"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Părinții plecați la muncă în străinătate au lăsat acasă peste 2.200 de copii hunedoreni

Reprezentanții Ministerului Muncii, Familie și Protecției Sociale care au centralizat datele privind numărul copiilor lăsați în grija rudelor în timp ce părinții au plecat la muncă peste hotare. La sfârșitul anului 2012, în evidențele serviciilor de asistență socială figurau aproape 100.000 de copii care erau lăsați în grija rudelor sau a altor persoane.
parintii-plecati-la-munca-strainatate-au-lasat-acasa-peste-2.200-de-copii-hunedoreni1368608863
„Situatiile statistice cuprind date şi informaţii cetralizate la nivelul judeţelor de la primăriile care răspund solicitărilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Potrivit informaţilor astfel centralizate, la sfârşitul anului 2012 numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a fost de 79.901 de copii, în timp ce la nivelul judeţului Hunedoara acesta a fost de 2.266 de copii”, se arată în documentele Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

În ceea ce privește monitorizarea acestor copii, responsabilitatea cade în sarcina autorităților locale. „De asemenea potrivit legislaţiei în vigoare responsabilitatea monitorizării situaţiei acestora revine autorităţilor de la nivel local, respectiv Serviciului Public de Asistenţă Socială, care funcţionează la nivelul primăriilor din fiecare unitate administrativ teritorială. Rolul acestora este de a asigura prevenirea separării copiilor de mediul familial, cât şi oferirea acelor servicii menite să sprijine familia sau persoanele în grijă cărora au fost lăsaţi aceşti copii în îndeplinirea obligaţilor şi responsabilităţilor ce le revin”, se mai arată în document.

În tot acest timp și părinții au anumite responsabilități. Cei care vor să plece în căutarea unui trai mai bun trebuie să notifice autoritățile locale. Regula se aplică doar în cazul celor care lucrează în străinătate cu contracte de muncă. În cazul celor care pleacă la muncă la negru situația nu poate fin controlată. ”Astfel, se introduce obligativitatea părinţilor sau tutorelui care au copii în întreţinere şi care intenţionează să plece la muncă în străinătate de a notifica această intenţie SPAS de la domiciliu, cu 40 de zile înainte de apăraşi ţară. O astfel de măsură de natură să contribuie la o mai mare responsabilizare a părinţilor şi la asigurarea unui grad mai mare de transparentă cu privire la persoanele care poartă responsabilitatea creşteri şi educării copilului”, se mai arată în același document.

Scopul introducerii acestei măsuri a fost acela de a permite de o manieră clară şi transparentă monitorizarea la nivelul autorităţilor locale şi centrale a situaţiei exacte a numărului de copii rămaşi în ţara în îngrijirea unor rude sau persoane după plecarea la muncă în strainatae a părinţilor.

Monika Baciu
http://citynews.ro/eveniment/parintii-plecati-la-munca-strainatate-au-lasat-acasa-peste-2200-de-copii-hunedoreni

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: