"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Bunicii invata tainele calculatorului, de Geta Panait in “Desteptarea.ro”

La Biblioteca Judeteana “Costache Sturdza” din Bacau –
Bibliotecar Crina Ifrim cu elevii la curs

Un proiect pentru  varsta a treia

Mouse, tastatura, mail, messenger sau skype. Va suna cunoscut? Pentru cei mai multi dintre dumneavoastra sunt convins ca da, insa ce facem cu bunicii care au iesit la pensie inainte ca tehnologia sa ajunga in orice firma sau institutie de stat? Ei bine organizam cursuri de utilizare a calculatorului. Cei de la Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza” Bacau au fost primii care s-au gândit la ei si acum au in banci cinci seniori care invata sa foloseasca computerul, sa redacteze un document si sa navigheze pe internet. Asa ca, daca in curând o sa-i intâlniti pe facebook, obligatoriu sa le dati like.

Unii dintre ei au peste 70 de ani si le-au trecut prin mâini sute de elevi. Sunt fosti profesori dar acum le-a venit rândul sa se aseze ei in banci pentru a invata, de aceasta data, tainele calculatorului. Vorbim de o grupa de seniori care urmeaza cursurile de utilizare a computerului organizate de Biblioteca Judeteana din Bacau. Li se parea amuzant faptul ca pâna si nepoteii de câtiva ani le dadeau lectii in fata computerului si au pus piciorul in prag. Printre cursanti l-am intâlnit si pe domnul profesor de limba româna Grigore Codrescu, fost director la Colegiul „Ferdinand I”, care a realizat ca mai are multe de invatat. „Pentru mine reprosul este ca directiunea nu a organizat cursul acum vreo 10-15 ani. Este extraordinar si trebuie sa ne adaptam ca a inceput o noua epoca, o noua etapa, aceea a informatizarii si este o minune. Mie imi place grozav când instructorii nostri, trainerii, personifica aceasta jucarie. Cica el nu stie. Trebuie sa-i spunem, sa-i marcam. E poezie adevarata”, ne-a spus in gluma profesorul Codrescu.

Si sa nu credeti ca acest curs este chiar floare la ureche pentru cursantii care au trecut demult de vârsta scolarizarii. „In fiecare dimineata ne da extemporal doamna Crina Ifrim, ne da un exercitiu, ne cere sa facem ce am invatat la cursul anterior. Este ingrozitor. Abia acum ii intelegem bine pe elevi. Cum invata si se supun unor solicitari de mare intelectualitate. Stiam sa navighez pe internet, dar acum vreau sa invat sa redactez un text, sa ascundem un text, sa-l aruncam. Ne exprimam tot in metafore, ca am invatat de la doamnele de aici”, a mai spus, tot cu zâmbetul pe buze, Grigore Codrescu.

Vor sa invete

O alta colega de curs a luat foarte in serios acesta instruire. „Mie mi se pare ca analfabetii viitorului nu vor fi cei ce nu stiu sa scrie si sa citeasca. Vor fi cei care nu vor sti sa opereze pe calculator. E posibil la orice vârsta sa poti sa-ti insusesti ceea ce inseamna a lucra cu calculatorul. Totul este sa doresti, sa manifesti un pic de interes pentru activitatea care va urma dupa ce toate aceste informatii vor fi insusite. Am avut in patru etape calculator in casa dar nu am prea am avut loc la calculator. Acum, dupa ce invat, imi voi cumpara unul”, a spus Ana Draghici, una dintre cursante. Si Virgil Rusu s-a inscris la curs deranjat ca altii stiau sa lucreze la computer si el doar privea. „De vazut am vazut si nu stiam sa-l manevrez. Pur si simplu ma deranjeaza ca niste oameni cu pregatire foarte redusa stiu sa intre pe calculator, sa caute diverse informatii si eu nu stiam iar acest lucru m-a determinat sa vin aici. Daca o sa ajung la o performanta o sa comunic si pe internet cu cei pe care-i cunosc, de ce nu”, adauga barbatul.

Sa le dati like pe facebook!

In sala de curs nu intra un singur formator ci trei pentru a putea acorda atentie tuturor. Cu toate astea, satisfactia este mare atunci când elevii le multumesc la final pentru lucrurile invatate. „Cursurile merg neasteptat de bine. Vin in fiecare dimineata voiosi si cu dorinta de a invata ceva nou. Sunt foarte receptivi si avem rezultate bune. Incercam sa-i initiem in aceasta mânuire a calculatorului. Sigur ca este greu, sunt incepatori, unii au calculator acasa si isi doresc sa-l poata utiliza, altii nu-l au,dar vor sa-si cumpere”, a declarat Crina Ifrim, bibliotecar si trainer in cadrul Bibliotecii Judetene Bacau. Pâna la sfârsitul cursului acestia vor invata sa comunice pe mail, messenge sau skype. Biblioteca Judeteana Bacau va organiza cursuri pentru persoanele de vârsta a treia si in perioada urmatoare. Daca in curând o sa-i vedeti facebook, obligatoriu sa le dati like.

Geta Panaite

http://www.desteptarea.ro/bunicii-invata-tainele-calculatorului.html

Impreuna cu bunica, mereu


Comunicarea cu membri de familie: skype cu buni

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=248764061893512&set=a.248764038560181.36446.124511094318810&type=1&theater

 

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il luglio 10, 2012 da in Romana/Romeno con tag , , , , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: