"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Se intorc copiii emigrantilor: zeci de mii de elevi au revenit in scolile din tara

Peste 21.000 de copii s-au intors in ultimii patru ani din Italia si Spania in scolile din Romania, aproximativ o treime dintre ei avand dificultati de readaptare si probleme psihologice si emotionale, potrivit unui studiu care a fost prezentat vineri de Asociatia Alternative Sociale.

Astfel, studiul arata ca un numar de 21.325 copii care au revenit din Italia si Spania au solicitat in perioada ianuarie 2008 – mai 2012 echivalarea studiilor pentru reinmatricularea in sistemul educational romanesc.

Cei mai multi dintre acestia au fost din judetele Bacau (1.118), Neamt (973), Iasi (943) si Galati (913). Un varf al remigratiei a fost atins in anul 2009, atunci cand peste 7.000 de copii au solicitat echivalarea studiilor pentru reinmatricularea in sistemul educational romanesc.

Potrivit estimarilor autorilor studiului, numarul copiilor care revin in tara din Spania si Italia reprezinta doua treimi din totalul celor care remigreaza.

Cercetarea sociologica realizata in cadrul studiului a aratat ca aproximativ 10% dintre copiii reintorsi in Romania recunosc explicit ca au probleme de readaptare si reintegrare social. Restul copiilor investigati considera ca s-au invatat din nou cu spatiul social, scolar si cultural romanesc.

Pentru majoritatea copiilor starea afectiva generala consecutiva remigratiei este una preponderant pozitiva. Totusi, pentru 16-17% dintre copiii care au luat parte la studiu readaptarea este asociata cu stari negative moderate sau accentuate precum rusine, tristete, teama, sentiment de abandon, furie, recunoscute ca atare de acestia.

Totodata, studiul arata ca intre 20 si 30% dintre copiii care revin in Romania prezinta un risc semnificativ sau major de a dezvolta o anumita tulburare specifica din sfera prosociala: dificultati emotionale, comportamentale, de atentie sau relationale.

Printre efectele pozitive ale remigratiei asupra copiilor constau in cunoasterea unei limbi straine, precum si in faptul ca acestia sunt familiarizati cu un alt stil de viata, desi sunt nostalgici dupa acesta. Totodata, copiii au fost apreciati in strainatate pentru performantele si bagajul lor de cunostinte scolare.

In ceea ce priveste efectele negative, studiul arata ca acesti copii au un grad de anxietate mediu sau ridicat, sunt tematori, ezitanti in relatiile cu adultii, dar si cu cei de o varsta apropiata.

La cercetarea sociologica inclusa in studiu au participat 245 copii din sase judete: Vrancea, Vaslui, Buzau, Dolj, Arad si Cluj.

Pe baza studiului, Asociatia Alternative Sociale va realiza pana in luna decembrie o metodologie de asistenta a copiilor care revin in tara.

Studiul “Emigratia copiilor romani” este realizat de Asociatia Alternative Sociale din Iasi, cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si al Ministerului Afacerilor Externe.

 

Fonte: http://www.ziare.com/scoala/elevi/se-intorc-copiii-emigrantilor-zeci-de-mii-de-elevi-au-revenit-in-scolile-din-tara-1200765

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: