"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Mama, mesagerul iubirii

Ce mi-a spus mama mea despre iubire? Cum mi-a aratat mama ce inseamna sa iubesc cu adevarat?

Mi-am dat seama ca aceste intrebari nu sunt deloc comode.

Mai ales daca nu te-ai gandit niciodata la ele.

Mama mea, pe care o iubesc foarte mult si care stiu ca ma iubeste enorm, nu mi-a spus niciodata ca ma iubeste, pana cand eu am ajuns la varsta de 39 de ani.

Este un om minunat! A fost profesoara de biologie intr-o scoala generala si isi facea meseria cu o foarte mare pasiune si dragoste pentru copii. Si acum, la 70 de ani, daca se intalneste pe strada cu fosti elevi, acestia stau de vorba cu ea de parca s-ar fi despartit ieri. Ii spun despre viata lor, despre copiii lor, despre pasiunile lor. Rad, glumesc, se vede si se simte multa emotie in glasul si in privirile lor. In Galati, orasul meu natal, de multe ori mi-a fost dat sa intalnesc oameni care-mi spuneau cu mandrie si bucurie in glas : “Mama ta,  mi-a fost profesoara de biologie la scoala 11!”

Da, mama a fost un dascal adevarat! Si-a iubit meseria, a iubit copiii si a facut totul cu foarte mare pasiune.

Imi amintesc cum facea disectii pe broaste, cum mergea cu copiii in tabere si excursii de tot felul. A fost un om foarte fericit si a daruit foarte multa iubire!

Cu toate acestea, mie, copilul ei, nu mi-a vorbit niciodata despre iubire.

Poate pentru ca in generatia ei iubirea era un subiect tabu, sau poate pentru ca atunci cand iubirea este foarte mare nu mai simtim nevoia sa vorbim despre ea, doar o exprimam cu toata fiinta noastra. Ce sens ar mai avea sa vorbim?

Totusi, un copil are foarte mare nevoie sa invete de la parintii lui cum sa isi exprime iubirea. Are foarte mare nevoie sa se stie iubit. Are foarte mare nevoie sa fie imbratisat. Are foarte mare nevoie sa auda ca este iubit!

Toti parintii isi iubesc copiii, si, cu toate acestea, cat de multi copiii se simt singuri, lipsiti de iubire si nepotriviti in aceasta lume straina! (dar despre asta iti voi vorbi intr-un alt articol)

Acum vreau sa-ti vorbesc despre mesajul pe care il transmite o mama copilului ei despre iubire. Si despre cat de mult influenteaza acest mesaj intreaga viata a copilului si a viitorului adult.

Am auzit de multe ori mesaje de genul : “ Iubirea este o prostie! Ce-ti trebuie sa iubesti? Nu vezi ca de cate ori iubesti, suferi? Mai bine gasesti un barbat care te iubeste si are grija de tine.”, sau “Iubirea, draga mea, nu tine de foame.”, sau “Mai lasa-ma draga cu iubirea asta. Viata este grea si cu iubirea nu faci nimic!”

Mama, iti multumesc din tot sufletul meu ca, desi nu mi-ai spus-o niciodata pana acum, m-ai iubit si mi-ai aratat atat de multa iubire! Si nu mi-ai spus niciodata ca iubirea este un lucru rau!

Ce ii invatam pe copiii nostri despre iubire?

Cand copiii mei erau mici, ii strangeam foarte tare in brate si le spuneam de zeci de ori : “Te iubesc! Te iubesc! Te iubesc! Te iubesc!” Poate si pentru ca in copilaria mea imi doream foarte mult sa aud asta si am decis ca eu le voi spune copiilor mei ca ii iubesc, ca sa fie siguri de asta.

Si cu toate astea, ma intrebam uneori, cand ei erau foarte mici: “Oare ce inteleg ei ca este iubirea?”

La un moment dat, cand fiul meu avea 3 ani, am prins curaj si l-am intrebat : “ Dragul meu, ce este iubirea?” M-a luat in brate, m-a strans cat a putut el de tare, in bratele lui mici si m-a pupat de multe ori pe fata… “Asta este iubirea, mami!”

Da, copiii stiu ce este iubirea! Nu au nevoie de explicatia acestui cuvant! Cand ajung la vremea “De ce-urilor”, intreaba despre multe, foarte multe lucruri, dar despre iubire nu au ce intreba, pentru ca STIU!

Ei stiu ca este cel mai minunat sentiment din Univers, stiu ca e singurul lucru care conteaza cu adevarat!

Insa noi, parintii, uitam de foarte multe ori asta si, prin tot ceea ce facem si spunem, ii facem sa se indeparteze de sinele lor real, ii facem sa uite cine sunt si de ce au venit pe acest pamant.

Ce vreau eu sa spun, de fapt?

Iubeste-ti copilul si arata-i asta in fiecare clipa! Mai ales atunci cand greseste, pentru ca atunci are cea mai mare nevoie de asta! Doar astfel va putea invata din greseli. Doar astfel va sti ca iubirea este mai presus de orice si ne ajuta sa depasim absolut orice provocare!

Ca mama, simt ca am o foarte mare responsabilitate. Pe de o parte sa le arat copiilor mei ca ii iubesc si ii accept exact asa cum sunt si pe de alta parte sa le amintesc ceea ce stiau atat de bine cand erau mici, si anume, ca iubirea este singura care conteaza cu adevarat!

Oana
http://copiiminunati.ro/mama-mesagerul-iubirii/

Silvia Dumitrache: Va invit sa cititi notele de subsol, chiar merita!

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il novembre 4, 2012 da in Romana/Romeno con tag , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: