"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

“De ce a plecat mama in strainatate?”

“De ce a plecat mama in strainatate?” este intrebarea la care multi copii din Romania nu gasesc un raspuns suficient de plauzibil.

Parintii sunt persoanele care au puterea de a crea si modela viitoarea personalitate a unui copil, prin modul in care il educa si il invata cum ar trebui sa procedeze in anumite situatii de viata. Modul de crestere si educare al unui copil este rezultatul cooperarii dintre parinti, care, impreuna, au rolul de a-i asigura mediul propice de dezvoltare: atat bunurile materiale, cat si garantiile morale, pentru ca minorul sa se dezvolte armonios, intr-un mediu securizant, in care sa se simta liber sa-si dezvolte abilitatile si pasiunile.

S, in varsta de 15 ani, a apelat Telefonul Copilului pentru a ne povesti despre viata sa – mama fetei se afla in Italia, iar tatal este cel care se ocupa de cresterea si ingrijirea fetei. S. ne-a relatat faptul ca relatia cu mama sa de-a lungul anilor s-a limitat la conversatii sumare la telefon si la vizite scurte, care nu au reusit sa acopere perioadele de timp in care mama a fost departe de fiica sa. Aceasta situatie a condus la transferul responsabilitatii cresterii fetei pe umerii tatalui sau, care a fost nevoit sa adopte masurile pe care le-a considerat cele mai potrivite.

S. ne-a povestit ca se simte departe de tatal sau, chiar daca locuiesc in aceeasi casa si nu poate discuta cu acesta despre viata sa, despre dorintele pe care le are sau despre planurile sale de viitor. Tatal, in una dintre discutiile pe care le-a avut cu S., i-a declarat faptul ca si-a propus ca ea sa devina o persoana intelectuala, respectabila din toate punctele de vedere. Asadar, in sinea sa, tatal fetei isi dorea ceea ce toti parintii isi doresc pentru copiii lor, doar ca, simtindu-se singurul responsabil direct de modul de crestere si educare al fetei, el a adoptat singurele metode prin care dumnealui a considerat ca poate atinge rezultatele pe care le spera – constrangerea si forta.

Astfel, S. ne-a relatat faptul ca este constransa de tatal sau din absolut toate punctele de vedere, acesta calculandu-i timpul pana in cele mai mici detalii – chiar si la masa nu trebuie sa stea decat maxim jumatate de ora, obligatia ei fiind studiul continuu, la toate materiile. Aceasta presiune asupra fetei a condus la dezvoltarea unui mecanism prin care ea a incetat chiar sa invete logic lectiile, incercand sa retina totul, cuvant cu cuvant, pentru ca tatal sau sa fie multumit. Daca tatal considera ca S. nu a invatat suficient de bine lectiile, o pedepsea lovind-o si adresandu-i cuvinte injurioase. Dumnealui nu era constient de nevoile fiicei sale, considerand ca procedeaza corect.

Povestea acestei fete ilustreaza ceea ce se intampla in unele familii in care unul dintre parinti este fortat de imprejurari – de obicei de situatia financiara precara – sa isi paraseasca familia pentru a lucra in strainatate: desi din punct de vedere material copilul nu resimte lipsuri, el va creste cu anumite deficiente de relationare, se va simti singur si neinteles, cu atat mai mult cu cat nici relatia cu parintele care ii este aproape nu este una bazata pe comunicare si intelegere. Copilul nu este capabil sa inteleaga situatia asa cum o vad adultii, ei au nevoie in primul rand de afectiune si incredere si in plan secundar de celelate lucruri.

 

Sursa: Asociatia Telefonul Copilului – Iuliana, consultant 116 111

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il gennaio 19, 2012 da in Marturii, Romana/Romeno.
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: