"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

“Te iubeste mama!” in biblioteci din Milano

Proiectul „Te iubeşte mama!” este promovat în cadrul iniţiativelor de activare a bibliotecilor publice şi pentru lărgirea spectrului lor de acţiuni. Pe lângă activitatea lor de rutină – împrumutarea cărţilor şi promovarea lecturii –  bibliotecile publice trebuie să devină puncte de agregare, care să favorizeze integrarea persoanelor în societatea civilă, contribuind la creşterea bunăstării şi calităţii vieţii lor. În cazul proiectului „Te iubeşte mama!”, este vorba de a-i sprijini pe aşa-numiţii „orfani albi”, copii ce trăiesc în România fără unul sau ambii părinţi, imigraţi pentru a le oferi fiilor un trai mai decent. Fenomenul „orfanilor albi” este caracteristic, în mod special, României, deoarece fluxul de persoane care au părăsit ţară s-a intensificat semnificativ în ultimii doi ani: în Italia comunitatea românească este cea mai mare cu 796.477 membri (date ISTAT 2009) la o populaţie de circa 22 de milioane de locuitori în ţara de origine.
Conform unui studiu efectuat de UNICEF, în 2008 erau 350.000 de copii români care aveau cel puţin un părinte în străinătate, sau 7% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani. Dintre aceştea o treime (126.000) cu vârsta sub 10 ani aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate.
Alţi 400.000 de copii au experimentat lipsa unui părinte pe perioade de timp mai lungi sau mai scurte.
Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) a lansat proiectul „Te iubeşte mama!”  pentru a susţine comunicarea audiovizuală în biblioteci între copiii rămaşi în România şi părinţii lor, care lucrează în străinătate.
Proiectul, susţinut în Italia de Asociaţia Italiană Biblioteci (AIB) şi aprobat de Sectorul Biblioteci al Primăriei Milano, a început să fie experimentat în 4 biblioteci al Sistemului Urban de Biblioteci, unde poate fi rezervată o videoconferinţă de 30 de minute:
Biblioteca Baggio. Luni: de la 14.00 până la 16.00
Biblioteca Crescenzago. Joi: de la 14.00 până la 16.00
Biblioteca Fra Cristoforo. Vineri: de la 14.00 până la 16.00
Biblioteca Gallaratese. Luni şi miercuri: de la 14.00 până la 16.00
La sfârşitul perioadei de experimentare serviciul de conferinţă audiovizuală va fi treptat intensificat şi extins în alte biblioteci.
Proiectul “Te iubeste mama!” se bucura de patronajul Ambasadei Italiei la Bucuresti, al Consulatului General al Romaniei la Milano si de cel al Associazione Italiana Biblioteche.

 

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il luglio 10, 2012 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: