"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Obiectivele Proiectului “Te iubeste mama!”

Proiectul “Te iubeste mama!” initiat de catre Associazione delle Donne Romene in Italia – ADRI  isi propune  facilitarea comunicarii audio-vizuale gratuite prin Skype – de la bibliotecile publice care au aderat la Programul national Biblionet al Fundatiei IREX (www.biblionet.ro) – intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, aflati  la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de ucideri, sinucideri si cazuri sociale in randul copiilor ramasi in Romania, pe care italienii in numesc “orfani bianchi” (www.teiubestemama.it) De asemenea, se urmareste imbunatatirea vietii psiho-emotionale a copiilor, a mamelor/parintilor, cat  si a persoanelor care raman acasa.

Sunt peste un milion copiii care au cel putin un parinte care lucreaza in strainatate. Din cei peste 2.000.000 de romani care se afla la munca in Italia, peste 130.000 de femei in varsta de 40 de ani se afla in nordul tarii. Conform datelor si informatiilor publicate de UNICEF si de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copiii – FONCP, 15%  dintre familiile din Romania au cel putin un membru plecat la munca in afara granitelor tarii. Daca tatal este plecat in strainatate, in 21 la suta din cazuri copiii nu il vad intre doi sau patru ani, iar 28 la suta pentru perioade mai lungi. Printre acestia se afla si copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani, varsta foarte vulnerabila. Sunt si  cazuri in care copiii ajung pe strazi sau in orfelinate,  fug de acasa, devin tinta pedofililor sau dispar fara urma. Efectele plecarii parintilor sunt in principal negative, marcandu-i  atat “dorul de parinti”, cat si lipsa parintelui ca factor educativ, disciplinator si de echilibru.  Astfel, copilul poate intra in  forme de tristete si de depresie. Psihologii sustin ca 80% dintre copiii lasati acasa se imbolnavesc grav de dorul parintilor, cu repercusiuni asupra personalităţii. Depresia neobservata sau neglijata, gandul ca mama a plecat din cauza lor si nu pentru ei ii poate conduce la a-si dori  moartea, simtindu-se ei insisi responsabili. Separea copiilor de unul sau de ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate generează trezirea sentimentului de abandon.

Datorita Proiectului “Te iubeste mama!”, in Romania copiii se pot prezenta in biblioteca, de regula in urma unei programari stabilite cu mama/tata sau parintii aflati la munca in strainatate, intr-un spatiu si timp dedicate lor, de multe ori sub observatia discreta a bibliotecarei-gazda. Sunt multe bibliotecile  deschise si  duminica, atunci cand si parintii isi pot “vedea” copiii si nu numai auzi la telefon. Contactul vizual, petrecerea unui timp mai indelungat impreuna, cu posibilitatea de a-si ajuta copiii la teme, de pilda, mentinerea raporturilor firesti si comunicarea  sunt importante pentru parinti si vitale pentru copii. Copiii se pot bucura de afectiunea acestora crescand echilibrati sufleteste si beneficiind astfel de dragostea parinteasca.

Acordarea unui  sprijinul psihologic atat copiilor, cat si mamelor/parintilor aflati departe de familie si de tara de origine este important si necesar. Inca din 2005 in mediul medical international se foloseste diagnosticul de “Sindromul Italia” – o forma de depresie profunda, insidiosa, care pune sanatatea in pericol, de multe ori chiar viata. Prin Proiectul “Te iubeste mama!” ne propunem si ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara prin oferirea posibilitatii de a mentine contactul, in mod gratuit, cu Romania.

Daca in Romania acest serviciu este deja operativ, ne straduim sa identificam solutii ca si in Italia mamicile/taticii/parintii sa poata avea acces la internet si la  webcam in biblioteca. In  acest  mod, s-ar mentine legaturile firesti, vitale  necesare intre membrii familiei, reducandu-se riscul traumelor si contribuind la prevenirea unor situatii de risc.

Primaria orasului Milano/Sectia Cultura, prin assessore dott.Stefano Boeri, a aprobat recent implementarea Proiectului “Te iubeste mama!” ca proiect-pilot pe perioada de un an. Associazione Italiane Biblioteche (AIB- www.aib.it), prin presedintele acesteia, dott.Stefano Parise, a acordat patronajul moral acestui proiect, si impreuna cu Associazione delle Donne Romene in Italia – ADRI si  Associazione Romeni in Italia – Milano, ne straduim sa identificam solutii pentru a extinde gradual proiectul si in alte biblioteci. De asemenea, AIB a lansat un protocol de colaborare cu Asociatia Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR – www.anbpr.org.ro) in vederea largirii actiunilor in acest proiect, care are o valoare sociala considerabila. Este in faza de derulare incheierea de parteneriate intre asociatiile romanesti din Italia pentru a crea o retea in conexiune cu cea din Romania.

Biblioteci din Milano active in Proiectul “Te iubeste mama!”

Intentia Proiectului “Te iubeste mama!” este si aceea de a se crea o retea capilara atat in Romania, cat si in Italia, care sa ofere posibilitatea mentinerii legaturilor firesti intre membrii unei familii, sa inlesneasca  integrarea romanilor in societatea italiana, cat si pastrarea legaturilor cu patria-mama.

Silvia Dumitrache

Presedinte Associazione delle Donne Romene in Italia  – A.D.R.I. –

Coordonatorul Proiectului “Te iubeste mama!”
https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/2012/06/22/orfani-bianchi-limpegno-di-te-iubeste-mama/

http://www.piattaformainfanzia.org/news_detail.php?id=9353

http://news4diaspora.com/2012/06/23/italia-orfani-bianchi-limpegno-di-te-iubeste-mama/

http://www.causes.com/causes/561490-te-iubeste-mama/actions/1662507

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: