"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

“Te iubeste mama”, singur acasa – o tragedie româneasca

de Daniela Dobre (“Internos” – Rivista Interculturale No. 4)

“Nu pot sa stau deoparte! Trebuie neapărat sa fac ceva pentru  acești copii!“ La acest lucru s-a gândit imediat Silvia Dumitrache când, acum un an, a văzut documentarul “Singur acasă – o  tragedie româneasca” realizat de Ionut Carpatorea si Sorin  Manu. Dupa trei ani de documentari și filmări aceștia au ilustrat  foarte bine existenta unei probleme alarmante și uneori tragice  ale noilor generații. Documentarul ne povestește unele istorii de  viata ale copiilor lăsați singuri acasă in urma plecării părinților  în străinătate pentru a lucra în Europa Occidentala. Acești  copii în multe cazuri prezintă probleme comportamentale și uneori sentimentul de abandon este atât de insuportabil încât  ii împinge la sinucidere. In anul 2007 numărul copiilor rămași  în România fără un părinte sau fără amândoi era 350.000  dar astăzi acest număr s-a triplicat (FONPC–Federația  Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil). Tot FONPC  subliniază faptul ca în prezent sunt trei milioane românii plecați la munca în străinătate în special în tari precum Italia, Spania  și Franța.

Pentru a ajuta acești copii rămași in România a fost  deliberata de către Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopții ordinanta  numărul 219/15 iunie 2006  care prevede obligația serviciilor publice de asistenta sociala ( SPAS ) de a identifica, a monitora si a face un raport de evaluare pentru fiecare copil în parte. Obiectivul principal al  serviciilor de asistenta, după cum susține aceasta ordinanta, este acela de a ajuta copilul in absenta părinților și a-i oferi o protecție speciala. Planul serviciilor prevede în mod obligatoriu  modalități pentru a menține legătura dintre copii și părintii  de departe dar și ajutor psihologic pentru copii. Dar “aceste  servicii de asistenta au rămas doar pe hârtie pentru ca nu  exista nici fonduri nici resurse umane pentru a le implementa”  declara Daniela Gheorghe, director executiv FONPC.

O lege pentru protecția copiilor?

De doi ani este în discuție un proiect de lege pentru a proteja copiii rămași singuri în România in urma emigrării părinților dar doar de curând Parlamentul român a trecut la discutarea  diferitelor articole.  Aceasta lege a provocat o serie de reacții  în rândul parlamentarilor nu numai pentru ca ar fi împotriva dreptului de circulație a persoanelor din Uniunea Europeana, dar și pentru ca impune o serie de condiții dificile de îndeplinit  din partea părinților care vor sa emigreze lăsându-și copiii în România. Se prevede deci ca părintele nu poate sa părăsească tara (altfel va plăti o amenda de pana la 2500 de euro) dacă  nu prezintă, cu treizeci de zile înaintea plecării, o declarație la primăria orașului de apartenenta prin care numește o persoana care se va ocupa de copil pe perioada în care acesta  lipsește din tara.

Aceasta persoana trebuie sa fie ruda pana la al IV-lea grad de rudenie, trebuie sa fie mai mai mare cu 18 ani decât copilul, trebuie sa aibă un venit minim de 160 de euro pe luna, nu  trebuie sa sufere de boli imobilizante sau psihice, trebuie sa  aibă experienta în creșterea copiilor și nu trebuie sa aibă mai  mult de trei minori în îngrijire. Mai mult decât atât școala și profesorii risca si ei o amenda de pana la 3750 de euro sau  suspendarea din serviciu dacă nu semnalează, acolo unde exista, depresia copilului rămas fără părinți. Daca aceasta  lege va intra în vigoare fără a fi modificata, majoritatea bunicilor  de la tara care au un venit mai mic de 160 de euro nu vor avea  dreptul sa se ocupe de nepoții lor, situație valabila și pentru rudele șomere. O lege deci care, din acest punct de vedere, dezavantajează familiile cele mai sărace.

Vom continua sa monitoram cursul lucrărilor din Parlament cu speranța ca se va găsi o soluție cât mai buna pentru acești copii și părintii lor.

 Proiectul “Te iubește mama”

Acest proiect își propune facilitarea  comunicării audio-vizuale  prin Skype – de la bibliotecile publice din cadrul Programului  National Biblionet – intre copiii rămași in România și părinții acestora, care sunt la munca în Italia, susținerea părinților în rolul pe care îl au precum și îmbunătățirea vieții psiho-emotionale, susținerea psihologica a minorilor și a familiilor acestora în vederea micșorării numărului de abandonuri dar și a numărului de sinucideri și ucideri în rândul copiilor rămași  în România.
Pentru mai multe informații puteți contacta inițiatorul proiectului doamna Silvia Dumitrache.

mob. 334-35.40.648,
teiubestemama@libero.it;
http://www.teiubestemama.it;
sediu central : Via Friuli 8/A 20135 Milano.

TE IUBESTE MAMA (LA MAMMA TI VUOLE TANTO BENE)

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. https://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/ Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=progetti_sportellodonna https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il gennaio 16, 2012 da in Romana/Romeno.
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: