"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Cotidianul “la Repubblica.it”: “Web gratuit în bibliotecă pentru a apropia mamele de copiii lor rămaşi în patrie – Un mod pentru a atenua o dramă ascunsă”, de Zita Dazzi

“Web libero in biblioteca per riavvicinare le madri ai figli rimasti in patria – un modo per alleviare un dramma nascosto” – Zita Dazzi

“Web libero in biblioteca per riavvicinare le madri ai figli rimasti in patria – un modo per alleviare un dramma nascosto” – Zita Dazzi

Trei milioane de imigranţi şi un milion de orfani albi. Copii ce rămân în România, departe de părinţii lor, lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude, într-o aşteptare care poate să dureze luni sau ani de zile, înainte de a-şi revedea mama sau tatăl. Numai în oraşul Milano sunt 12.900 de români înscrişi la Oficiul de evidenţă a persoanelor. Aproape jumătate sunt femei şi multe dintre ele sunt mame. Date exacte despre mamele românce nu sunt, dar dacă estimările Fundaţiei ISMU (Iniţiative şi Studii cu privire la Multietnicitate) sunt exacte, atunci două treimi dintre femeile din Lombardia au cel puţin doi copii, iar una din trei nu îi poate aduce în Italia.

În încercarea de a atenua suferinţa copiilor rămaşi în România, Primăria din Milano a hotărât să deschidă uşile bibliotecilor publice dotate cu computere şi conexiune prin Skype, punîndu-le la dispoziţia mamelor, în aşa fel ca ele sa poata vorbi regulat cu copiii lor şi să-i si vadă. Chiar dacă un contact direct nu poate fi înlocuit cu o comunicare mediată de un calculator, este pentru prima dată când o administraţie publică susţine şi promovează un astfel de proiect.

Aprobarea Proiectului „Te iubeste mama!” de catre Consiliul Primariei din Milano a fost semnată de către consilierii Departamentului Politici Sociale, dott.Pierfrancesco Majorino, şi cel al Departamentului Cultură, dott.Stefano Boeri. Astfel, faza experimentala a proiectului a pornit în 4 biblioteci publice din Milano (Biblioteca Gallaratese, Via Quarenghi, 21; Biblioteca Baggio, Via Pistoia, 10; Biblioteca San Cristoforo, Via Frà Cristoforo, 6; Biblioteca Crescenzago, Via Don Orione, 19),  care garantează prin rotatie, o dată pe săptămână, serviciul de comunicare gratuită cu România prin Skype de la orele 14.00 până la 16.00 (orele de pauză ale mamelor care lucrează în Italia, în special, ca asistente familiale).

Ideea proiectului aparţine Asociaţiei Femeilor Române din Italia (ADRI) în parteneriat cu  Asociaţia Românilor din Italia (ARI), beneficiind de patronajul Ambasadei Italiei la Bucuresti, al Consulatului General al României la Milano şi cel al Associazione Italiana Biblioteche (AIB), cu realizarea concretă a Sectorului Biblioteci Publice, reprezentat de directorul acesteia, dott. Aldo Pirola.

“Este un proiect pe care l-am gândit pentru a le ajuta pe mamele din ţara noastră, care sunt nevoite să plece de acasă din cauza necesităţilor economice, lăsând în urma lor copiii încă mici. Această separare forţată provoacă o durere mare atât lor, cât şi copiilor, ne spune Silvia Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Femeilor Române din Italia (ADRI). Este o dramă despre care nu ştim totul. Aşteptarea reîntregirii familiei deseori este foarte lungă, deoarece cine vine aici la muncă nu-şi poate aduce imediat si copiii dacă vrea să muncească. Trebuie să le ajutăm pe aceste mame să nu piardă contactul cu fiii lor, care pot avea traume psihice serioase din cauza despărţirii de părinţi”.

Această problemă este naţională, dat fiind dimensiunile mari ale fenomenului migrator din România, care, odată cu intrarea în UE, a fost părăsită de sute de mii de cetăţeni, plecaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate.

Femeile, în majoritate, muncesc ca asistente familiale, se ocupă de copiii italieni şi familiile acestora, după ce şi-au lăsat copiii proprii în grija bunicilor. O dramă care acum poate fi atenuată în bibliotecile milaneze.

http://www.repubblica.it/

https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/2012/07/12/web-libero-in-biblioteca-per-riavvicinare-le-madri-ai-figli-rimasti-in-patria-un-modo-per-alleviare-un-dramma-nascosto-zita-dazzi/

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: