"Te iubeste mama!"/"Mamma ti vuole bene!"

Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala gratuita online intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de cazuri sociale in randul copiilor ramasi acasa si sustinerea rolului parental la distanta./Comunicazione audio-visiva a distanza; uno strumento di sostegno alla genitorialità transnazionale: si rivolge alle mamme e ai papà che hanno i figli e la famiglia in un altro Paese, accompagnandoli nel difficile compito di conciliare la vita lavorativa in Italia con le esigenze della famiglia lontana.

Garbo.ro sustine Campania “Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune!”

safe_image
Te iubeste mama… La mamma ti vuole bene!
Proiect de prevenire a sinuciderilor din randul copiilor ramasi singuri in Romania: La mamma ti vuole bene!… La mamma ti vuole bene!… Si eu ca multi alti copii sau tineri ramasi in Romania am crescut sau ne-am maturizat invatand si un alt mod de a fi, de a te exprima. Noi incepem sa vorbim si sa simtim si in limba italiana… sau spaniola, sau olandeza, in functie de locul unde sunt acum mama/ si sau tata…

Pentru mine, “La mamma ti vuole bene!”(Te iubeste mama) rezoneaza adanc si naste multa empatie fata de sutele de mii de copii romani ramasi acasa, in timp ce parintii lor au plecat incercand sa isi creeze un prezent mai bun, luptand impotriva numeroasele probleme de care se izbeau in Romania.

Desigur, am fost un caz fericit, ramasa singura la o varsta cand deja ma indreptam spre maturitate. Totusi… pot sa spun ca e usor a-mi inchipui ce simte un copil care e „acasa”, in Romania, in timp ce parintii sai muncesc in Spania sau Italia.

Silvia Dumitrache, o romanca stabilita in Italia a initiat unul dintre cele mai frumoase proiecte care se adreseaza acestei problematici – “Te iubeste mama!” . Sute de mii de romani traiesc in strainatate, suspendati practic intre doua lumi. Si copiii lor la fel. Societatea de unde au plecat pare ca i-a uitat. Societatile adoptive ii considera o problema…(Iulia S.)

400.000 de copii singuri in Romania

Nu auzim deloc vorbindu-se in Romania despre sutele de mii de copii sufera in tacere, crescuti de bunici, sau vecini. Sunt familii in care copiii mai mari au grija de cei mai mici… Numarul copiilor singuri lasati acasa in Romania se ridica la aproximativ 400.000. Deci, 400.000 de copiii cresc cu trauma de a-si avea parintii plecati…

Silvia Dumitrache, o romanca stabilita in Italia ne povesteste cum a inceput proiectul „La mamma ti vuole bene/ Te iubeste mama”, pe site-ul dedicat http://www.teiubestemama.it

Totul a plecat de la o idee pe care am avut-o in urma cu aproape un an. Trebuie sa fac ceva pentru copiii romanilor plecati la munca in strainatate, mi-am zis atunci. Eram de cativa ani buni in Italia, trecusem si eu prin spaimele si angoasele emigrantului, stiam ce se intampla in sufletul unei mame care se rupe de copilul ei si fuge in lumea larga sa munceasca pentru a-i putea asigura puiului ei un trai decent.

Stiam toate astea, dar un documentar vazut la postul de televiziune italian RAI3 m-a impresionat pana la lacrimi si nu m-a mai lasat sa dorm cateva saptamani. Documentarul este realizat de romanii Ionut Carpatorea, regizor si Sorin Manu, producator si cineast si vorbeste de cateva cazuri ale unor copii romani care s-au sinucis pentru ca nu au mai putut indura despartirea de mamele lor plecate la munca in Italia.

Vedeti documentarul —> “Singur acasa-o tragedie romaneasca

Acesta a fost redifuzat si pe alte canale italiene si in felul acesta au aflat si italienii ce sacrificii fac femeile venite din Romania care muncesc pentru ei. Atunci am inteles ca nu pot, ca nu am cum sa stau de-o parte. Trebuia neaparat sa fac ceva. Aveam deja o asociatie in Italia, la Milano unde locuiesc acum, din fericire, alaturi de fiul meu.

Cand am infiintat Associazione delle Donne Romene in Italia – A.D.R.I. am gandit-o ca pe o asociatie socio-culturala care sa sustina integrarea romancelor, dar si a comunitatii romanesti in realitatea italiana, cu dorinta expresa de a pastra si mentine legaturile cu tara de origine.

Atunci m-am gandit sa initiez Proiectul “Te iubeste mama!” menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala prin Skype – de la bibliotecile publice din cadrul Programului National Biblionet – intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de sinucideri in randul copiilor ramasi in Romania, carora deja italienii le-au dat un nume: “orfani bianchi”.

Am aflat ca dintre cei peste un milion de romani care muncesc in Italia, numai in nord sunt peste 130.000 de femei cu varsta medie de 40 de ani, care si-au lasat copiii in Romania in grija celuilalt parinte, a bunicilor sau a unor rude. Exista si cazuri cand copiii au fost pur si simplu lasati singuri sa se descurce, iar in astfel de cazuri legatura cu mama din Italia se face destul de greu si rar. Numarul copiilor singuri lasati acasa in Romania se ridica la aproximativ 400.000.

Asa ca am inceput proiectul, mai intai pe reteaua de socializare Facebook. Fiecare dintre prietenii mei – romani sau italieni – si-au anuntat la randul lor prietenii. De la bun inceput a fost alaturi de mine sora mea, care lucreaza pentru Programul National Biblionet, desfasurat de Fundatia IREX Romania si Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR).

Proiectul a fost lansat la Biblioteca Metropolitana Bucuresti si a continuat la Biblioteca Judeteana Bacau. Prin Programul Biblionet un copil din Romania a carui mama munceste in Italia poate merge la biblioteca publica din satul, comuna, orasul in care locuieste si poate dialoga, gratuit, prin Skype cu mama sa.

Am mai gasit si un “ambasador” al Proiectului “Te iubeste mama!”: Narcis Iustin Ianau, adolescentul bacauan care a ajuns in finala concursului “Romanii au talent”, datorita vocii sale de contratenor si care a acceptat sa se alature proiectului nostru pentru simplul motiv ca din cei 16 ani ai sai a stat numai 3 ani alaturi de mama lui obligata sa munceasca in Italia ca sa isi poata intretina familia.

Avem nevoie de sustinerea tuturor pentru a promova acest proiect care ar putea sa aline un pic dorul de parinti al micutilor romani ramasi singuri acasa. Ne dorim ca intr-un viitor nu foarte indepartat, site-ul http://www.teiubestemama.it sa devina un portal de comunicare intre romanii aflati la munca in strainatate si copiii sau rudele lor din Romania, datorita retelei foarte raspandite si bine puse la punct a bibliotecilor publice care au aderat la Programul Biblionet.

Urmatorul pas pe care intentionam sa-l facem este acela de a promova cat mai mult Proiectul nostru “Te iubeste mama!”. In felul acesta, cat mai multi copii din Romania sa stie ca-si pot auzi si vedea parintii mai des decat o faceau inainte, spune Silvia Dumitrache.

Alatura-te si tu campaniei: Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune!

“Sa crestem copiii in asa fel incat sa nu aiba nevoie sa se vindece de copilarie” – Pam Leo, este motto-ul acestei campanii, iar Garbo.ro o sprijina cu toata daruirea!

Sursa: http://www.garbo.ro/articol/Social/13311/despre-proiectul-te-iubeste-mama/pagina-2.html
http://voluntardeprofesie.ro/garbo-ro-sustine-campania-comunica-zilnic-cu-copilul-tau-si-asculta-ce-ti-spune/

Informazioni su Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

A.D.R.I isi propune să încurajeze și sa promoveze integrarea românilor în societatea italiană, cu o atenție deosebită la realitatea româncelor si sustinerea drepturilor acestora, de multe ori obligate să-si lase copiii în țară; să contribuie la susținerea coeziunii familiale, la cresterea gradului de constientizare a comunitatii asupra fenomenului copiilor lasati singuri in Romania, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, si sa contribuie la ridicarea factorului de echilibru al persoanelor care traiesc departe de tara, precum și la conștientizarea riscurilor la care sunt supuse persoanele singure, menținerea legăturii vii intre membrii de familie si cu țara si limba de origine. Asociația desfășoară activități de advocacy și lobby în legătură cu munca și drepturile de care ar trebui să se bucure cetățenii români din Italia în calitate de cetățeni europeni. Sustinerea si aplicarea Proiectului "Te iubeste mama!" (c) Proiect tutelat de copyright 2011 A.D.R.I. si propone di valorizzare e supportare la condizione femminile, dell’immigrata romena, nella vita familiare e professionale e il suo positivo contributo al processo di integrazione nella società italiana. Tenendo conto della centralità della donna nella famiglia immigrata romena, del suo ruolo fondamentale nell'economia della famiglia e nell'attivazione dei rapporti sociali. Contribuire per la promozione dei diritti della persona e per lo sviluppo di tutte quelle conoscenze, relazioni e competenze che rendono effettiva una vera e sostanziale cittadinanza. Favorire e promuovere l’integrazione degli immigrati romeni nella società italiana, con particolare attenzione alla realtà delle immigrate romene, spesso obbligate a lasciare i figli in patria; Contribuire a mantenere vivo il legame delle immigrate e degli immigrati romeni presenti in Italia con il paese di origine, sostegno alla genitorialità a distanza. L'associazione svolge attività di advocacy e lobbying in relazione al lavoro e ai diritti di cui i cittadini romeni in Italia dovrebbero godere in quanto cittadini europei. Address adri_milano@live.it Website https://adriassociazione.wordpress.com/ https://www.facebook.com/AssociazioneDonneRomeneInItalia/?ref=bookmarks

Un commento su “Garbo.ro sustine Campania “Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune!”

  1. Pingback: Garbo.ro sustine Campania “Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune!” | Blog Fundatie

Lascia un commento