizarea incubatorului, este rar inclusa in politicile oficiale ale spitalelor sau recomandata mamelor de expertii institutionali.
atingerea-mamei-300x199
Medicii pediatri si-au exprimat temerile ca tinand un bebelus prematur in afara incubatorului in timpul interactiunii Kangaroo, ar putea expune copilul la rece cu o pierdere ulterioara a caldurii corporale si temperaturi mai scazute ale corpului, ceea ce poate fi critic pentru supravietuirea si starea bebelusilor slabiti. Totusi cercetarile arata ca se petrece exact opusul in timpul ingrijirii dupa metoda K. Un studiu implicand bebelusi prematuri sub greutatea normala (mai putin de 1,5 kg), si mamele acestora, publicat in Jurnalul de Pediatrie, a gasit ca temperatura nou-nascutului de fapt se ridica atunci cand bebelusul este in contact direct cu sanul mamei.

Poate cea mai remarcabila poveste care a fost adusa in atentia publicului este miraculoasa reanimare a baietelului prematur Jamie Ogg, care, dupa nastere a fost declarat mort de catre doctori, dupa 20 de minute de eforturi de resuscitare. Mama lui l-a pus la pieptul ei si l-a tinut pentru 2 ore, dupa care el dintr-o data a inspirat aer si curand a respirat normal.

Dincolo de astfel de recuperari dramatice, clinicienii au consemnat un impresionant impact pozitiv al metodei K asupra unei varietati de parametri fiziologici si comportamentali la nou-nascuti. De exemplu, doctorii de la Departamentul Pediatric al spitalului din New Delhi, India, au condus un test aleatoriu de control asupra efectelor metodei Kangaroo de ingrijire materna. 28 de diade (perechi mama-bebelus prematur sub greutatea normala) au fost repartizate fie grupului de control(incubator sau ingrijire standard in afara acestuia), fie grupului K, unde mama tinea bebelusul in contact cu pielea ei pentru cel putin 4 ore pe zi in nu mai mult de 3 reprize.

Autorii au concluzionat ca:
Bebelusii ale caror mame au utilizat metoda de ingrijire Kangaroo au avut o crestere in greutate mai rapida, au iesit mai repede din spital si, mult mai impresionant, rate mai mari de alaptare. KMC(Kangaroo Mother Care – Metoda de Ingrijire Materna Cangur) este un adjuvant excelent pentru ingrijirea de rutina a prematurilor intr-o cresa de spital.

Un alt studiu publicat in revista “Pediatric Nursing (Ingrijirea Pediatrica a Nou-Nascutilor)” a gasit ca nou-nascutii care au primit ingrijiri dupa metoda K au dormit mai mult, au fost mai putin agitati si au prezentat mai putine episoade de apnee(intrerupere episodica a respiratiei) si bradicardie (incetinire a ritmului cardiac). Comparand metoda de ingrijire materna Kangaroo cu cea standard de incubator, un studiu aleatoriu de control publicat in revista “Annals of Tropical Pediatrics (Anale de Pediatrie Tropicala)” a gasit ca prima metoda este cu mult mai superioara. Copiii primind ingrijire K au castigat in greutate o medie de 20,8 grame/zi, in timp ce bebelusii din grupul de la incubator a castigat cu mai putin de jumatate, 10,2 grame/zi. Rata de mortalitate la metoda Kangaroo a fost zero, in timp ce 9% din bebelusii de la incubator au murit. In cele din urma, grupul utilizand metoda de ingrijire materna Kangaroo a avut o sedere mai scurta in spital, 16,6 fata de 20,7 zile pentru grupul de la incubator.

Dovezile disponibile arata ca simplul contact intre pielea bebelusului si cea a mamei poate avea un efect profund vindecator pentru bebelusii prematuri sau bolnavi. Metoda de ingrijire materna Kangaroo este un mod neinvaziv si foarte eficient de restaurare a functiilor fiziologice vitale, simultan intarind legatura dintre mama si copilul ei nou-nascut.

Efectul vindecator al atingerii mamei insa nu se manifesta numai asupra bebelusilor se manifesta asupra fiecarui copil atunci cand intra in contact cu pielea si cu dragostea mamei sale. Atingerea mamei sale este cel mai pretios lucru pentru orice copil. Atunci cand apare o problema, inainte de toate, medicamente, doctori, analize, spitale si altele, copilul tau are nevoie de tine!

Alec Blenche

Surse pentru acest articol cuprind:

Ramanathan, K., Paul, V.K., Deorari, A.K., Taneja, U., George, G. 2001. Kangaroo mother care in very low birth weight infants. The Indian Journal of Pediatrics. 68(11):1019-1023http://link.springer.com/article/10.1007/BF02722345
Daily Mail. 2010. Miracle mum brings premature baby son back to life with two hours of loving cuddles after doctors pronounce him dead.http://www.dailymail.co.uk/health/article-1306283/Miracle-premature-baby-declared-dead-doctors-revived-mothers-touch.html
Messmer PR, Rodriguez S, Adams J, Wells-Gentry J, Washburn K, Zabaleta I, Abreu S. 1997. Effect of kangaroo care on sleep time for neonates. Pediatr Nurs. 23(4):408-14.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9282055
Kambarami RA, Chidede O, Kowo DT. 1998. Kangaroo care versus incubator care in the management of well preterm infants–a pilot study. Ann Trop Paediatr. 18(2):81-6.http://europepmc.org/abstract/MED/9924567
Bauer K, Uhrig C, Sperling P, Pasel K, Wieland C, Versmold HT. 1997. Body temperatures and oxygen consumption during skin-to-skin (kangaroo) care in stable preterm infants weighing less than 1500 grams. J Pediatr. 130(2):240-4.http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022347697703494 – atingerea mamei

Fonte: http://viataverdeviu.ro/incredibilul-efect-vindecator-al-atingerii-mamei/

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il giugno 8, 2013 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: