"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Odiseea rătăcirii. Sute de mii de copii afectați de plecarea părinților – de Ruxandra Hurezean

O lege care a trecut prin Senat zilele trecute a răspândit instantaneu frica printre românii plecați la muncă în străinatate, dar și printre cei de acasă. Legea spune că cei care pleacă din țară și-și abandonează copiii fără a-i lăsa în grija cuiva sau întrerup legătura cu ei, pot primi amenzi usturătoare și chiar închisoare de la 5 la 10 ani. Dintr-odată, părinți, bunici, autorități și copii au decretat și ei legea tăcerii: până când vor vedea în ce situație se află, dacă legea îi privește sau nu pe fiecare în parte, se feresc să mai spună un cuvânt despre drama despărțirii pe care o trăiesc de ani de zile. Întrebat unde sînt copii singuri acasă, inspectorul școlar Duicu îmi citește o listă de sate care iese de pe foaia de hîrtie. Dar epicentrul acestui fenomen pare a fi în Bistrița unde aproape că n-a mai rămas picior de adult capabil de muncă, de când s-au deschis granițele Europei. Cam jumătate din satul lui Coșbuc, la fel și în Nepos sau Salva, în Feldru sau Maieru, românii au lăsat casa, copiii, părinții, câmpurile și au plecat.
Sînt ani buni de când își cresc fiii prin telefon, vin acasă doar o dată pe an, dar lună de lună trimit bani. Ei par a fi plecați într-o expediție de unde cară provizii spre casă, iar căratul ăsta nu se mai oprește. Aproape că au uitat de când au plecat, au uitat ce vroiau de la Occident au uitat și rostul întoarcerii. Însingurați la celălalt capăt al continentului, părinții adorm cu telefonul în mână. Însingurați acasă, copiii adorm cu gândul să-și viseze părinții. Rătăciți între nevoia unei pâini pe masă și visul măreț al bunăstării, și unii și alții au pierdut o parte din sufletul lor.

Statisticile indică între 40.000 şi 70.000 de copii abandonaţi în România, cărora li se adaugă alţi 300.000 care au fost lăsaţi singuri prin plecarea a peste trei milioane de persoane în străinătate. Se întâmplă în fiecare cătun, unde micuţii sunt uitaţi de părinţi în grija bunicilor, a preotului şi a învăţătorului.

Potopul a venit noaptea, iar noi eram singuri. Toţi colegii noştri aveau părinţii lângă ei, să-i apere… (elev din Târlişua)Eu fug de acasă că aşa vreau. Mă bat că n-are cine să mă apere…(elevă, clasa a VI-a)

Sunt vorbele unor copii care trăiesc zilnic nevoia de a lua singuri decizii, de a găsi soluţii pentru ei, de a putea adormi seara fără lacrimi şi de a se ridica iar, a doua zi. „Nu ştiam ce au de dorm atât! Dormeau într-una, ne povesteşte doam­na preoteasă din Nepos despre cei trei copii din vecini, rămaşi singuri casă, cu ani în urmă. Mă duceam la ei să văd ce fac şi ei dormeau. Ori de foa­me, ori de urât. Poate că aşa mai uitau de dorul alor lor.”

Soţul ei, preotul Vasile, s-a dus într-o seară la casa copiiilor să vadă ce fac. Soba începuse deja să scoată fum. „Dacă nu mă duceam atunci, a doua zi îi găseam morţi în casă. Am fugit în sat am chemat ajutoare şi am curăţat în noaptea aia soba copiilor. Au fost ierni când n-au mai avut lemne. Le-am zis, veniţi şi luaţi de la mine. Veneau cu sania zi de zi şi luau cât le trebuia ca să facă focul. Nevasta-mea îi mai chema la masă, cu fata cea mică făcea lecţii, dar cel mai greu mi-a fost când a trebuit să ţin loc de tată şi să merg pentru ei la şcoală la Năsăud, la şedinţa cu părinţii. Băiatul cel mare era să dea de necaz. Se lăsase de tot de învăţat, chiulea, mergea acolo la un bar, era să rămână repetent din cauza matematicii. M-a sunat tata-său din Portugalia într-o seară şi zice: Părinte, salvează-mă, ai grijă de copilul meu cum ar fi al dumitale, că te-oi răsplăti într-o zi. I-am spus, nu aştept eu răsplată, e în ceruri, şi-oi face tot ce pot! Şi-aşa am făcut. Băiatul n-a rămas repetent, chiar a luat bacul în anul cel mai greu.” După patru ani de chin în care copiii sufereau acasă de frig şi foame, părinţii lor au venit definitiv acasă. Dar ei sunt printre puţinii oameni din sat care au ales copiii.

Ionuţ merge pe lângă bicicletă şi o conduce cu o mână. În cealaltă are un porumbel lovit. Opresc maşina şi merg spre el. Numai Dumnezeu ştie că a trebuit să ne întâlnim. Mulţi dintre copiii cu care am încercat să vorbesc erau băgaţi iute în casă de câte o bunică şi în urma lor se trântea poarta. Dar Ionuţ mergea alene pe lângă bicicletă, lui nu-i spunea nimeni ce să facă. Îl întreb ce are porumbelul. S-a izbit de o maşină îmi spune el. Mai are doi acasă şi când i-o întrema le dă drumul. Şi trei rândunici a avut, au intrat la el în casă, le-a prins şi ale lui au fost. După ce le-a „grijulit”, într-o zi cu soare le-a dat drumul. Îi plac păsările. Sunt neajutorate. Ionuţ are o privire caldă şi-un zâmbet timid. Unde sunt părinţii tăi? îl întreb. În Spania. Mama e la un restaurant în Medina şi tata e şofer pe tir. Au plecat demult? De când aveam trei săptămâni. Mă opresc şi mă uit la Ionuţ: Câţi ani ai acum? 14! Tac şi mai mergem o bucată de drum pe lângă bicicletă. Îţi e dor de ei? Nu. M-am obişnuit fără ei. Ţi-au spus când se vor întoarce? Când or face bani să gate casa asta! Şi-mi arată peste drum o clădire imensă cu etaj, cel puţin zece camere, cu intrare maiestuoasă, aflată în roşu. Acum el stă cu bunica, n-am văzut-o? Era pe câmp… Mai vorbim puţin despre şcoală, despre porumbei şi Ionuţ îmi indică drumul spre casa bătrânului director de şcoală, Emil Lazăr. Ştia unde stă şi că el cu elevii lui au cons­truit şcoala veche.

Preotul Vasile din Nepos îmi povesteşte mai departe despre greutăţile oamenilor din satul său. Despre copiii din deal care nu mai văzuseră televizor până-n clasa V-a, despre cel căruia i-a ars casa într-o noapte şi au strâns bani să-i dea să şi-o repare, despre fondul de într-ajutorare când îţi moare un animal şi despre concursurile de la şcoală. Revine însă, obsedat şi el de copiii cu părinţii plecaţi.

„E un fenomen, e o dramă. Nu putem să ne facem că nu vedem. Când mă gândesc la ei mă cutremur. Fetiţele mele, dacă lipsesc două ore, o zăpăcesc pe femeie cu întrebări, unde-i tata, când vine, dar ei… Cum or putea zile în şir, ani la rând… Am la clasă un copil, pe-a şaptea. E aşa de liniştit, de sensibil, când intru în clasă, se uită la mine cu nişte ochi blânzi, ca la un tată şi eu înţeleg şi mă doare sufletul. L-au lăsat când avea trei săptămâni, până la 6 ani nici n-a ştiut că nu bunică-sa îi e mamă. Urma să vină maică-sa acasă prima dată, după 6 ani şi atunci i-au spus copilului. Copilul a plâns, a refuzat-o pe mamă, nu vroia să se ducă la ea… Vă daţi seama ce e în sufletul lui.? E un copil marcat pe viaţă!”

Îmi dau, pentru că în povestea preotului îl recunosc pe Ionuţ de care tocmai m-am despărţit. Şi ştiu că păsările lui sunt aripi pentru un suflet frânt.

„La şcoală e o mare problemă cu copiii care au părinţii plecaţi şi e vorba de cam jumătate dintre ei. Sunt mai irascibili, mai nervoşi, au un comportament ciudat, sunt fie mai agresivi, fie mai sensibili decât ceilalţi. Nu ascultă, au impresia că sunt de capul lor, puşi să facă lucruri de oameni mari, consideră că şi sunt oameni mari. Îmi e frică, îmi e frică cu adevărat de ce se poate întâmpla cu generaţiile fără părinţi. Eşti lângă ei şi nu poţi să rezolvi toate problemele lor, dar dacă nu eşti?!” explică preotul care este şi profesor de religie la şcoala cu vreo 250 de elevi, dar care nu are psiholog şcolar. Îi aduce cât poate de des la biserică, are grijă să nu rămână vreunul fără pâine sau fără lemne, dar nimic şi nimeni, nici bunicii, nici rudele, nici preotul şi nici măcar porumbeii nu pot umple un suflet de copil golit de plecarea părintelui.

Familia de dascăli Medena şi Emil Lazăr stau într-o casă dincolo de apă, lângă plopi, o casă cu stupi în curte. Îi găsim pe verandă, au o bibliotecă micuţă în spate şi o vază cu flori de câmp pe măsuţă. Au fost dascăli la şcoală câte 40 de ani fiecare. Domnul Emil era director când a ridicat şcoala împreună cu oamenii din sat şi cu elevii. Are etaj şi e frumoasă şi acum se învaţă în ea. Doamna Medena îmi spune ceva esenţial pentru înţelegerea lucrurilor: „când eram noi dascăli şi copiii făceau o năzbâtie, treceam în drum spre casă pe la porţile lor şi până seara părinţii aflau, fără excepţie. Între noi, părinţi şi scoală era o armonie. Acum dascălul nu are nici timp, nici cui să mai spună. Iar lucrurile nu se mai rezolvă niciodată.”

Doamna Medena a fost şocată să vadă, când a fost în vizită la colegele mai tinere, că acum elevii vorbesc şi chiar se plimbă prin clasă în timpul orei. Ba, mai mult, a auzit că unul dintre ei a încercat să o lovescă pe profesoara de geografie! Aşa ceva, pe vremea sa, era imposibil şi unde pui că au fost ani când avea 53 de elevi în clasă, dar nu s-a auzit musca! Secretul? „Secretul e în sufletul copilului. Dacă acolo e dezordine, şi-n viaţa lui e dezordine! Dacă în sufletul lui e dragoste şi el dă dragoste, dacă e ură, dă ură!”, explică doamna învăţătoare.

În satul lui George Coşbuc din fiecare casă e plecat cel puţin un om. Aproape 500 de persoane, ne spune domnul Vasile Vasile, secretarul primăriei, cam o mie ne spune un cetăţean din sat. De ani buni, să tot fie vreo zece, au luat drumul străinătăţii şi acum au început problemele. Aproape săptămânal vin actele de divorţ ale unor localnici plecaţi, săptămâna trecută numai au venit patru. Copiii pendulează între ţară şi străinătate, au fost cazuri când un frate a vrut să rămână în Spania şi altul nu. S-au despărţit şi ei, copiii. Cei mai mulţi sunt în grija bunicilor, iar când va intra în vigoare noua lege, asistentul social va trebui să verifice fiecare caz în parte.

„Le trimit bani, asta pot să vă spun, au de toate, şi ce n-au visat să aibă. Doar părinţi nu au. Dar poate că s-au şi învăţat fără ei!”, explică secretarul primăriei, om care vede de la etajul clădirii cum se ridică casele de beton ce umplu mica vale a Sălăuţei. Vede şi clădirea care va fi Centrul de zi pentru copii, dar care nu e gata, poate nici anul acesta.

Alina se uită în pământ când vorbeşte cu mine, nu e obişnuită să vorbească despre ce simte. Ea este un caz fericit în Coşbuc, ai ei s-au întors după doar trei ani de rătăciri. Sunt şase fraţi şi când au plecat i-au împărţit aşa: doi la mama tatălui, doi la mama mamei şi doi cu părinţii în Spania. Dar nu s-a putut. Nu era nimeni fericit, toţi sufereau după toţi. „Îmi era dor de ei toată ziua, nu doar seara. Când dormeam, mai uitam şi dacă îi visam, povesteam toată ziua…” Acum nu i-ar mai lăsa să plece pentru nimic în lume. Tatăl ei s-a angajat la lucrările de canalizare a comunei. Iar Ana, mama, se plânge că nu sunt locuri de muncă, dar nici nu zice că ar mai pleca de acasă. „De-aş mânca pământ, şi nu-mi mai las copiii!”

Părerea psihologului

“Dacă până acum, cea mai mare incidenţă a ratei depresiilor era în jurul vârstei de 27 de ani, acum a coborât la 14-16 ani. E foarte grav, iar proble­mele au devenit clinice. Eu fac ce pot, am făcut un soft de prevenţie a anxietăţii, care îi va putea ajuta cel puţin pe copiii care pot accesa internetul, dar acest lucru nu rezolvă problema. Trebuie să se conceapă programe de asistenţă psihologică la nivel naţional pentru că soluţia care se cere trebuie să fie la scara problemei. Iar problema este tot mai mare şi mai gravă”, este de părere psihologul Mircea Miclea.

Povestea părinţilor


Elena Chiciudean, mamă, la lucru în Anglia

„Când eram studentă, am cunoscut un copil într-un orfelinat, pe Bobiţă. Era bolnav, cu handicap multiplu, dar l-am înfiat pentru că l-am iubit din prima clipă. A urmat tratamente şi şcoli speciale. Şi în ziua de astăzi fiul meu face naveta la liceu şi nu am cuvinte să vă spun cât de mândră sunt de el. În anul 2005 am născut o fetiţă, al doilea miracol al vieţii mele. După tăierile de salarii din urmă cu vreo doi ani , am rămas cu un salariu de 430 de lei, din care nu ne puteam descurca. Soţul meu a lucrat o perioadă, a fost dat afară, din nou a lucrat şi tot aşa. Locuinţa în care am stat a fost o locuinţă de la stat, locuinţă cu chirie, dar pentru că cel care a fost locatar înainte a avut datorii pe care noi a trebuit să le plătim, ne-am afundat tot mai mult şi am facut o mare prostie atunci când am luat credite şi astfel ne-am afundat de tot. Este de ajuns o singură decizie greşită ca să-ţi dai toată viaţa peste cap şi cum noi aveam tare multe de făcut şi resurse puţine am făcut greşeala şi acum suferim consecinţele. Când mi-am dat seama că, dacă rămân să lucrez pe salariul pe care îl aveam şi soţul meu urma să fie concediat, nu ne descurcăm, am hotărât să plec şi am ales Anglia, unde lucrez la un azil de bătrâni cu demenţă. După câteva luni am realizat că îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-mi aduce soţul şi el este acum în Anglia, cu mine, dar vrem ca în cel mai scurt timp să ne aducem şi copiii. Ţinem legătura cu ei zilnic, prin internet şi mulţumesc lui Dumnezeu că există această posibilitate. În luna martie a acestui an am fost acasă, copiii mei au fost atât de fericiţi! Că de mine ce să vă mai spun… fiul meu m-a ţinut în braţe o oră şi a plâns în hohote. Am vrut să nu mă mai întorc în Anglia, dar ce să fac acasă? Să nu fiu în stare să le asigur pâinea în fiecare zi?”

Reportajul a fost publicat în cotidianul Transilvania Reporter din 31 mai 2012

 http://www.facebook.com/transilvaniareporter

http://gazetino.wordpress.com/2012/06/01/odiseea-ratacirii-sute-de-mii-de-copii-afectati-de-plecarea-parintilor/

http://www.causes.com/causes/561490-te-iubeste-mama/actions/1656738
http://romaniadindiaspora.ning.com/profiles/blogs/odiseea-r-t-cirii-sute-de-mii-de-copii-afecta-i-de-plecarea-p-rin

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Un commento su “Odiseea rătăcirii. Sute de mii de copii afectați de plecarea părinților – de Ruxandra Hurezean

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il giugno 1, 2012 da in Marturii, Romana/Romeno.
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: