"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Adio tara, adio mama!

Adio tara, adio mama!

Adio tara. Foto: Agerpres

Am crescut pe maidan, cu cheia de gat, am avut zile proaste si am avut zile bune, am iubit matematica si am urat geografia, iar copilaria mea s-a scurs asa cum a inceput, pe nesimtite.

Am crescut si m-am transformat intr-un matur responsabil ar zice unii, naiv ar zice altii. Am crezut ca votul meu va conta. Am crezut ca daca stau la semafor in timp ce toti ceilalti trec pe rosu, vor lua si altii aminte. Am crezut ca daca nu arunc gunoaie pe jos, daca reciclez, daca aleg materialele biodegradabile, vom avea un oras si o tara mai curate. Am crezut ca daca imi platesc toate contributiile parintii mei vor avea o pensie decenta iar copiii mei o educatie buna.

Am crezut ca daca donez din putinii mei bani, se vor face lucruri bune cu banii aia. Si am crezut ca daca voi lucra neplatit peste program, in week-end-uri si in concediu, firmei ii va merge bine si, in timp, imi va merge si mie mai bine. Am crezut ca daca platesc intotdeauna biletul de calatorie cu trenul si autobuzul, vom avea mijloace de transport curate si puse la punct. Am crezut ca daca aleg sa-mi las masina acasa si ii incurajez si pe altii sa faca asa, vom avea mai putine blocaje in trafic.

Am crezut in multe. Si am sperat ca numarul celor ca mine creste. Ca tinerii aleg un alt stil de viata. Unul mai corect, mai curat, mai bun.

Insa anii trec iar rezultatele imi ingreuneaza principiile ca un jug pus pe un cal prea slab ca sa mai traga. Si astfel, incet incet, am ajuns la concluzia ca interesele politicienilor nu sunt si ale oamenilor, ca mersul pe bicicleta intr-un oras de-al nostru este nu ecologic si sanatos ci foarte periculos, ca orele pierdute certandu-te cu functionarii publici sunt nereturnabile, ca daca ii tii pumnii sa fie adoptata unei legi necesare ti-i vei da apoi singur in cap pentru ca a fost facuta prost, ca daca se construieste un pod nou pentru fluidizarea traficului, toate masinile se vor bloca la urmatorul semafor, pus prea aproape de noua constructie. Ca daca refuzi sa dai partea unui medic ai 30% sanse sa dai peste cineva care vrea sa salveze vieti si 70% peste cineva care nici nu se va uita la tine pentru ca bugetarii sunt impartiti intre spagari si muritori de foame.

Am ajuns la concluzia ca daca esti bun, esti prost. Ca daca esti “jmecher”, esti tare.

Asta vreau sa vada si sa invete copiii mei? Ca principiile nu au valoare, ca munca nu are valoare, ca opiniile nu au valoare, ca legile nu au valoare, ca vietile nu au valoare, ca spaga este autoritatea suprema?

Cand ai de ales intre a-ti vedea parintii neputinciosi, in lacrimi ca le pleaca unicul copil, si a-ti vedea copiii fara viitor, nu poti decat sa te desprinzi cu inima grea de lumea pe care o stiai si sa privesti inainte, catre noi locuri si o noua viata. Plec precum un invingator, la mai bine? Nu. Plec precum un invins, care nu a reusit sa faca un loc mai bun din tara sa, iar asta ii va fi crucea.

Autor: Vlad

http://smartwoman.hotnews.ro/Adio-tara-adio-mama

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

2 commenti su “Adio tara, adio mama!

  1. GABRIELA AMARITEI
    giugno 1, 2012

    Frumos si mult adevar,chiar ne simtim asa cateodata ,toti cei care nu suntem la casele noastre.

  2. simona
    giugno 1, 2012

    Dureros de adevarat!

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il giugno 1, 2012 da in Marturii, Romana/Romeno.
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: