"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Țara copiilor abandonați

Abandoned child

de Claudiu Sorin

În România, țara cu cea mai mare rată de migraţie a forţei de muncă din Europa, peste 400.000 de copii sunt abandonați de părinții plecați în căutarea unui trai mai bun. Rămași acasă, în grija rudelor sau a statului, aceștia suferă traume, depresii, violențe extreme și abuzuri sexuale.

Copiii abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate continuă să fie un fenomen social ignorat de autorităţi. Statisticile oficiale spun că în România există în acest moment peste 84.000 de copii aflați în această situație. Din nefericire, cifra este inexactă, numărul real al copiilor lăsaţi de părinţi în grija rudelor sau a asistenţilor sociali este de aproape cinci ori mai mare, conform unui studiu realizat de Fundaţia Soros. Această diferenţă uluitoare vine din faptul că legislaţia românească nu reglementează în niciun fel situaţia copiilor cu părinţii plecaţi peste hotare – cine îi numără, ce statut au şi, mai ales, cine răspunde de viitorul lor?

Bunici violatori și maidanezi flămânzi

Zilele trecute, în Iași, un bărbat în vârstă de 63 de ani și-a violat de mai multe ori nepoțica de 3 ani. Bătrânul în grija căruia a fost lăsată fetița are trei copii plecați cu toții la muncă în străinătate. Rămas în ţară cu nepoțica, sexagenarul a pus-o pe copilă să se uite la filme porno, s-a masturbat în fața ei și a determinat-o să-i facă sex oral. Anchetatorii susțin că bărbatul obișnuia să facă baie dezbrăcat în fața fetiței și să o sărute în zona genitală. În cele din urmă, copilul i-a povestit bunicii ce s-a întâmplat, iar femeia a anunţat poliţia. Tot în aceste zile, dar la Bacău de această dată, o fetiţă în vârstă de 9 ani a fost atacată de o haită de câini, pe stradă, în timp ce se întorcea acasă de la şcoală. Salvată în ultimul moment din colţii fiarelor de către localnici, care au intervenit prompt în mijlocul haitei, micuța a suferit răni profunde la coapse, omoplat, gambe şi urechi. Părinții fetiței, aflați la muncă în Italia, au lăsat-o pe aceasta în grija unor prieteni de familie. Sunt doar două dintre dramele petrecute în aceste zile, relatate în presă și în jurnalele TV, și care au un numitor comun – copiii abandonați de părinții plecați în căutarea unui trai mai bun.

Sinucigași la 12 ani, de dorul părinților

Fenomenul copiilor lăsați singuri acasă capătă, deseori, accente tragice. Pe lângă depresie, școlarii și adolescenții sunt chinuiți de boli de stomac, migrene fără leac sau diabet. Mulți psihologi vorbesc deja despre „sindromul Italia”, o mâhnire permanentă, asociată cu dureri fizice cronice. Psihologii susțin că 80% din copiii lăsați în grija rudelor se îmbolnăvesc grav, pur și simplu de dorul părinților, iar depresia neobservată îi poate face pe însingurați să-și dorească moartea. „Am avut un băiețel de 12 ani cu tentativă de suicid. Având parte și de o bunică stresată, copilul mi-a spus printre lacrimi că nu vrea nimic altceva, că vrea să fie sărac, dar să i se întoarcă mama acasă. A fost sfâșietor”, mărturisește Mihaela Ghircoiaș, psiholog la Spitalul de Copii “Sfânta Maria”.

Șomerii, interlopii și infractorii de mâine

Revenind la statisticile oficiale, cele transmise de Direcţia pentru Protecţia Copilului, acestea arată că în România sunt aproape 60.000 de familii în care cel puţin unul dintre părinţi este plecat la muncă în străinătate, iar peste 84.000 de copii sunt lăsaţi la rude sau ajung în grija statului. De asemenea, aproape 24.000 de copii au ambii părinţi plecaţi în străinătate, iar 50.000 de copii au un părinte plecat afară. Alţi 11.000 de copii provin din familii monoparentale, în care părintele este plecat la muncă în străinătate. Din totalul minorilor rămaşi acasă, peste 3.500 se află în sistemul de protecţie socială. Aceştia au fost repartizaţi la asistenţi maternali, centre de plasament sau la rude mai îndepărtate. În 2010, o organizație italiană anunța, citând date UNICEF, că peste 350.000 de copii din România trăiesc fără unul sau ambii părinţi plecați la muncă în străinătate. Recent, Organizația „Salvați Copiii România” a atras atenția că 26.747 de minori ori adolescenți „au rămas singuri acasă în urma migrației economice a părinților”, fiind lăsați în grija rudelor sau a asistenților maternali, fapt care le „dezvoltă vulnerabilități crescute în fața abandonului școlar și chiar a infracționalității”. Cu alte cuvinte, „roadele” muncii părinților care aleg să lucreze afară și să-și lase copiii în țară vor apărea nu peste mulți ani. Din păcate, vor atârna ca o ghiulea de glezna societății românești, căci zecile de mii de copii abandonați de astăzi au toate șansele să devină șomerii, interlopii și infractorii de mâine.

Sursa: http://qmagazine.ro/ce-nu-se-vede-la-tv/tara-copiilor-abandonati/

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: