"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Bărbaţii cărora soţiile le pleacă în străinătate, depresivi

În ultima perioadă, a crescut numărul bărbaţilor cu depresii. Acesta este efectul cazurilor celor care sunt întreţinuţi de soţiile plecate să lucreze peste hotare. Mai mult, ei îşi îneacă amarul în alcool. Bărbaţii le spun medicilor că ajung să consume băuturi alcoolice pentru că se simt singuri şi nu au activitate. Potrivit medicilor, numărul celor care se prezintă la psihiatru este în creştere, iar cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Iaşi.

Cele mai multe cazuri de acest gen s-au înregistrat în judeţul Iaşi. La fiecare două-trei zile, cel puţin un bărbat depresiv se prezintă la Spitalul de Psihiatrie Socola, iar majoritatea pacienţilor au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani şi sunt şomeri. Bărbaţii le spun medicilor că, după plecarea soţiilor la muncă în Spania şi Italia, se simt singuri şi ajung să exagereze cu alcoolul, ajungând la dependenţă.

Dependenţi de alcool

Pentru că nu au o ocupaţie şi se simt tot mai singuri, aceşti bărbaţi ajung să iasă tot mai des la un pahar cu prietenii. Pentru că alcoolul este o substanţă depresivă, ei dezvoltă anumite afecţiuni psihice şi ajung la spital duşi fie de copii, fie de soţiile întoarse în ţară. “Se observă, în ultima perioadă, o creştere a numărului de pacienţi care au soţiile plecate în străinătate şi care, din cauza consumului de alcool, ajung la psihiatrie. La două-trei zile, cel puţin un astfel de pacient ajunge la spital. Unii sunt şomerii, iar la un moment dat cad în patima alcoolului, apare depresia şi sunt aduşi de copii sau chiar de soţie la spital. Ei motivează că le este greu singuri şi nu au activitate”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, purtător de cuvânt al Spitalului de psihiatrie Socola din Iaşi.

S-a sinucis de dorul ei

Despărţirea de cei dragi pentru a rotunji veniturile familiei nu este totdeauna cea mai bună soluţie.Un bărbat în vârstă de 53 de ani, originar din satul Tibana, judeţul Iaşi, s-a sinucis la două luni după ce soţia lui a emigrat în Spania, pentru a asigura un trai decent familiei din ţară. Bărbatul era cunoscut drept un om vesel şi gospodar, iar vestea decesului i-a cutremurat pe consăteni. Omul a căzut într-o depresie adâncă şi trăia deja cu gândul că şi-a pierdut atât soţia plecată în străinătate, cât şi cei doi copii ai săi cu care nu prea ţinea legătura. Drept urmare, nu a mai suportat singurătatea şi s-a spânzurat în curtea casei sale. Chemaţi de urgenţă, medicii nu l-au mai putut salva. Paradoxal, femeia, care voia să asigure o viaţă mai bună familiei ei, a pierdut viaţa soţului ei.

L-a părăsit nevasta

Cornel Ioniţă este doar unul din cei care-şi poartă cu resemnare blestemul străinătăţii. Soţia i-a plecat acum patru ani la muncă în Spania să îngrijească bătrâni. Au căzut de comun acord ca ea să plece şi el să aibă grijă de copil. “La inceput, totul a fost bine. Îmi trimitea bani în fiecare lună, iar eu aveam grijă de copil şi de casă. Însă, dupa o bucată de timp a început să nu mai răspundă la telefoanele mele, iar într-un final m-a anunţat sec că are de gând să se stabileasca acolo, că nu vrea să se mai întoarcă în sărăcie. Ulterior mi-a spus că vrea să se căsătorească cu un spaniol”, a povestit bărbatul. “Dacă ştiam ce o să pătimesc, niciodată nu mi-aş fi lăsat soţia să plece”, a conchis bărbatul. Cei doi erau căsătoriţi de 15 ani, iar fiul lor are 14 ani.

Copiii suferă enorm

Medicii de specialitate spun că femeile care îngrijesc un bătrân în străinătate muncesc foarte mult, iar sotii nu le apreciază eforturile uriaşe pe care le fac pentru a asigura un trai mai bun familiei rămase în ţară. “A îngriji un bătrân este egal cu a lucra în mină. Este o muncă foarte grea. Bărbaţii rămaşi acasă nu înţeleg cât de greu lucrează soţiile lor în străinătate. Plecarea soţiei la muncă în altă ţară, soţul care rămâne acasă şi consumă alcool reprezintă nişte drame fantastice de viaţă. Copiii suferă enorm”, a spus dr. Ovidiu Alexinschi. Puţini dintre cei plecati au conştientizat pericolul. Sunt părinţi care după puţină vreme de stat în străinătate şi-au dat seama de riscurile unui asemenea demers si s-au reîntors în ţară, considerând că în schimbul unui câştig material preferă să aibă grijă de copii.

Şi-a omorât fetiţa

Un bărbat în vârstă de 42 de ani din Vaslui şi-a ucis fetiţa de numai cinci ani. Apropiaţii spun că acest suferea de depresie după plecare soţiei la muncă în străinătate. Cu tulburări puternice, acesta şi-a pierdut cumpătul şi a lovit-o pe micuţă în cap cu o sapă. Copila a suferit un traumatism cranian, a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu au putut-o readuce la viaţă. Potrivit presei locale, bărbatul ameninţa de mai mult timp că va ucide întreaga familie, pentru ca soţia lui să se întoarcă acasă. Imediat după ce a săvârşit fapta, vasluianul a încercat să-şi pună capăt zilelor şi s-a aruncat în faţa unei maşini, însă şoferul l-a evitat în ultima clipă. Ulterior, agresorul şi- a lovit tatăl, care se afla în comă la spital.

Fonte: http://gazetaromaneasca.com/focus/romania/4773-brbaii-crora-soiile-le-pleac-in-strintate-depresivi.html

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il novembre 28, 2012 da in Marturii, Romana/Romeno con tag , , , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: