"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

„Sindromul Italia“

  Numărul copiilor afectați de plecarea părinților în străinătate creste alarmant, acum cu 15% mai mare decât în anul 2009 conform medicilor de la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi. Despărțirea de părinte, în special de mama, în nenumărate cazuri provoacă copiilor rămași acasă probleme de comportament și psihologice ce pot duce pana la sinucidere.

La adolescenți aceste tulburări comportamentale în urma despărțirii de unul dintre părinți sau de amândoi, deseori se manifesta prin scăderea rezultatelor la învăţătură, abandon școlar, fuga de acasă și chiar delincventa.

Articolul <> de pe site-ul www.adevarul.ro subliniază problemele adolescenților cu părinții plecați la munca în Italia cu exemple de cazuri, articol din care citez:

 <Cucuteanu susţine că numărul copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate creşte de la un an la altul. „Noi ne aplecăm atenţia asupra acestor copii şi-i avem în vizor pentru că lipsa părinţilor îi afectează, mai ales pe băieţi”, spune Cucuteanu. La Liceul „Dimitrie Cantemir” sunt 1.020 de elevi dintre care 107 au unul din membrii familiei în străinătate. 45 de elevi au ambii părinţi peste hotare.
Mult mai grave sunt cazurile pe care le-a întâlnit psihologul Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi, Mihaela Ghircoiaş.

Din cei 1.000 de copii pe care i-a tratat în cursul anului trecut, jumătate erau deprimaţi pentru că unul dintre părinţi, în general mama, era plecat în afara ţării. Majoritatea erau adolescenţi cu tulburări grave de comportament: fugeau de acasă, abandonau şcoala sau aveau tentative de suicid. Unul dintre cele mai dificile cazuri cu care s-a confruntat psihologul Mihaela Ghircoiaş a fost al unei copile de 13 ani a cărei mamă a plecat în urmă cu patru ani în Italia. Deşi nimic nu ar fi dat de bănuit, fiind de obicei veselă, fata a avut două tentative de suicid. „Suferea de ceea ce noi numim «depresie mascată». Era o elevă de nota 10, un copil care nu punea probleme tatălui cu care locuia, râdea, dar care avea o tristeţe profundă şi imensă. A încercat să-şi ia viaţa când avea 11 ani, iar acum, după 2 ani, a avut aceeaşi încercare. Am discutat şi am trimis-o la mama ei”, spune psihologul Mihaela Ghircoiaş. (…)

Un alt caz de suicid este şi al Claudiei, o tânără de 17 ani ai cărei părinţi s-au despărţit după ce mama ei a plecat în Italia. Mama şi tatăl său şi-au refăcut viaţa separat, însă tânăra nu a mai fost dorită în sânul noilor familii formate şi era crescută de bunică. Deprimată de situaţia creată, tânăra a încercat să-şi pună capăt vieţii înghiţind otravă pentru şoareci. (…) “Copiii sunt foarte stresaţi de toată lumea, de şcoală, de părinţi, de certurile care apar ca urmare a lipsurilor financiare. Depresia apare mai ales în rândul copiilor inteligenţi. Mintea lor procesează totul, îşi fac griji pentru viitor şi n-au cui să ceară răspunsuri pentru întrebările pe care şi le ridică”,spune psihologul. >> (citeste tot articolul: Adolescenţi care suferă de „Sindromul Italia“ www.adevarul.ro)

Inca odată se trag semne de alarma pe care multi dintre noi pur și simplu le ignoram, caci o soluție este Proiectul “Te iubeste mama!” inițiat de către doamna Silvia Dumitrache, Proiect menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita prin Skype – de la bibliotecile publice – intre copiii rămași in Romania si părintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numărul de sinucideri, ucideri si cazuri sociale in rândul copiilor rămași acasă. Posibilitatea de comunicare a dragostei pe care mamele, părintii o poarta copiilor lor este vitala. Acești copii, adolescenți sunt ai noștri ai tuturor caci ei sunt viitorul nostru iar noi putem contribui la fericirea lor.

Pentru susținerea Proiectului: www.teiubestemama.it – Donatii

“Te iubeste mama!” facebook

“Te iubeste mama!” twitter

“Te iubeste mama!” causes

 

 

 

 

 

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: